Glöm aldrig offren i Nagasaki

Minnesceremonin i Nagasaki vid 60-årsminnet 2005

Tre dagar efter atombomben över Hiroshima, den 6 augusti, fällde USA ännu en atombomb över Japan. Denna gång en plutoniumbomb, med smeknamnet Fat Man, över Nagasaki. Atombomben över Hiroshima gick under smeknamnet Little Boy och var baserad på uran.

Offren i Nagasaki får ofta en undanskymd plats i debatten. Den internationella uppmärksamheten riktas mot Hiroshma den 6 augusti och den 9 augusti är det oftast tyst.

Bomben som Måns glömde.

I fredslunden i Vasaparken på Hiroshimadagen pratar vi i fredsrörelsen alltid om båda bomberna och offren i båda städerna. Det skulle också framstå som märkligt om vi hade två likadana minnesceremonier med tre dagars mellanrum. (Det enda rimliga är väl egentligen att ha en minnesceremoni i alla städer varje dag året runt till dess att det sista kärnvapnet är skrotat, men det är en lite annan diskussion.)

Under kvällens Allsång på Skansen gjorde Måns Zelmerlöv en lång utläggning om massa saker som hänt den 9 augusti för att sedan komma fram till att han själv är 25 år gammal och Lena Philipsson har varit artist i 25 år.

Det är klart att det händer hemska saker varje dag och att det har hänt något dåligt för någon någon gång i historien vid varje datum men jag tycker att detta var ett uselt lågvattenmärke eftersom dagens datum egentligen inte behövdes i Måns Zelmerlövs resonemangskedja. Han hade kunnat börja med något annat eller sparat hela den grejen till nästa vecka. En snabb koll på Wikipedia ger vid handen att den 16 augusti inte riktigt har samma blodiga historia som den 9 augusti. Jordbävningen i Chile 1906 skördade dock 20 000 människoliv vilket bara visar det vanskliga med sådana tankekedjor i underhållningssyfte.

Eftersom de flesta av de händelser Måns Zelmerlöv tog upp i sin ordlek finns med på Wikipediasidan (han började med att den 9 augusti 1986  är det troligt att han byggde ordleken därifrån. Det är i alla fall omöjligt för den som börjar leta händelser från den 9 augusti att missa bomben över Nagasaki som utplånade 75 000 människor på ett ögonblick och länge därefter skördade offer.

Till Måns Zelmerlöv och alla er andra vill jag säga: Glöm aldrig Nagasaki!

Läs om lördagens minnesceremoni i fredslunden på Hiroshimadagen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Media: 1,2,3,4,5,6,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Mycket bra inlägg! Jag har själv varit student i Fukuoka, Japan, och vi gjorde ett studiebesök på atombombsmuseumet i Nagasaki (som du kan läsa om, och se bilder från, här: http://gertzyinjapan.wordpress.com/2011/02/19/skolutflyckt-till-nagasaki/ ) & denna tragiska händelse är inte mindre värd att minnas och ta upp än Hiroshima.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: