Frågan om hämtmat vid förskolor och skolor är politisk och inte juridisk

Kommunen har fullt fungerande tillagningskök. Varför inte använda dessa för att göra livet enklare för stadens barnfamiljer?

Helene Odenjung (FP) bloggar om min motion att kommunen skall erbjuda hämtmat till självkostnadspris vid förskolor och skolor. Helen Odenjung skriver: ”Fin tanke, det är bara det att det är olagligt!”. Är det verkligen bara det som är problemet? Juridik är i högsta grad politik och om Folkpartiets förste vice ordförande tycker att det är en fin tanke kanske vi kan vi säkert förhandla oss fram till en kompromiss om en försöksverksamhet som kan baxas igenom fullmäktige och riksdagen.

I blogginlägget hänvisar Helen Odenjung till RUT-avdraget. Den borgerliga regeringens påstådda ambition att underlätta för småbarnsföräldrar genom skatteavdrag för hushållsnära tjänster är ett misslyckande. Endast 6 promille av låginkomsthushållen köper hushållsnära tjänster och bland medelinkomsttagarna köper endast 1 procent hushållsnära tjänster enligt en granskning SVT gjorde 2010 med statistik från SCB.Majoriteten av avdragen som beviljats kommer från den fjärdedel av hushållen med högst inkomst. Ensamstående föräldrar har pekats ut som nya köpare av tjänsterna, men av de 81 000 hushåll som beviljades avdrag var endast 107 av dem ensamstående föräldrar med låg inkomst.

Lagstiftningen i Reinfeldts Sverige gör det möjligt för Göteborgs överklass att låta stjärnkockar från lyxrestauranger tillaga festmåltider i deras villor och skicka halva notan till skattekollektivet medan den hindrar kommunerna från att på ett enkelt och miljömässigt bra sätt stötta de småbarnsfamiljer som bäst behöver avlastning. RUT-avdraget är ett avdrag för överklassnära tjänster och inte för hushållsnära tjänster.

Hejen Odenjung argumenterar att lagstiftningen sägs skydda näringsidkarna från konkurrens men vad är det som skall skyddas i de områden av Göteborg där den enda hämtmat som finns inom rimliga avstånd är pizza? Här i Gårdsten har vi tre pizzerior och två caféer Hämtmat från skolorna konkurrerar inte med några restauranger i där så länge inte hämtmaten består av pizza, hamburgare, falafel eller kebab. All annan mat borde vara möjlig att sälja från skolor och förskolor i våra miljonprogramsområden. I Helene Odenjungs något mer välmående Kungsladugård får de kommunala skolorna även undvika sushi och thaimat också för att undvika konkurrens.

Även om lagstiftningen ser ut som den gör finns möjligheten att bli ett försöksområde. Vi har i fullmäktige behandlat propåer från borgerligt håll att få bli försökskommuner för RUT-avdrag 2005, lågskattezoner och från Miljöpartiet att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder. Bara för att förslagen saknar lagstöd kan man inte avfärda dem. Det är uppenbart, efter remissbehandlingen, att det inte går att bifalla motionen som jag först formulerade den men det går alltid att hemställa hos regeringen om att få bli försökskommun så får regeringen fixa det juridiska. Vänsterpartiets Josefin Brink har redan föreslagit samma sak i riksdagen och Om Helen Odenjungs Folkparti verkligen vill underlätta för alla barnfamiljer och inte bara för överklassen kan vi säkert snacka ihop oss om ett förslag i riksdagen.

I motionen argumenterar jag förhållandevis utförligt för de stora sociala, ekonomiska och ekologiska nyttorna med förslaget. Hämtmat på stadens förskolor och skolor ger dessutom möjligheter att förbättra våra verksamhetsmål. Med förslaget blir det lättare att nå våra politiska mål om fler tillagningskök och färre deltider. Rimligtvis borde det finnas en möjlighet till försöksverksamhet om den politiska viljan finns. Valet att ge överklassen skattelättnader eller barnfamiljer ur arbetarklassen avlastning med vardagsbestyren är politiskt och inte juridiskt. Helene Odenjung har gjort sitt val och jag har gjort mitt.

Motionen bordlades i kommunstyrelsen i går. Helene Odenjungs blogginlägg kan du läsa här. Motionen och tjänsteutlåtandet hittar du här. Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige, Gårdsten, miljö och mat. Liknande inlägg:

1. Sälj ekologisk hämtmat vid förskolorna och skolorna i Göteborg

2. Debatt om rätten till veganmat i förskolan

3. Att bli dissad av GP är ett första tecken på att vi är på rätt väg

4. Trippelstrategi mot nedskräpningen

5.Var är dansk TV nu? Del 2

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Bloggar: Fetsmart, Madeleine,

Media: GP,

22 kommentarer

Lägg till →

 1. Bengt: Ge dig nu Bengan, du behøver inte babbla om sovjetunionen och massmord hit och dit så fort Jøran skriver om någon motion. Lagg ned tramset och borja diskutera innehållet istallet. En vuxen man (?) i din ålder kan sakert gora detta.

 2. ”…Du får nog läsa på lite bättre. Marx teorier, som du skrev om, är främst en analys av kapitalismen…”

  Ja, en felaktig ”analys”.. 😉

  Tråkigt eller snarare typiskt att du itne vill bemöta vad jag skriver om den lilla familjrestaurangen i Hammarkullen….

 3. Mikael Wallgren 18 mars 2011 — 15:03

  Utan att ta i som Bengt gör så finns det en hel del problem med detta. Precis som RUT-avdraget också riskerar att drabba lokala restauranger- genom att anställa någon för städa så kanske den stressade karriär-familjen hinner laga mat hemma? Så är det självklart att det kan finnas en undanträgningseffekt mot de lokala pizzeriorna. Fördelarna för folkhälsan när pizza byts mot Sjömansbiff kan man väl lägga i andra vågskålen.

  För att inte göra företagarna alldeles förbannade så lär man ju införa något sorts urval vilka som får ”rätten” att köpa denna subventionerade/självkostnadsmat (beroende på perspektiv) av kommunen. Ska det gälla alla barnfamiljer? Alla ensamstående barnfamiljer? Eller alla ensamstående barnfamiljer med en ”tillräckligt” låg inkomst? Hur hanterar vi detta utan att det blir utpekande? Det kan finnas en krock med socialtjänstlagen här. Möjligt att jag är ute och cyklar, men Marks kommun gjorde för en herrans massa år sedan så att man gav socialbidragstagarna ”matkuponger” på storköken i kommunen. Det var olagligt och kränkande. Även om detta ska vara frivilligt så får man vara väldigt noga med hur det utformas och var maten hämtas ut etc.

  • ”.. ta i ..” ?
   Jag ”tar inte i”. Jag bara säger och skriver som det _är_ i verkligheten!

   • Jöran Fagerlund 18 mars 2011 — 16:58

    Du säger och skriver som det är och jag säger skriver hur det borde vara.

    ”Filosoferna har endast på olika sätt förklarat världen, men vad det gäller är att förändra den.” K. Marx

    • Som tur är har ju Marx teorier provats i verkligheten och visat sig vara just fina och vackra teorier som in kontakt med verkligheten inte visat sig fungera! ;-))

     • Jöran Fagerlund 20 mars 2011 — 08:51

      Helt rätt. Marx teorier handlade om kapitalismen och varför kapitalismen inte fungerar bra. I allt väsentligt har Marx analys av kapitalismen visat sig korrekt och du har helt rätt att kapitalismen inte fungerar i verkligheten.

  • Jöran Fagerlund 18 mars 2011 — 16:50

   Vi tänker oss i första skedet att det är familjerna som går på skolan som skall kunna ta med hämtmat hem.

   • Om man begränsar det till dem är det kanske enklare att få igenom juridiskt/politiskt? (Så kan man eventuellt bredda det senare.)

    Och det handlar ju inte om att kommunen ske ge sig in på ett helt nytt område, utan om att man ska utnyttja redan tillgängliga resurserna en större del av dygnet. Det är egentligen inte konstigare än att en innebandyklubb kan hyra gymnastiksalen på kvällen eller att Gothia Cup kan hyra hela skolan en vecka. (Att förbjuda det och låta lokalerna stå tomma skulle naturligtvis öka affärsmöjligheterna för privata lokaluthyrare, men samhällsekonomiskt skulle det vara idiotiskt. Det tycker nog t.o.m. borgarna.)

    Jag kan köpa med mig hämtmat från lunch-restaurangen på min arbetsplats. Varför vill ”liberalerna” förbjuda dina barn att göra samma sak?

    • Jöran Fagerlund 20 mars 2011 — 08:49

     Precis så. Tack för bra exempel, Johan.

     • I dagens GP kan man i 3:e delen läsa en kulturartikel – ”miljö som föder brott?” , första delen i en serie av 3 skriven av Mark Isitt och som handlar om miljonprogrammens destruerande miljöer i Göteborg i allmänhet och Hammarkullen i synnerhet.

      Vad som är mest intressant i denna rtikel är när skribenten äter en sen middag på den lilla lokala restaurangen, f.öv. Hammarkullens enda och som är inrymd i en f.d lgh på bottenplan. Restaurangen ägs av en palestinier och skribenten undrar hur den kan gå runt ekonomiskt trots att den drivs av ägaren och dennes familj.

      Jag tror ju knappast att denna ägare och som Isitt skriver ”.. Genom sin restaurang gör [ägaren] mer för trivseln i Hammarkullen än någon arkitekt någonsin gjort..” skulle vara så lycklig över om han fick konkurrens av kommunen med sina oändliga resurser om denna sålde ”hämtmat” till allmänheten. Nej, associationerna går då istället till ”kommunala soppkök” där maten eller vad som skall kallas för mat ”slevas upp” utan någon som helst omsorg om vare sig denna eller gästen!

      Du väljer själv! Kommunal hämtmat från en ”kantin” eller en liten familjrestaurang där ägaren måste vinnlägga sig om gästernas trivsel och återkomst. Själv väljer jag det sistnämnda!

      • Jöran Fagerlund 20 mars 2011 — 12:20

       Hämtmat står väl snarast i motsatsställning till hemlagad mat än till restaurangbesök. Restaurangen i Hammarkullen får nog lika många besök som tidigare även med kommunal hämtmat. Kanske blir det till och med fler om normerna ändras och det blir mer vanligt att man inte lagar alla middagar hemma.

       Om kommunen utvecklar ett smart system för förpackningar för hämtmat kan även restaurangen i Hammarkullen dra nytta av detta.

 4. Det är verkligen inte kommunens uppgift att börja konkurrera med lokala restaurangägare! Kommuner kan ju aldrig gå i konkurs och alternativet med hämtmat finns redan om du inte upptäckt det ännu Jöran!

  Gå ner eller cykla ner till ditt lokala centrum och se att det finns många kebab, pizza, sushi *S* och nudelrestauranger, oftast drivna av invandrade entreprenörer som gärna tillagar din mat för avhämtning!

  Tag hem din hämtmat, sätt dig sedan ner och medan du äter så läs på kommunallagen lite bättre! 😀

  Förresten, var det inte Alva Myrdal som en gång i tiden förespråkade att den ”moderna människan” skulle bo i ett hus på Kungsholmen i Stockholm med all service såsom tvätt, matlagning och hämtmat etc. lätt tillgängliga.
  Detta för att frigöra den moderna kvinnan ( i ett välavlönat symbolhanterande yrke)
  Vad Alva Myrdal dock aldrig tänkte på var VEM det var som skulle utföra dessa hushållstjänster…
  Med dagens RUT-avdrag kan även mindre väl avlönade lärare, sjuksköterskor etc någon gång köpa sig denna frihet!

  • Jöran Fagerlund 17 mars 2011 — 11:04

   Läs mitt inlägg i stället Bengt. Det handlar inte om juridik utan om politik. Vill man kan man ändra kommunallagen.

   Det är delvis i Alva Myrdals anda jag skrev motionen. Här i Gårdsten finns bara pizzerior och caféer. Inte så stort utbud.

   Det är positivt om ekonomin demokratiseras och fler verksamheter inkluderas i det offentliga. Det är inget problem att kommunen konkurrerar ut privat verksamhet utan något ytterst önskvärt. Det är en viktig del i en socialistisk strategi för att undvika direkt konfiskering av företag. De som blir arbetslösa skall naturligtvis anställas av kommunen och eftersom kommunal verksamhet är betydligt mer effektiv än privat kommer ett utrymme att uppstå för arbetstidsförkortningar.

   De flesta som idag jobbar med osäkra anställningar eller som egna företagare skulle nog uppskatta den trygghet som en kommunal anställning innebär.

   Läs statistiken om RUT-avdraget. Avdragen sker inte i närheten av svenska hushåll i allmänhet. Mönstret är tydligt. Avdragen sker i närheten av överklassen.

   • Jo Jöran, jag vet att du är kommunist och vill att ekonomin i synnerhet och samhället i stort skall ställas under vad du och dina ”gamänger” (Marx, Engels, Lenin, Stalin, etc) kallar för ”demokratisk kontroll”. En fin och förskönande eufemism för socialisering…

    Jag vet dock att 95% av landets befolkning inkl. de som driver alla små pizzerior och ”kebabhak” etc. i våra miljonprogramsförorter icke skulle vilja ha denna samhällsordning.

    Det är äkta DEMOKRATI det Jöran och inte ”proletariatets dikatur”. … ;-D

   • Sedan känner du säkert till begreppet ”Volksküche” eller ”Volxküche” något som lanserades av husockupanter i Tyskland på 80-talet och fick ett fäste bland vänsterautonoma.
    Tycker att di förslag om kommunala storkök för hämtmat liknar detta.

    http://de.wikipedia.org/wiki/Volxk%C3%BCche

    Naturligtvis kan olika människor sluta sig samman i olika sorts kollektiv och lev det liv med de värderingar etc som där till hörer men dock utan att pådyvla och / eller påtvinga andra människor sina värderingar, sina levnadsmönster och sitt sätt att leva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: