Göteborg hedrade atombombernas offer på Hiroshimadagen

Pärlband, Nova Eriksson och Mats Kruskopf, spelade och sjöng.

I går deltog jag som brukligt i Yrkesgrupper Mot Kärnvapens manifestation i Fredslunden i Vasaparken på Hiroshimadagen. Huvudtalare i år var Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och styrelseledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet. Mötesordförande var Gunnar Westberg, Läkare Mot Kärnvapen.

Som vanligt var Jazzmusiker för fred där även om de var numerärt decimerade jämfört med tidigare år. I år stod Pärlband, Nova Eriksson och Mats Kruskopf, för sång och musik.

Ulf Bjerelds tal ligger på hans blogg. Det ligger även på min kanal på You Tube:

Talet är läsvärt, och sevärt för den delen, med ett par centrala passager som jag fastnade för:

Sant är att krigen alltid har följt människan. Men sant är också att krig alltid börjas av människor, krig vilar alltid på en politisk grund. Eftersom krig alltid börjas av människor kan krig också alltid förhindras av människor. Att påstå att krig är oundvikliga, att påstå att krig är något som alltid kommer att följa människan – den typen av påståenden blir lätt självuppfyllande profetior. Därför är det också vår plikt som människor, vår plikt som tänkande och kännande varelser, att ständigt förneka krigens oundviklighet. Att tala mot krig, att kämpa mot krig, är också det bästa sättet att hedra minnet av de hundratusentals människor som dog, och som fortfarande dör, som en konsekvens av atombomberna över Hiroshima och över Nagasaki, för nu 66 år sedan. Låt oss hedra dessa människors minne genom att tillsammans lova varandra att oförtröttligt kämpa för att det som hände i Hiroshima och i Nagasaki aldrig, aldrig någonsin skall få hända igen.

[…]

Kärnvapenfrågan kan förstås inte diskuteras fristående från den dagspolitiska utvecklingen i världen. Och där finns det ett ljus i mörkret som hänger samman med det jag sa tidigare om att mänskligheten nu har ett unikt tillfälle att avskaffa kärnvapnen. Professor Peter Wallensteen, från Uppsala universitet, har visat att aldrig förr i mänsklighetens moderna historia har så få människor dött i krigshandlingar, som har sin grund i krig mellan stater, som just nu. Aldrig förr. Vår tid präglas av att stater inte bekrigar varandra och att människor därför slipper de krigets fasor som har sin grund just i mellanstatliga krig.

[…]

Det som oroar mig – och som jag ser i den debatt som föregick kriget iAfghanistan, i Irak och i Libyen – är den naivitet om ”det goda kriget” som tenderar att återkomma gång på gång. Den naiviteten fanns hos dem som inför kriget i Irak förklarade att kriget skulle bli kort och att de amerikanska trupperna skulle välkomnas av ”hundratusentals människor” i Bagdad som med blommor i händerna skulle strömma ut ”på gatorna i glädje”. Den typen av uttalanden gav uttryck för en lika rosenkindad som falsk bild av krigets förutsättningar och innebörd. Vi hade för inte så länge sedan en statsminister som undslapp sig att ett ”litet krig” kunde vara bra för världskonjunkturen. Inför FN-insatsen i Libyen hördes många upprörda röster i falsett förfasa sig över att svenska flygplan inte skulle ha rätt att fälla bomber.

[…]

Det är därför vi avskyr kriget och det är därför vi brinner för freden. Inte för att vi är fega, inte för att vi är passiva eller likgiltiga, och kanske inte heller för att vi med nödvändighet alltid tar avstånd från alla former av våld och våldsanvändning. Nej, vi avskyr kriget och vi brinner för freden därför att krigets skadeverkningar är så allvarliga och river upp sådana sår att de som drabbats av dem aldrig riktigt blir människor på samma sätt igen. Och om vi verkligen menar allvar – om vi verkligen vill göra vårt yttersta för att ta vara på vår broder – det som kanske allting handlar om egentligen – då vet vi att det finns knappast något bättre sätt att göra det på än att försöka utplåna krigen från jordens yta och alltid, i alla stunder, ifrågasätta krigets legitimitet.

Ulf gjorde intressanta kopplingar till terrordåden i Oslo och ansvaret de miljöer Anders Behring Breivik rörde sig i har. Ulf gjorde ingen koppling till kärnkraften. Det gjorde däremot Japans premiärminister Naoto Kan som i ett tal sade att landet måste minska användningen av kärnkraft.

Hittar en intressant text om Fukushima och kärnkraften i SvD. Läs även Jan Larsson och Gunnar Westberg i GP.

Bloggar: Torbjörn Jelerup,

Media: 1,2,3,4,5,6,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: