Goda möjligheter att få delat ledarskap mellan Rossana och Jonas

Bänkgrannen visade sig vara en riktig mötesräv rustad till tänderna för att klara en heldagskonferens.

Idag hade vi den tredje träffen med Göteborgsdistriktets kongressdelegation. Det var första gången jag deltog eftersom de tidigare två träffarna har sammanfallit med jobbresor.

Det är en god stämning i delegationen och jag ser fram mot dagarna i Uppsala. Vi inledde som brukligt med separatistiska förmöten. Det är angeläget att delegationen tar fram konkreta planer på hur vi skall sköta debatterna. Ju mer som ”tas på volley” desto större risk att vi får fler män uppe i talarstolen. Inte för att män på något sätt har en bättre förmåga än kvinnor att improvisera eller ”ta frågor på volley”. Snarare tvärt om. Många män tror att de kan ta debatten spontant men presterar rätt dåligt.

Vi har hittills mest redogjort för motionerna och partistyrelsens svar. På kommande möten kommer vi att ha mer av diskussioner kring olika ställningstaganden.

Valberedningens besked att föreslå Jonas Sjöstedt till partiordförande diskuterades en del både till form och innehåll. Var det rätt att föreslå ett namn och inte ta ställning för delat ledarskap och var det rätt att föreslå Jonas?

Min ingång i diskussionen var att det var rimligt att valberedningen följer den nuvarande stadgan och föreslår ett namn och att det fins en god möjlighet att få till den lösning Vänsterpartiet Göteborg ställde sig bakom i oktober: delat ledarskap mellan Rosanna Dinamarca och Jonas Sjöstedt.

Här är några bilder från idag. Jag funderar på någon slags nyårslöfte att nästa år enbart köra svartvita bilder. Egentligen inte av någon speciell anledning utan mest för att färger så sällan tillför något. Vad tror ni kära läsare?

Läs alla mina inlägg om kongress 2012. Liknande inlägg:

1. Lyssna på Håkan och Sammy om det separata förmötet för män

2. Göteborg förordar delat ordförandeskap mellan Rossana och Jonas

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,

6 kommentarer

Lägg till →

 1. Tror snarare att Ulla Anderson och Jonas är ett mer passande par än Dinamarca. Hon vill ju ha enparti styre…..Då lär nog samarbetet att knaka i fogarna!!

  • Jöran Fagerlund 12 december 2011 — 09:45

   Säger samma sak som till Ove: Rossana är emot delat ledarskap men hon har inte villkorat sin kandidatur till att bara kandidera om hon får vara ensam partiledare. Hon accepterar de beslut kongressen fattar. Jonas har förespråkat delat ledarskap och har heller inte villkorat sin kandidatur till att bara kandidera om det blir delat ledarskap. Även han accepterar kongressens beslut. Vet inte om det skulle vara märkligare om Rossana ingår i en duo än om Jonas blir vald solo.

   Rossana och Jonas är vuxna människor och enligt min erfarenhet båda lagspelare. Det är nödvändigt att vi stärker det kollektiva ledarskapet oavsett hur många partiledare vi har.

 2. Jag kan förstå att ni förordar Rossana i Gbg för att hon är från västsverige, men inte om det bygger på partledaregenskaper. Dessutom är det ju viktigt att det isf blir två partiledare som talar samma språk och Rossana är ju själv emot delat partiledarskap vilket inte Jonas Sjöstedt är. Därför tror jag att det enda alternativet vid ett ev. delat partiledarskap vore Jonas och Ulla tillsammans. Det skulle ju se väldigt konstigt ut om den som förespråkar en partiledare själv ingår i ett delat partiledarskap.

  • Jöran Fagerlund 12 december 2011 — 09:44

   Rossana är emot delat ledarskap men hon har inte villkorat sin kandidatur till att bara kandidera om hon får vara ensam partiledare. Hon accepterar de beslut kongressen fattar. Jonas har förespråkat delat ledarskap och har heller inte villkorat sin kandidatur till att bara kandidera om det blir delat ledarskap. Även han accepterar kongressens beslut. Vet inte om det skulle vara märkligare om Rossana ingår i en duo än om Jonas blir vald solo.

   Rossana och Jonas är vuxna människor och enligt min erfarenhet båda lagspelare. Det är nödvändigt att vi stärker det kollektiva ledarskapet oavsett hur många partiledare vi har.

   • Det finns en skillnad. Rosanna har klart uttalat varför hon inte tror på ett delat partiledarskap. Jag har aldrig hört Jonas uttala att han inte skulle tro på en partiledare.

    • Jöran Fagerlund 12 december 2011 — 11:24

     Vi får väl se hur de olika kandidaterna agerar om kongressen beslutar om delat ledarskap. Det är klart att de olika kandidaternas ställningstagande kring delat ledarskap kan vägas in i valet av partiledare precis som deras syn på andra organisationsfrågor. Här kan vi göra olika bedömning. Vad jag vände mig emot i din kommentar var att du skriver ”Därför tror jag att det enda alternativet vid ett ev. delat partiledarskap vore Jonas och Ulla tillsammans.” (Min kursivering.) Jag menar att Rossanas kritik av förslaget om delat ledarskap är relevant, även om jag inte delar den, och den utesluter inte henne som en möjlig halva i en ev. duo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: