Sjöstedt: ”Förstatliga Arlandabanan”

Jonas Sjöstedt har en intressant text om det samhällsekonomiskt lönsamma och miljömässigt riktiga i att förstatliga Arlandabanan. Läs.

4 kommentarer

Lägg till →

  1. festinalente1 02 maj 2011 — 23:05

    Bolagiseringen/privatiseringen/marknadsanpassningen eller vilket affärsbegrepp man ska använda har ju verkligen visat upp sig i all sin glans och förtroendeskapande ansikte när man tittar på vad som har hänt med SJ. Det är ett mindre vackert exempel på när marknadskrafterna får råda, allt i effektiviseringens namn.
    Marknadsekonomi är ett överreklamerat system. Det är inte en garanti att det blir bättre, effektivare och billigare bara för att verksamhet drivs som ett vinstdrivande företag.

  2. Det är dock bra att vänstern är tydliga med vad de vill göra så folk slipper tro att de kan rösta på dem eller att de har någon plats i realpolitiken. Ju mer vansinnig retrosovjetisk politik de står för desto bättre.

  3. Vad herr Sjöstedt heller inte verkar ha förstått är att det bolag som driver Arlandabanan vill få ut högsta möjliga räntabilitet på sin investering. För att kunna investera för framtiden, göra underhåll och ge sina ägare mer pengar tillbaka än vad de skulle kunna få på en riskfri statsobligation. Därför ligger man på det högsta pris man kan ta ut enligt vad marknaden tål. Sätts priset för högt väljer en tillräckligt stor del av kunderna andra färdsätt. Sätts priset för lågt blir inte avkastningen, räntabiliteten den önskade.

  4. Om privata investeringar och områden plötsligt skulle börja ”förstatligas” så är landet inte bara ute på ett sluttande plan, det är på väg rätt ner i avgrunden och ABSOLUT INTE NÅGON skulle våga investera en enda krona, euro eller dollar i Sverige. Detta till stort men för reell värdetillväxt och välstånd. I slutändan även för miljön…
    Men så långt kanske inte kommunistiska dogmatiska socialiseringsivrare tänker…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: