Stort tack för allt ditt slit Lasse!

Lars Ohly skriver autografer i samband med besök i Göteborg den 2 september.
Lars Ohly skriver autografer i samband med besök i Göteborg den 2 september 2010

I TT-nyheter läser jag att Lars Ohly inte ställer upp till omval på partikongressen 2012. Det första som måste sägas i diskussionen är: ”Stort tack för allt ditt slit Lasse!”. Att vara partiledare är en slitsam tillvaro och du har verkligen slitit hårt för Vänsterpartiet.

Ord är viktiga och låt oss hålla tungan rätt i mun: Lasse avgår inte, han ställer inte upp till omval.Det är för mig en viktig skillnad att hålla i minnet om vi vill ge såväl Lasse som oss partimedlemmar en hederlig beskrivning. På kongressen 2010 valde vi Lasse till partiledare för ytterligare två år. Lasse fick ett förtroende och förvaltade detta. Det var dock tidsbegränsat och att vara partiledare för Vänsterpartiet är inget uppdrag man får och behåller så länge man själv vill. Man får förtroendet två år i taget.

Rubriksättare och journalister tycks ha vårt att förstå detta. T.ex. GP, AB, DN, EX och SvD skriver att Lasse avgår när han i själva verket inte ställer upp till omval. Det är ohederligt att skriva så. Att avgå är att lämna uppdraget i förtid. Vi får naturligtvis se vad Lasse meddelar på presskonferensen kl. 14 men jag förutsätter att han fullföljer sitt uppdrag kongressperioden ut.

[uppdatering: ser at till och med Vänsterpartiet har det felaktiga ”avgår” på hemsidan.]

Kanske är det fånigt att märka ord men för mig är det viktigt att vi ser på varandra på det sättet. En kamrat som inte ställer upp till omval har fullföljt sitt förtroendeuppdrag, inte avgått. När skulle man annars kunna säga att man har blivit färdig? Det blir lätt annars som en höjdhoppstävling: man håller på tills man river.

Idag är inte rätt tid att i detlaj utvärdera Lasses insats. Det enda jag har att säga är att avsluta på samma sätt som jag började: Stort tack för allt ditt slit Lasse!

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,11,

Bloggar: Jonas LundgrenIlona Szatmari Waldau, Jonas Sjöstedt, Jinge, Jerker Nilsson, Mats Olsson, Jens Holm, Ulf Bjereld, Gus Kaage, Ida Legnemark, Svensson, Fredrich Legnemark, Nemokrati, Rosa Lundmark, Egon Frid,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: