Vänsterpartiet stoppar privatskolor på Hisingen

Johan Svensson (V), 1 maj 2010.

Vänsterpartisten Johan Svensson fick med sig majoriteten i SDN Norra Hisingen att bordlägga Fenestra S:t Jörgens ansökan om att få utöka förskoleverksamheten. Nämnden beslutade på gårdagens sammanträde istället att uppdra åt förvaltningen att undersöka möjligheten att bedriva mer förskoleverksamhet i kommunal regi.

– För varje skattekrona som satsas på privatskolor som drivs av aktiebolag kommer mindre pengar eleverna och barnen till del än om samma krona hade satsats på utbildning i offentlig regi. Mellanskillnaden stavas aktieutdelning och vinstkrav och det är inget som skattebetalarna ska finansiera, säger Johan Svensson i ett pressmeddelande.

Gott jobbat Johan. Läs mer i pressmeddelandet på partidistriktets hemsida.

Uppdatering: Kommunalarbetaren uppmärksammar frågan.

Läs alla mina inlägg om privatiseringar och skola. Liknande inlägg:

1. Miljönämnden säger stopp till fler villor i Önnered

2.Hyresrätt en viktig byggsten i ett klimatsmart och rättvist samhälle

3. Privatiseringar ligger bakom X2000-haverierna

4. Spetsutbildning i grudskolan förvärrar segregationen

5. Stäng privatskolorna

6. Vänsterdominans i sista fullmäktigedebatten innan valet

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

16 kommentarer

Lägg till →

 1. Ja du herr Zandin!
  Att påstå någonting utifrån ett särintresse och mena att detta är objektivt visar en stor brist.
  ”.. Organisationen är partipolitiskt, fackligt och religiöst obunden och vill verka för att sprida en kunskapsbaserad och öppen syn på samlevnads- och sexualfrågor.” – http://www.rfsu.se/sv/Om-RFSU/Organisation/RFSU-forbundet …”

  Ja, så skriver RFSU själva i eget intresse ju!

  Är det endast RFSU:s syn på saken som är den enda ”rätta”, läran och som inte får diskuteras, än mindre ifrågasättas och absolut inte kritiseras?
  Är det RFSU som ”bestämmer” och har monopol på vilka ”kunskaper” som är de rätta, sunda, riktiga och rätta eller är det kanske andra.. Föräldrarnas?

  • Visst får man kritisera RFSU om man vill. Så här skriver dom i sitt idéprogram: ”Frihet att vara innebär att alltid få vara den man är, öppet och ärligt, utan att dömas av andra och utan att känna rädsla. Att tvingas förneka sin sexualitet och identitet är en kränkning. Varje människa bör själv få välja hur den vill leva sitt liv, och med vem eller vilka. Men den enas frihet att vara får inte innebära en annans ofrihet.
   Frihet att välja innebär att var och en har rätt att välja om, när, hur och med vem eller vilka man vill ha sexuella relationer. Frihet att välja kräver kunskap. Alla människor ska ges förutsättningar att göra sina val i så stor frihet som möjligt. Men den enas val får inte innebära någon annans tvång.
   Frihet att njuta innebär att varje individ har rätt till njutning på det sätt den vill. Att upptäcka kroppen och sexualiteten under frihet ger självkänsla och möjlighet att hitta vad som passar en själv. Frihet att njuta betyder också frihet från skuld och skam. Den enas njutning får aldrig ske på bekostnad av någon annan.”
   http://www.rfsu.se/Bildbank/Dokument/RFSU-info/ideprogram_2008.pdf?epslanguage=sv
   Har du några invändningar mot något av det?

   Och enligt den nya läroplanen för grundskolan ska biologin i högstadiet behandla: ”Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.”

   Klicka för att komma åt Biologi.pdf


   Så oavsett om RFSU hjälper till eller inte måste skolan lära ut detta. Är du missnöjd med det också?

   • För det första är det föräldrarnas ensak vilka värderingar de vill ge sina barn!

    För det andra skulle ditt resonemang innebära att om man bjuder in RFSU etc att ”informera” i skolorna (vilket man nu gör genom UR:s och RFSU:s gemensamma kampanj med ”officiella” och normerande förtecken) så skulle man även bjuda in SEA (Svenska Evangeliska Alliansen), Ja till Livet m.fl. organisationer för att de också skulle kunna beredas tillfälle att ge sin syn på saken och inte enbart RFSU.

    För om RFSU tillåts komma med sina ”ut och nuppa runt bara du använder kondom” så torde även ovan uppräknande organisationer beredas tillfälle att informera om att vara trogen och avhållsam som medel att behandla
    ”..Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.”

    Detta för att ge en så allsidig och saklig information som möjligt utan att favorisera någondera sidan.

 2. Jag ogillar dessutom bestämt att du använder den mycket ”värdetungta” beteckningen ”privatskolor” i.st.f som det heter ”Friskolor”…

  Är det för att du vill frammana associationer till dyra,”stränga” brittiska ”elitskolor” där bara ”fint och bättre folk” fick lov att gå?

  En sådan retorik ger jag inte mycket för! Den är simpel och billig!

  • Jöran Fagerlund 24 mars 2011 — 15:19

   Jag kallar privatskolorna för privatskolor och inte friskolor för att det är mer korrekt. De är inte alls fria. De skall följa skollagen, läroplanen och finansieras skattevägen. Det som skiljer dem från de kommunala skolorna är huvudmannaskapet, ägandet. De ägs av andra än kommunen. Alltså är de privata. Kolla t.ex. wikipedias två definitioner av privat.

  • Och ”fri” är ju ett helt neutralt och oladdat ord, som liberalerna bara råkade välja som namn av en ren slump… 😉

 3. Det fria skolvalet, friskolor, vinstdrivande privata skolor, allt det gör att det segraderade samhället biter sig fast med skolor där olika samhällsklasser får vattentäta skot mellan sig

  • Jöran Fagerlund 24 mars 2011 — 13:35

   Precis så är det.

   • .. och hur var det förut? När bostadsadressen bestämde vilken skola barnen skulle gå i?

    Priserna på bostadsmarknaden är en 7 * 77-falt starkare segregeringsfaktor än det fria skolvalet!

    Numera kan man välja skola precis på samma sätt som man väljer om man vill handla sin mjölk på COOP, ICA, AxFood eller Bergendahls.

    Genom att kunna få välja skola kan man exv. slippa att ens barn blir utsatt för indoktrinering och propaganda från RFSU etc

    • ”indoktrinering och propaganda från RFSU”….försöker förstå det argumentet men kan bara inte få in i min hjärna.

     O ja, bostadsadressen har alltid haft betydelse vilken skola du kommer att gå i, Men nu kan föräldrar välja på ett betydligt friare sätt och det betyder att skolor kommer att bli än mer segrerade.

     Att jämföra skolan med var man köper sin filmjölk, är inte frågan värd mer eftertanke?

     • Det finns flera skolor som inte skulle släppa RFSU etc. in över skolan tröskel … !
      Detta eftersom de anser att de värderingar RFSU etc står för inte står i samklang med skolans och indirekt skolans elevers värdegrund!

      • ”Organisationen är partipolitiskt, fackligt och religiöst obunden och vill verka för att sprida en kunskapsbaserad och öppen syn på samlevnads- och sexualfrågor.” – http://www.rfsu.se/sv/Om-RFSU/Organisation/RFSU-forbundet

       Kan man inte ställa upp på det ska man nog syssla med något annat än just utbildning…

       Har Bengt något emot organisationer som vill sprida kunskaper om t.ex. geografi, matematik eller idrott också? Eller är det bara inom ämnet sexualkunskap som det känns viktigt för Bengt att barnen INTE lär sig saker?

       Isåfall tror jag att Bengt hade mått bra av att träffa en engagerad gästföreläsare från RFSU när han själv gick i skolan. Då tror jag inte att han hade blivit så fixerad vid andra människors sexualitet i vuxen ålder.

     • Jöran Fagerlund 25 mars 2011 — 08:09

      Suveränt, Pär.

 4. Om både skolan blir bättre och billigare borde ingen annan än kommunen, dvs skattebetalarna bli glada för detta.
  Förutom några ”politruker” förstås som anser sig veta bättre (och förmer) än andra människor och som mer än gärna talar åt dem, för dem och istället för dem!

  • Jöran Fagerlund 23 mars 2011 — 18:50

   Skolan blir inte billigare för att den privatiseras. Skolpengen är ju lika stor. Det som händer är att privatskolorna sänker sina kostnader genom försämrad kvalité och stoppar mellanskillnaden i egen ficka. Ofta ligger den fickan i ett skatteparadis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: