Allmännyttan i Göteborg är stabil men går stora utmaningar till mötes

Många siffror blir det på en bolagsstämma.

I går tillträdde jag formellt som styrelseordförande för ett av Sveriges största bostadsbolag: det allmännyttiga Bostads AB Poseidon, helägt av Göteborgs Stad. Vi förvaltar drygt 23000 av de runt 69100 lägenheter vi Göteborgare tillsammans äger genom Förvaltnings AB Framtiden.

Vi hade gemensamma bolagsstämmor för alla bolag som ingår i AB Framtiden på Svenska Mässan i går.Sammanfattningsvis kan man säga att läget idag är stabilt men utmaningarna framgent är stora. Dels har vi stora renoveringsbehov, dels har staden stora ambitioner att skapa fler bostäder samtidigt som skattereglerna starkt missgynnar hyresrätten.Jag ser dock den kommande mandatperioden med tillförsikt. Det är dags att sätta spaden i backen och bygga mer. Kanske borde vi i kommunen testa lite nya djärva grepp som att ha ett överskottsmål i bostadsproduktionen. Se till att det alltid finns tomma lägenheter. Kommunen går helt enkelt in och hyr ett antal tomma lägenheter av allmännyttan fram till dess att någon vill flytta in. Annars riskerar vi att suboptimera nyproduktionen. De enskilda bolagen gör vad som är affärsmässigt vettigast för oss och inte vad staden behöver.

En annan utmaning är att hantera de mutanklagelser som har riktats mot några av våra anställda. Öppenhet och kontrollrutiner skall fungera i vårt gemensamma bolag och det skall inte gå att fuska med systemet utan att bli upptäckt. Vi kommer dock aldrig att 100 procent säkert säga att det inte förekommer korruption i verksamheten.

En sak är dock säker. Nu skall jag göra vad jag kan för att få spaden i backen.

Arvoden för bolag är speciella och jag redogör för detta här. Läs alla mina inlägg om bostäder. Liknande inlägg:

1. Hyresrätt en viktig byggsten i ett klimatsmart och rättvist samhälle

2. Ett steg framåt och två steg bakåt när miljönämnden sammanträdde för sista gången

3. Miljönämnden säger stopp till fler villor i Önnered

4. Mats Odell (KD) vill höja hyrorna

5. SABO kryper för EU

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Från Konfliktportalen.se: Jöran Fagerlund skriver Årskonferensen tackade nej till erbjudandet om en Västsvensk vänsterveckotidning, Röda Lund skriver 8 mars i Lund, >> 907 skriver Bland tomma hus & drömmare, Kaj Raving skriver EU:s ord Bildts lag

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

2 kommentarer

Lägg till →

 1. Att folk inte vill betala mer skatt är ju för att dom inte vill att sina pengar går till ägare som inte förmår att bygga ett väl fungerande samhälle. Skulle dom fått se lite mer välfärd och mindre övergödda politikerpatrask i kostym och dräkt så kanske det vore annat ljud i skällan. Alltså: Att folk inte vill betala skatt är inte för att de vill ha de extra kronorna i plånboken utan för att de inte litar på att de tas korrekt om hand av folk de kan lita på.

 2. Ja du Jöran!
  Nu få du det tufft allt!
  Allmän(o)nyttan står inför GROTESKA renoveringsbehov av sitt bestånd byggt under rekordårens ”miljonprogram” och hur har du tänkt att detta skall lösas?

  Genom att bekosta renoveringarna med höjda kommunalskatter som då bara kommer en viss kategori kommuninvånare till del? Jag tror inte detta skulle vara i samklang med kommunallagens intentioner och skrivningar.

  Genom höjda hyror?
  Detta skulle nog dessvärre bara komma tillbaka som en bumerang genom höjda socialbidrag, höjda bostadstillägg etc. som skulle drabba den kommunala ekonomin hårt!
  Och höjda kommunalskatter ogillas ju som du säkert nog nu förstår av en majoritet av kommuninvånare! Både borgerliga och (S)-märkta!

  Genom utförsäljning till olika ”fastihetsinvesterare”?
  Nej, där förskräcker spåren från både GE-Capital, Stena Fastigheter och Acta Kapitalförvaltning och detta tror jag inte skulle vara politiskt möjligt längre.

  Genom utförsäljning till de boende i form av bostadsrätter?
  Ja, här har vi en lösning som både kommunen via de allmän(o)nyttiga bostadsföretagen och de boende skulle vinna på! Kommunen skulle få in pengar, minska sin skuld och de boende skulle för första gången få ett rejält inflytande på sitt boende, växa som människor och kanske för första gången kunna styra över sina liv .. Självförtroende skulle alla gånger växa!
  😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: