Överbevisa mig gärna Stefan Löfven

Stefan Löfven, nyvald partiordförande för Sveriges socialdemokratiska arbetareparti. Fotograf: Anders Löwdin.

Då är metallbasen Stefan Löfven ny ordförande för det socialdemokratiska arbetarpartiet, SAP. Grattis Stefan. Det är ändå något sunt och friskt med att Metalls ordförande hamnar mitt i politikens centrum. I takt med att industriarbetarna blir färre tycks fler och fler förledas att tro att industrin är oviktig. Industrin är viktigare än någonsin. Det hållbara samhället måste byggas bokstavligt och konkret ur dagens Sverige. För detta krävs industriproduktion. Förvisso en helt annan än dagens industriproduktion men inte desto mindre är industrin central i omställningsarbetet.

I grund och botten är jag en positiv människa som tror andra om gott. Det vi känner till om Stefan Löfven från hans år som Metallpamp är att  han vill bygga ut kärnkraften, är motståndare mot jämställdhetspotter och en ivrig anhängare av EU och EMU. Eftersom jag tror att Stefan Löfven om gott hoppas jag att han överbevisar mig.

Inte på det där naiva sättet att han skall berätta om kärnkraftens fördelar eller att kvinnor inte behöver högre lön eller att EU är ett fredsprojekt. Jag menar tvärt om: chocka mig genom att presentera en snabbare omställningplan till förnyelsebar energi än jag någonsin kunnat drömma om. Fosilfritt om tio år? Valseger 2014 sedan kraftiga statliga och kommunala investeringar i förnyelsebar energi så att vi kan stänga alla kärnkraftverk innan valet 2018.

Släp tugget om att avveckla kärnkraften i en takt som inte hotar jobben och inse att det inte finns någon mer jobbskapande politik än att ställa om samhället. Du, med förankring i industrin, måste ju förstå att en omställning från fossil energi till förnyelsebar energi är ett handfast arbete och inte en attityd. Omställning ger jobb i svensk och global industri.

Slå oss på fingrarna om jämställdhetspotterna. Presentera ett bättre alternativ som gör att kvinnnor om några år faktiskt tjänar, i kronor och ören, lika mycket eller lite mer än män. om några år sitter du i regeringen. Spelar du dina kort väl blir du statsminister. Tvekar du blir Jonas Sjöstedt statsminister. I vilket fal kommer du att ha stort ansvar för rikets alla offentliganställda. Du har en helt annan verktygslåda än som Metallbas. Släpp gärna jämstäldhetspotterna bara du går ut och lovar att de som tar hand om din 82-åriga mamma skall ha lika mycket betalt som de som svetsar bildörrar. Kanske kan du kosta på dig lite känslomässighet och säga att du tycker att kommunals kvinnor till och med skall ha några kronors högre lön därför att du älskar dina barn och din mor oändligt mycket mer än du någonsin har älskat något du någonsin har svetsat.

Om du menar allvar med att förändra EU presentera ett stabilt och seriöst förslag hur EU kan förändras i grunden till ett socialistiskt projekt som bryter kapitalets makt och bygger ett demokratiskt folkets Europa snarare än eliternas EU. Jag är EU-motståndare eftersom jag är övertygad att det inte går att förändra EU till en i grunden positiv kraft men jag skulle bli överlycklig om du överbevisade mig. Att godkänna EU-pakten känns inte som ett steg i rätt riktning.

I ditt installationstal sade du dig vara en övertygad feminist och att du ville avveckla kärnkraften. Men när u började hänvisa till kongressbeslut påmindes jag om att du trots allt är en Socialdemokrat och inte har några större planer att avskaffa kapitalismen. Du och ditt parti kommer att ha en central roll i att kasta lögnaren Reinfeldt ut ur Rosenbad men när det gäller att avskaffa klassamhället, bygga socialismen och få en verklig social och ekonomisk demokrati inser jag att Vänsterpartiet trots allt kommer att få gå framåt utan er.

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, 11,12,13,14,15,16,17,18,19, 20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30, 31,32,33,34,35,36,37,38,39,40,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: