Ulla Andersson grillades om bankdelning av professorerna på Handelshögskolan i Göteborg

Ulla Andersson (V)

Vänsterpartiets ledamot i riksdagens finansutskott Ulla Andersson presenterade en rapport om bankdelning på Handelshögskolan i Göteborg i går. Frågeställare var bl.a. Ted Lindblom, Evert Carlsson och Lennart Hjalmarsson. Jag var på plats för att fotografera och filma.

Lennart Hjalmarsson och Evert Carlsson
Lennart Hjalmarsson och Evert Carlsson

Ulla fick en del kniviga frågor från professorerna men jag tyckte att hon svarade bra vad jag kunde förstå av frågorna och svaren. Det flög en del termer genom föreläsningssalen som passerade en bra bit ovanför mitt huvud, måste jag erkänna.

Det är klart att det finns problem med gränsdragningar om bankerna delas, vilket Ulla också påpekade under föredraget. Samtidigt finns problem med gränsdragningar redan idag. Viktigast av allt: bankernas riskbeteende hotar att stjälpa oss alla.

En fråga som inte ställdes under seminariet och inte heller i rapporten är: varför skall vi tillåta spekulation i aktier och andra papper överhuvudtaget? Spekulation tillför ju inget till den verkliga ekonomin som kan användas till jobb, välfärd och klimatomställning. Att aktiekurserna går upp har ju inget värde om det bara bygger på förhoppningar att någon annan kommer att betala ännu mer lite senare. En avgift på värdepappershandel precis som en del föreslår för valutahandel, s.k. Tobinskatt, skulle minska spekulationen.

Jag försökte i en motion till kommunfullmäktige för ett par år sedan föra ett liknande resonemang och föreslog att kommunens pensionsavsättningar skulle användas till produktiva investeringar i stället för spekulation.

I stället för att diskutera spekulation kanske vi skulle föränkla frågeställningen ännu mer: finns det egentligen några hållbara argument för att tillåta privata banker?

Läs rapporten och kolla på föreläsningen:

Fler bilder:

Läs Ullas debattartikel i GP, SVD och även Jonas Sjöstedts blogg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: