Intressant seminarium om Göteborg utan klimatpåverkan

Charlotte Reidhav, Göteborg Energi.

Gårdagen tillbringades fram till lunch på Isdala med skridskor på fötterna. Sonens skola var där på idrottsdag och jag hjälpte till att knyta skridskor och lotsa en del av småttingarna runt på isen. Det blir nog en bloggpost vad det lider. Eftermiddagen tillbringades i källaren på stadsbyggnadskontoret. Centrala Älvstaden hade bjudit in till seminarium på temat ”Göteborg utan klimatpåverkan – hur gör vi?” Det bjöd på intressanta perspektiv.

På ett positivt sätt var föreläsningarna spretiga. Det behövs för att vi skall få ihop en bra helhet. Det är dags att staden nu börjar ställa om genom praktisk handling och inte bara tar fler program eller gör olika pilotprojekt. Ett exempel på helhetssyn som behövs var diskussionen kring fjärrvärmens roll i framtiden. Riskerar lågenergihus och passivhus att leda till suboptimering om man fokuserar på den enskilda byggnaden i stället för hela energisystemet? Kan vi använda fjärrvärme till våra tvättmaskiner och diskmaskiner i stället för att värma vatten med el? Vad händer med fjärrvärmen i framtiden om avfallsmängderna minskar och raffinaderierna försvinner?

Föreläsningarna gav inga entydiga svar i går. Idag träffas 40 experter och diskuterar frågorna. Resultatet presenteras på en sopplunch i morgon. Sopporna är redan fullbokade men du kan kan komma på själva presentationen som börjar 12.15 och håller på i 30 minuter. Mer info här.

Med tanke på att det var ytterst få förtroendevalda på plats i går är det bra om många kommer i morgon. Jag såg bara Ronnie Ljungh (MP) i går. Kanske var det fler där som jag inte uppmärksammade.

En av föreläsarna, Christer Ljungber, är också en aktiv bloggare. Han har till och med givit ut några av inläggen som pocket. Kanske en bra idé för framtiden. Två saker uppskattade jag i hans föreläsning. Han talade klarspråk att vi måste planera för minskat transportarbete, inte mer som idag. För att klara detta måste politiken syfta till tillgänglighet snarare än ökad rörlighet. Ökat transportarbete är inte förenligt med hållbar utveckling. En intressant enkel ekonomisering av begreppen förtydligar det hela transporter = kostnad oavsett energislag. Tillgänglighet = nytta. God ekonomi är att få största möjliga nytta till minsta möjliga kostnad.

Vi pratade även en hel del om riskerna för gentrifiering vid klimatanpassning. Vad händer socialt om ett område rustas upp för att möta miljökraven. Kommer de boende att klara kostnadsökningen eller pressas låginkomsttagare bort och mer välbeställda flyttar in? Kan man tala om hållbar utveckling om den inte också är socialt hållbar?

Nå, det är svårt att summera. Jag uppmanar er att titta in på Älvrummet, Kanaltorget 1, i morgon kl. 12.15 i stället. Har ni inte tid med det kan ni titta in här på bloggen under kvällen och se om jag har fått ner något mer sammanhängande än dagens bloggpost efter morgondagens seminarium.

Fler bilder:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Läs alla mina inlägg om klimat, miljö och hållbar utveckling. Liknande inlägg:

1. Miljönämnden säger stopp till fler villor i Önnered

2. Jämlikhetsanden the Movie – se Richard Wilkinsons föredrag i EU-parlamentet

3. Hur eleffektiv kan en miljönämnd bli?

4. Föreläsningarna från bostadskonferensen uppe som filmer

5.  Allmännyttan i Göteborg är stabil men går stora utmaningar till mötes

6. Bygg mer, bygg rätt – klimatsmart hyresrätt

7. Hyresrätt en viktig byggsten i ett klimatsmart och rättvist samhälle

8. Miljönämnden förordar lite oväntat ett gammalt vänsterkrav: bilfritt city

9. De borgerliga är inte beredda att ifrågasätta de rikas rätt att skita ner

10. Nya förutsättningar för biogas i Göteborgsregionen

Från Konfliktportalen.se: Jöran Fagerlund skriver Stark text av Henry Ascher på flyktibgbloggen, Lasse Franck skriver Khadaffi, EU-ledarna och världsfreden, Kaj Raving skriver Många långa högerinlägg – inget politiskt innehåll, Johan Frick skriver Hopp för den likvärdiga utbildningen

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: