Bisfenol A, buller och miljöfarlig överklass – rapport från kvällens kommunfullmäktige

Daniel Deak och Ann Nolin från Barnverket mötte upp vid entrén med flygblad och plakat.

Kvällens stora debatt i kommunfullmäktige för min del var den om lokalt miljökvalitetsmål för god bebyggd miljö. Det är det tolfte och sista lokala miljökvalitetsmålet som kommunfullmäktige nu har antagit. Vi blev klara med målen lite senare än planerat men nu är de på plats. Nu återstår bara att förverkliga dem.

Det är inte gjort i en handvändning. Det är skarpa mål vi har satt upp. Det kommer att bli ett slitgöra men vi skall klara det. Målen är tillståndsmål eller riktningsmål och går därför att lyfta in i stadens ordinarie budgetarbete.

Det är viktigt för att målen inte skall bli hyllvärmare och verksamheten skall tugga på som vanligt.

I den här debatten lyfte jag fram buller och luftkvalité. Buller är inte en komfortfråga. Buller är ett reellt hälsoproblem. Det leder till bl.a. högt blodtryck och sömnsvårigheter.

Detsamma gäller luftkvalité. Människor dör i förtid av dålig luft. Göteborg har problem med luften och planeringen av bebyggelsen är central för att trafiken skall minska och styras så att vi klarar buller och luftkvalité.

Möjligheten att ha en god planering av bebyggelsen står i bjärt kontrast med EU:s marknadsfundamentalism då kommunerna inte längre har monopol på verksamhetsavfall. Till detta kommer förpackningsindustrins bristande ansvar för återvinningen. Det enda rimliga är att kommunerna demokratiskt beslutar hur återvinningen skall gå till och sedan låta industrin och verksamheterna betala räkningen. Dessutom förtjänar göteborgarna en materialåtervinning. Det skall inte spela någon roll om det är en plastförpackning eller trasig plastleksak. Det skall gå att slänga i samma insamling.

Moderaterna låter personer med funktionsnedsättning klä skott för överklassens miljöskadliga beteende

I debatten lyfte jag fram att vi även borde ha mål för energiförbrukning per person, precis som vi har för elförbrukning, och inte bara per kvadratmeter yta i bostäder. Den totala förbrukningen per person kan bli högre i överklasshem som ofta är större även om förbrukningen per kvadratmeter är lika låg eller lägre än i ett flerbostadshus.

Kommunalrådet Martin Wannholt (M) reagerade som vanligt hårt mot alla former av klassanalys. Denna gång lät han personer med funktionsnedsättning klä skott för överklassens miljöskadliga beteende. Martin menade att vi inte skulle ha mål för energiförbrukning per person eftersom någon funktionshindrad kanske har ett hjälpmedel som förbrukar mycket el.

Jag fick förklara för Martin att om han faktiskt brydde sig om att läsa ärendet han tidigare har berett i såväl styrgruppen för miljö och klimat som i kommunstyrelsen och debatterar kan han se att målet om minskad elförbrukning faktiskt handlar om elförbrukning per person (sidan 10). Det var inte elfrågan jag talade om utan att energiförbrukningen för uppvärmning även skulle mätas per person precis som elförbrukningen.

Det är märkligt att lyfta klassdimensionen i Göteborgs kommunfullmäktige. Många höjer förvånat på ögonbrynen bara man tar ordet överklass i sin mun.

Jag tycker att det är det skamligt av moderaternas främste miljöpolitiker i Göteborg att låta personer med funktionsnedsättning klä skott för överklassens miljöskadliga livsstil som drar upp elförbrukningen när de vänder spröda grönsaker på sin teppanyakihäll, badar bubbelpool eller värmer upp verandan med infravärme.

Bisfenol A skall fasas ut

Beslutet att fasa ut bisfenol A var viktigt även om det inte blev någon större debatt. Alla partier i kommunstyrelsen var överens. Nu skall kommunen fasa ut Bisfenol A ur verksamheten.

Välkomnande av aktivister

Aktivister från Barnverket mötte upp vid entrén med det enkla och konkreta budskapet ”Mindre grupper i förskola, skola och fritids. Nu!”

Du hittar alla handlingar från dagens sammanträde och kan lyssna på debatten här. Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige i Göteborg.

Liknande inlägg:

1. Avfallsplan och valfrihet i äldreomsorgen när fullmäktige höll ovanligt kort sammanträde

2. Ett försök att få in en evidensbaserad politik i måndagens maratondebatt på 13 timmar om fullmäktiges budget

3. Karl-Bertil Jonsson i kommunfullmäktige

4. Anhöriga avgifter bisfenol biogas och privatiseringar när kommunfullmäktige rundade av för i år

5. Göteborgs överklass står längst ifrån fullmäktiges enhäligt fastslagna klimatmål om rättvisa och hållbara utsläpp av koldioxid

Bloggar: Jinge,

5 kommentarer

Lägg till →

 1. Jag är glad att jag är så pass gammal, som jag är. För här kommer att bliva en mycket stor konflikt inte bara här i Sverige, utan jag befara över hela Europa. I och med att det har kommit in ett helt annat folk från Mellanöstern, med en helt annan religion. Och helt annat tänkande än vad vi kristna har.
  Själv har jag varit närvarande i två religionskrig mellan kristna och islamister. Ett nere i Libanon. Och ett andra i Biafra 1970. Biafra finns inte längre. Jag befarar att det kommer gå likadant med Sverige såvida inte det svenska folket vaknar. Och ser vad, som håller på att hända med deras land. Med denna flykt och invandringspolitik, som nu har pågott, ”Hej villt”. Utan kontroll i 35 till 40 år. Eller hur???
  Ingvar i Gbg.

 2. Jöran? Har du aldrig förstått att energiförbrukningen per kvm i ett vanligt miljonprogramshus i en dito förort är betydligt mycket större än i ett nybyggt hus?

  http://www.byggindustrin.com/energi–miljo/miljonprogram-far-unik-energirenovering__5419

  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.383207/energieffektiviserat-miljonprogram-kostar-mer-an-det-smakar

  • Jöran Fagerlund 07 oktober 2011 — 09:19

   Du får väl ändå läsa inlägget innan du kommenterar, Bengt? Jag tycker att det är bra att vi har energiförbrukning per kvadratmeter som mål och mått, samtidigt vore det bra att också ha ett mått för energiförbrukning per person.

 3. Svenska skolbarn är väl dem, som får lida mest. Då deras föräldrar röstar för att den mångkulturen, skall förvärras. Den kristna kulturen, den skall ju bort. Eller hur?
  Skolbarnen är väl den kategori, som är tvungna att möta sina religions-motståndare först i skolans klassrum, raster. Och på väg till och hem från skolan.
  Den islamiska och den kristna religionen är oförenliga. I sina tankar och teorier. Eller hur???
  Ingvar i Gbg.

 4. Både Moderater och Miljöpartister är ju nu igång med att bilda en egen pakt, mot sina svenska medborgare. Statsministern Fredrik Reinfelde är ju, som besatt av tanken. Att den kristna kulturen, som vi har haft här uppe i Norden, ända sedan vi hade ”Asatro”, för tusen år sedan. Den skall bort. Och den barbariska halalslakten, utan bedövning på de stackars djuren, innan halspulsådern skärs av. Skall bliva tillåtet.
  Och mijöpartiet, och centern är lika Sverige-fientligt sinnade, som kommunisterna, sossar och de övriga partiledarna är.
  (SD) är det enda partiet, som håller på våran kristna kultur. Jag, som gammal gråsosse glömmer aldrig då Tage Erlanders skarpa varning i TV. Innan han lämnade över sitt ledarskap till Olof Palme 1969. Eller hur???
  Ingvar i Gbg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: