Privatiseringar hindrar verklig valfrihet för de äldre

Jonas Sjöstedt och Annie Lööf

I gårdagens Agenda skåpade Jonas Sjöstedt (V) ut Annie Lööf (C) i debatten om valfrihet i äldreomsorgen. Privatiseringar leder inte till ökad valfrihet. Det blir svårare att få inflytande över sin vardag ju fler bolag som har hand om de äldre. Hur skall man kunna byta en veckostädning mot en promenad om det är olika bolag som sköter dessa? Det är märkligt att regeringen alltid försöker skjuta frågan om ägandeformer från sig och hävda att det inte är huvudfrågan samtidigt som de inför en lag om valfrihet som just gör ägandeformen till en huvudfråga.

När driftsformen faktiskt påverkar kvalitén i omsorgen försöker de peka på brister även i den offentliga äldreomsorgen. De vägrar se att den grundläggande motsättningen mellan vinst och kvalité i privata vårdbolag. De som säger sig vara företagens främsta företrädare har inte förstått grundläggande företagsekonomi:

I ett privat företag är målet pengar och medlet att nå detta verksamheten. I den offentliga sektorn är verksamheten målet och medlet att förverkliga den är pengar. Eller uppställt som en tabell:

Privat Offentligt
Mål Pengar Verksamheten
Medel Verksamheten Pengar

Därför är det inte förvånande utan helt logiskt att gamlingarna far illa i händerna på Carema och Attendo. Allt annat är ologiskt eftersom det skulle strida mot företagandets grundläggande idé.

Det är också därför helt logiskt att en hågad entreprenör lägger ut ett beviljat tillstånd för skolverksamhet till försäljning på Blocket. Entreprenören gör helt enkelt bedömningen att det är ekonomiskt fördelaktigt att sälja tillståndet innan verksamheten dragit igång .

Den ideologiska blinheten gör att högerregimen nu lägger ut myndighetsutövning på entreprenad. Proffice skall granska alla ansökningar. Vad blir nästa steg, att körskolor utfärdar körkort, att Mc Donalds utför livsmedelstillsyn? Det är illa nog att religiösa samfund har vigselrätt. Självklart skall all myndighetsutövning bedrivas av myndigheter.

Liknande inlägg:

1. Små insatser ger sammantaget stora fördelar

2. Svenskt Näringsliv är det största hotet mot företagande, innovationer och arbete

3. Verklig valfrihet för de äldre eller valfrihet för vinstdrivande bolag att välja äldre? Rapport från fullmäktige, del 1

4. Tydligt feministsikt perspektiv i debatten om omsorgen

5. Avfallsplan och valfrihet i äldreomsorgen när fullmäktige höll ovanligt kort sammanträde

Andra bloggare: Jerker Nilsson, Jonas Sjöstedt, Jinge,Linda Fleetwood, Rosa Lundmark, Vänsterpartiet Malmö,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: