Stark debut av Sjöstedt i partiledardebatten

Oppositionens främste debattör

Det är kanske fel att tala om en debut för en så rutinerad partikamrat som Jonas Sjöstedt men idag var det i alla fall första riksdagsdebatten han deltog i som partiledare. Han gjorde en stark insats både i sitt eget anförande och i replikerna på de övrigas anföranden.

Jonas inledde starkt med klimatpolitiken och betade sedan av jobbpolitiken, bättre anställningstrygghet och vårdskandalerna i privatiserigarnas kölvatten.Borgarna lyfte tacksamt in sex-timmars arbetsdag, förbud mot bemanningsföretag och budgetreglerna. Det var en fröjd att höra sin partiledare så konsekvent och naturligt försvara de beslut kongressen fattade för någon vecka sedan. Inte urskuldande eller i knepiga resonemang att besluten skall förverkligas på sikt. Jonas debatterade besluten konkret, skarpt och sakligt. Det är så det skall fungera: de beslut kongressen fattar skall vara kärnan i partiets politik.

En debatt kan inte avhandla alla ämnen och alla saknar något. Det var väl egentligen bara en sak jag saknade i Jonas debattinsats: ett riktigt starkt feministiskt inlägg och fler feministiska exempel i t.ex. klimatdebatten, privatiseringsdebatten och arbetslöshetsdebatten. Jonas gjorde det i debatten mot Jimmie Åkesson. Riktigt skarpt.

I ett replikskifte anklagade Jan Björklund Vänsterpartiet för att driva en oansvarig ekonomisk politik som kunde sammanfattas med ”allt åt alla”. Jonas Sjöstedt replikerade att den som aktivt vill ansluta Sverige till en sönderfallande ekonomisk union inte skall försöka läxa upp någon annan i ekonomiska frågor.

Stadsminister Fredrik Reinfeldt regregerade till den 14-årige MUF-are han en gång var och plockade upp kommunistspöket. Jonas kontrade med att det finns en hel del i vårt partis historia som var dåligt men att vi har gjort upp med historien och att vi inte, som Moderaterna, försöker ändra vår historieskrivning.

Reinfeldt frågade Jonas Sjöstedt vem som är oppositionsledare. Det var bra av Jonas att undvika att svara på det. Det finns ingen samlad opposition men idag blev det uppenbart att oppositionens skickligaste politiker och starkaste kraft heter Jonas Sjöstedt.

Du kan se hela debatten på SVT-Play eller på riksdagens hemsida. Birger Shclaug har skrivit ett bra blogginlägg om debatten. Fler bloggar: Jerker Nilsson, Kaj Raving, Lasse Strömberg, Mats Olsson,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd smp smp smp smp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp dag gp gp gp dag dag dag dag nsk skd e24 e24 sr svt svt svt svt svtSvD, 1, DN, 1, 2, 3, 4SVDSVD; SRSVT; DN; DN; DNAB; ABGP; GP; SKD;

En kommentar

Lägg till din →

  1. Visst kan man tala om debut. Det är en sak att debattera som enskild ledamot i en politisk församling, en helt annan att bli så påpassad och ha sådana krav på sig som en partiledare har.

    Det märkte väl lite på Jonas också, rutinen sitter inte riktigt där ännu, lite småmissar med debattreglerna och en retorik som kan vässas lite till.

    På det hela taget levererade han dock starkt. Mycket trevligt med en partiledare från V som faktiskt lägger lite tyngd åt miljö- och klimatfrågorna!

    Är Jonas Sjöstedt oppositionens nr ett? Nja, det blir lite som när Jonas försökte läxa upp Gustav Fridolin i klimatfrågan. Låt saker och ting landa lite innan ni sätter betygen. En enskild partiledardebatt gör inget partiledarskap. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: