Göteborg förordar delat ordförandeskap mellan Rossana och Jonas

Thaher Pelaseyed, distriktsordförande, argumenterade för två rangordnade nomineringar till ordförandeposten.

Göteborgsdistriktet beslutade idag att förorda delat ledarskap för Vänsterpartiet mellan Rossana Dinamarca och Jonas Sjöstedt. Nomineringarna är rangordnade i fall förslaget om delat ledarskap inte får stöd på kongressen. Göteborgsdistriktet nominerar i första hand Rossana och i andra hand Jonas.

I omröstningen om förstahandsnomineringen fick Rossana Dinamarca 37 röster, Jonas Sjöstedt 33 röster, Hans Linde 15 röster och Ulla Andersson 1 röst.

I den andra röstningen om andrahandsnomineringen fick Jonas Sjöstedt 42 röster och Hans Linde 38 röster.

Min egen partiorganisation i Angered beslutade i förra veckan också att nominera Rosanna och Jonas. Jonas som förstanamn och Rossana och Ulla som delat andranamn.

Perfekt väder för att sitta inne en hel dag 🙂

Tidigare på dagen hade kongresskonferensen bifallit en motion från Johan Zandin om delat ordförandeskap.

Vi inbillar oss inte att ett delat partiledarskap kommer lösa alla problem Vänsterpartiet har eller kommer att få. Men vi tror att 2 partiordförande har bättre förutsättningar att lösa sina uppgifter än en ensam ordförande. Dels för att den individuella arbetsbördan blir något mänskligare. Men också för att 2 partiordförande ger partiet en bredare representation än en ensam. För oavsett vad vi tycker om personfixeringen i dagens politik, så är partiets ordförande viktiga för bilden av partiet och dess politik, inte bara i media utan också för många enskilda medlemmar och väljare. Naturligtvis ska principen om minst 50% kvinnor gälla även för de 2 partiordförandena, dvs minst 1 av dem ska vara en kvinna. Detta täcks redan av § 21 i stadgarna, som inte behöver förändras för detta ändamål. (Vi ser heller inget behov av följdändringar för vice ordförande i § 110 eller för partistyrelsens verkställande utskott i § 111.)

Vi yrkar därför
att i § 103 i stadgarna ändra ”utöver ordförande, 22 ordinarie ledamöter” till ”utöver 2 ordförande, 21 ordinarie ledamöter”.

Därmed bekräftades beslutet från distriktsårskonferensen att Vänsterpartiet Göteborg skulle arbeta för ett delat ledarskap.

Fler nomineringar från konferensen:

Partistyrelse
Lisa Ahlqvist
Henrik Holmqvist Dinamarca
Ida Legnemark
Erik Helgeson

Programkommission
Lisa Ahlqvist
Emelie Kinberg

Valberedning
Elise Norberg Pilhem
Anjelica Hammersjö

Revisorer
Marie-Ann Eriksson

Lite fler bilder från idag:

Bettan Andersson
Leni Persson

Läs alla mina inlägg om kongressen 2012.

Bloggar: Svensson, Jinge, Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, 11,12,

14 kommentarer

Lägg till →

 1. Sakta men säkert smyger sig islamismen sig in i det kristna svenska samhället. För två eller tre dagar sedan, såg jag ett program på TV-nyheterna. Där programledaren läste upp en genial idè. För att minska stenkastningen, mot brandbilar, då de är utför, sina uppdrag, med att släcka skolbränder i te.x Malmö-området..
  Om man tar ungdommar från det mångkurturella gatans palament Och lär upp dem till att bliva brandsoldater. Så är det säkert flera inom den kåren, som är islamister, som efter en tid är utbildade till brandsoldater. Och säkert kan tala med gatans ungdommar, på deras egna språk. Och på så vis, så undviker de att utsättas för stenkastning. Då de är ute på sina uppdrag. Med att släcka skolbränder.
  Ja sådana här problem, fanns då icke i Sverige, under den tiden. Innan den sluge Olof Palme, blev statsminister 1969. Eller hur? Som det ser ut nu så har t.o.m Sveriges nuvarande statsminister, (M) hoppat in i Olof Palmes fotspår.
  Eller hur???…

 2. För 1179 år sedan, kom det en gubbe enligt min Svenska Historiebok, som vi fick läsa om i folkskolan. Denne gubbe kallades Ansgar och ansågs vara Nordens första appostel, som förkunnade om kristendom. Enligt boken vad jag minns så kom han ifrån Hambrg året var då 832. Hans idé var att Norden skulle hädanefter bliva kristet.
  Enligt rykten, så tog det c:a 300 år, innan Norden ansågs skiftat sin kultur från hedendom till kristendom. Det är mycket möjligt att flera strider uppstod.
  Nu befarar jag att det kommer att uppstå inte bara här i Sverige, utan även över hela Europa, en mycket större konflikt. Och detta av, att det har kommit in så mycket folk från Mellanöstern och Afrika, med en helt annan religion, än Europas kristna. Eller hur???
  Ingvar i Gbg.

 3. Ledarna för vänsterpartiet, de borgeliga och socialdemokraterna. Har precis glömt bort att vi har och har haft en kristen kultur, här uppe i Norden i drygt tusen år. Detta blir mycket ödesdigert, då folket från Mellanöstern och Afrika, som nu i 25 eller 30 år har vällt in, över våra gränser till Sverige med en helt annan utomeuropèisk kultur. Och har mycket större nativitet, vad vi svenska kristna har.
  Själv var jag nere i Biafra 1970. Och med egna ögon såg då Islamiska militärer, lärde upp den kristna befolkningen. Åt vilket håll Mekka låg.
  Delstaten Biafra existerar nu inte längre. Tänk på det när Ni går till val nästa gång 2014.
  Ingvar i Gbg.

 4. Med den anda som låg i luften i Göteborg, med klar förankring för delat ledarskap (i praktiken en man, en kvinna) hade vi vunnit på att välja mellan Rossana och Ulla respektive Hans och Jonas och sedan ställt segrarna mot varandra för att få en totalvinnare och en tvåa. Om det hade gett ett annat resultat vet jag inte dock.

 5. Mikael Wallgren 02 oktober 2011 — 15:15

  Paul:
  Du har helt rätt att det normala, säg att vi skulle VALT dessa människor och inte bara nominerat dem. Då skulle vi kört två röstomgångar OM ingen hade fått 50% av rösterna i den första omgången.
  Stadgarna reglerar inte hur vi ska agera när det är nomineringar – varför precidiet frågade mötet hur de ville hantera frågan – och mötet enades om att endast en omgång behövdes. Det var endast fåtal som tyckte annorlunda, inte alls i närheten av så många som stödde Jonas. Hade säg 40% av mötet velat ha en andra röstomgång, då hade det nog blivit av också.

  • Tja, jag tillhör ju inte V och har därför inget egentligt intresse i frågan förutom en nördigt fascination för mötesformer och formalia.

   Hade det varit mitt parti och jag stått på den förlorande sidan hade jag dock skrikit högt och ljudligt. Beslutsformer ska vara tydliga och korrekta, man ska absolut inte behöva gissa sig om ett beslut har en majoritet med sig eller inte.

   Det här var ju en rätt tung fråga dessutom… Som är oerhört intressant att följa. Lycka till med ledarvalet!

 6. Hur ställer du dig till att din parti-kamrat Dinamarca är riksdagens meste flyg- och taxipendlare?

  När ”klimat”hyckleriet får ett ansikte… Gärna, ofta och förnumstigt banna och förmena andra men unna sig själv detsamma… Och någon annan betalar…

  http://www.dn.se/nyheter/politik/dinamarca-tillhor-riksdagens-dyraste-ledamoter

  • Jöran Fagerlund 02 oktober 2011 — 09:46

   Rossana, liksom hela Vänsterpartiet, har länge kämpat för en utbyggnad av tågrafiken så att allt inrikesflyg söder om Arlanda blir onödigt.

   • Det handlar om att leva som man lär i nuet! Att inte förmena andra genom höga skatter, förnumstigt bannande, skuldbeläggande etc det man själv unnar sig..

    Gör man inte det är man INTE trovärdig utan just en hycklare!

    Mellan Trollhättan och Vänersborg är det ca 13 km. Från THN går det varje morgon ett X2000 till Sthlm och det återkommer på em/kväll. Många andra i samhället idag har långa pendlingsvägar och måste FÖRSAKA mycket, inte kunna träffa sina barn så ofta som de själva vill. Få cykla i ur och skur med tunga kassar på styret (eftersom ni straffbeskattat bilismen hårt) men det kanske just så ni kommunister vill ha det…

    I Sovjetryssland och DDR levde den styrande nomenklaturan också ”högt”…

 7. Intressant hur olika det kan se ut i olika partier.

  Jag vill dock hävda att man bör köra ”min” modell i alla frågor där det finns fler än två svar, dvs oavsett om det gäller personval eller sakfrågor. En klassisk kontrapropositonsordning således.

  Kommer denna omröstning att styra hur ombuden agerar på kongressen eller utses de av andra organ? I så fall blir det ju lite konstigt om man inte vet huruvida huvudkandidaten har en majoritet bakom sig eller inte.

  • Jöran Fagerlund 01 oktober 2011 — 23:24

   Vi körde med kontrapropositionsvotering till alla platser på partiets lista inför valet 2009. Då hade vi lånat landstingsfullmäktigesalen i Stockholm och kunde använda voteringsanläggningen så det gick snabbt och enkelt. Idag var det begärt sluten omröstning och det kan ta sin tid att köra kontraproposition och räkna valsedlar med tre kandidater.

   Kongressombuden utses genom medlemsomröstning. Vi tillämpar inte bundna mandat i Göteborg men de motioner och nomineringar vi antog idag på kongresskonferensen är distriktets officiella. Åker man som ombud från Göteborg gör man det med vetskapen att detta är vår officiella hållning även om man formellt får rösta som man vill. Precis som att jag formellt kan rösta hur jag vill i kommunfullmäktige även om vi har en partilinje i alla frågor.

   • Coolt att köra kontraproposition på varje plats på en hel lista! Det har jag aldrig varit med om. Fast i mitt parti hade det nog skrikits om obefintligt minoritetsskydd med en sådan ordning. Det perfekta systemet är svårt att ta fram. 🙂

    Vi använder i regel ”melodifestivalmodellen” – iaf vid provvalet. Dvs att varje kandidat får X antal poäng per placering på varje enskild valsedel. Ibland kompletterad med en speciell markering vad gäller förstaplatsen. När vi väl tar listan röstas det enbart på kompletta listförslag rakt av. (Vilket iofs inte säkrar minoritetsskyddet, men kräver en ”elak” majoritet för att köra över minoriteten totalt.)

    Vad gäller flera valomgångar när man ska välja en person så kan det bli jobbigt vid slutna val. Det löser man med att låta medlemmarna rösta på flera kandidater samtidigt, med första, andra, tredjehandsalternativ osv. De som får jobba då blir enbart rösträknarna, som får räkna om några gånger.

    En klassisk kontrapropositionsordning skulle dock bli ogörlig, där håller jag helt med.

 8. Jöran Fagerlund 01 oktober 2011 — 21:49

  Ja. Vi hade bara en omröstning per plats. Motivet är att detta inte är några val utan nomineringar. Det är lite som när v sätter listor. Det är ju heller inga val. Då bestämmer man i vilken ordning personer skall stå på en lista.

  Det är annorlunda när vi faktiskt väljer folk till uppdrag. Det man kan hävda är att man skulle ha gjort en kontrapropositionsvotering mellan de tre övriga för att få fram en motkandidat till Rossana.

 9. Lät ni första omröstningen bli helt styrande för hur förstahandsnomineringen skulle se ut, eller har jag missat något?

  Märklig propositionsordning i så fall, jag brukar förorda att man kör två omröstningar när man har flera kandidater. En första som sorterar ut de kandidater som har störst stöd och en andra som låter alla vara med att avgöra det slutliga valet.

  På detta sätt minimeras risker för taktikröstning och allas röster räknas ”på riktigt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: