Daniel Deak vann på knock-out i debattboxningen på kanaltorget

Mats Pilhem, Teddy Paunkoski och Daniel Deak.
Mats Pilhem, Teddy Paunkoski och Daniel Deak.

De rödgröna hade betydligt bättre uppslutning från kommunfullmäktige än de borgerliga när Ungdomsfullmäktige och Bostadsbolaget bjöd in till debattboxning på kulturkalaset. Tre kommunalråd och en fullmäktigeledamot från de rödgröna och ett ensamt borgerligt kommunalråd. Debatterna mot ungdomarna blev livfulla och roliga även om några av debatterna blev svåra eftersom vi fick en otacksam ståndpunkt att försvara alternativt motståndare som intog en annan position än den tilldelade.

Mats Pilhem och jag från Vänsterpartiets fullmäktigegrupp var på plats på debattboxningen på kanaltorget. Det var ett glatt tilltag anordnat av Bostadsbolaget och Ungdomsfullmäktige. Daniel Deak, medlem i Ung Vänser och Vänsterpartiet, var där i egenskap av ledamot i ungdomsfullmäktige. De fick den omöjliga uppgiften att debattera frågan om antingen ett Ungdomens Hus i centrala stan eller fritidsgårdar i förorten.

Daniel Deak intog positionen att det behövs ett Ungdomens Hus i centrum samtidigt som man satsar på fritidsgårdar  i förorten. Därmed hamnade Mats i en knivig position eftersom han egentligen tycker samma sak som Daniel. Mats är en skicklig debattör och genomförde en kul retorisk fint. Han började debattera mot ett Ungdomens Hus i centrum med ganska mossiga argument. Han hade ställt alarmet i mobilen på att ringa en halv minut innan ronden var över. Mats låtsades svara och sade att det var partiexpeditionen som ringde och sade att han hade fel. Vänsterpartiet är för ett Ungdomens Hus i centrum och satsningar på fritidsgårdar i stadsdelarna. Samtidigt som han meddelade att han nu ändrat ståndpunkt och att han höll med Daniel berättade han också att vi rödgröna redan har beslutat att genomföra satsningar på både ett Ungdomens Hus och fritidsgårdar. Publiken svarade med applåder.

Det var ett utmärkt sätt att klara sig ur dilemmat och föra fram majoritetens politik. Eftersom Mats gjorde en helomvändning förklarade domaren Daniel som segrare på knock-out. Inte på något sätt oförtjänt. Daniel var klar och engagerad i sin argumentation. En kul och finurlig utveckling av en ”omöjlig” debatt eftersom det egentligen inte finns någon motsättning mellan satsningar i centrum och satsningar i stadsdelarna.

Hyresrätt eller bostadsrätt

Min egen debatt skulle handla om bostadsrätter eller hyresrätter skal prioriteras. Debatten tog en oväntad vändning då min motståndare Zeth Isaksson skåpade ut både hyresrätten bostadsrätten och drev tesen att bostäder är en mänsklig rättighet och därför borde vara gratis. En intressant och sympatisk idé men det blev inte mycket debatt om bostadsrätt.

Nu blev det ett bra samtal även om ingen i ringen förespråkade bostadsrätten. Det gick bra, om jag får säga det själv, att föra fram det centrala i frågan: Göteborg har en akut brist på hyresrätter eftersom det är överklassenklaverna med villor och bostadsrätter som är det stora problemet i det segregerade Göteborg.

Debatt tekniskt måste jag dock erkänna att jurryn valde rätt Zeth var min överman denna kväll. Grattis Zeth!

Rödgrön dominans

Vi rödgröna radade upp tre kommunalråd och en fullmäktigeledamot medan de borgerliga hade enbart ett ensamt kommunalråd – Hampus Magnusson (M) – på plats från sina kommunfullmäktigegrupper. Förutom Mats Pilhem (V) och undertecknad var Kia Andreasson (MP) och Anna Johansson (S) på plats från kommunfullmäktige. Liberala ungdomsförbundet hade tagit dit förbundsordförande Adam Cwejman vilket måste anses som en stark prioritering.

Anna Johansson gjorde en helt underbar debattinsats när hon på ett ironiskt sätt debatterade mot elevdemokrati. Kul. Ingen i publiken kunde tro annat än att Anna är för elevdemokrati.

På tal om demokrati tycker jag att det är viktigt att vi i kommunfullmäktige ar en bra dialog med ungdomsfullmäktige. Debattboxning kan vara ett lättsamt sätt och jag ställer gärna upp igen. Samtidigt skulle jag vilja träffa ungdomarna oftare och sätta mig och resonera lite mer lågmält.

[Uppdatering: tidigare skrev jag felaktigt att Hampus Magnusson enbart var fullmäktigeledamot. Han är i själva verket biträdande kommunalråd. Biträdande kommunalråd är också den formella titeln på Anna Johansson (S) eftersom de båda är ersättare i kommunstyrelsen. I dagligt tal brukar man inte göra någon skillnad på ordinarie och ersättare i KS eftersom även ersättare kan ha rotelansvar.]

[Uppdatering 2: Det var medlemmar från flera ungdomsförbund på plats. Se kommentarerna nedan.]

Media: hem&hyra,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. ”De rödgröna hade betydligt bättre uppslutning än de borgerliga när Ungdomsfullmäktige och Bostadsbolaget bjöd in till debattboxning på kulturkalaset. Tre kommunalråd och en fullmäktigeledamot från de rödgröna och ett ensamt borgerligt kommunalråd. ”

    Glömde du inte någon nu? Jag deltog även och är vad jag vet fortfarande en del av borgerligheten. 🙂

    • Jöran Fagerlund 23 augusti 2011 — 18:03

      Å ursäkta. Det var slarvigt skrivet. Jag syftade på uppslutningen från kommunfullmäktige. Skall genast korrigera texten. Kul att du hittade min blogg och ännu roligare att LUF prioriterade debatten genom att skicka sin förbundsordförande. Jag såg även ett par medlemmar i Ung Vänster på plats, men ingen förbundsordförande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: