Vänsterpartiet borde anlita fotografer för att berätta vår egen berättelse

Någon måste vara där och ta bilden...

Vänsterpartiets partistyrelse har sitt första sammanträde efter kongressen nu till helgen. Då kommer verksamheten framöver börja planeras. Det är på flera sätt mer centralt än de val som skall förrättas, även om dessa inte är ointressanta. Här är mitt bidrag till partistyrelsens diskussion.

Efter lördagens mediautbildning och studiebesök med Jonas Sjöstedt på ett äldreboende i Härlanda och måndagens föredrag av Ulla Andersson på Handelshögskolan är jag stärkt i min övertygelse att Vänsterpartiet måste bli bättre att berätta sin egen historia och göra det med egna bilder. Jag menar att vi måste ha en dedicerad fotograf med till alla aktiviteter och att alla texter som publiceras på vår hemsidor skall ha en bild.

...och framför allt vid de tillfällen ingen annan lyfter kameran.

Ett framträdande inslag i diskussionen kring delat ledarskap var ståndpunkten att Vänsterpartiet måste få fler kända företrädare. Vi som förordade delat ledarskap såg delat ledarskap som ett sätt att göra det. De som förespråkade en ordförande menade att delat ledarskap kanske gör det svårare att profilera fler än de två ledarna.

De flesta tycks dock vara överens att vi behöver profilera fler företrädare. Inte minst lokalt är det angeläget. I stora och mellanstora kommuner är det få som känner igen ledamöter i fullmäktige och nämnder. GP brukar då och då rapportera hur få som känner igen lokala politiker.

Lördagens besök på äldreboendet var riktigt informativt och bra men om sanningen skall fram träffade vi väldigt få ett par chefer, ett par boende och ett par personal. Det är så det brukar gå till vid studiebesök. Det finns inte längre så många stora industrier där vi kan samla de anställda före eller efter ett skiftbyte. Därför måste vi själva berätta om mötet i sociala medier, på vår hemsida och även på arbetsplatsen: inget studiebesök får genomföras med mindre än att någon knatar dit med ett inramat foto ett par dagar senare. Då ökar sannolikheten att det hängs upp i fikarummet eller på en framträdande plats och personal och besökare ser vårt studiebesök i år framöver.

Naturligtvis måste lejonparten av detta göras av ideella krafter. Varje distrikt bör anordna fotoutbildningar. Samtidigt tror jag att partiet centralt, med stöd från distrikten, kontrakterar ett antal fotografer, eller ännu hellre bildjournalister, runt om i landet.

Skall fler företrädare bli kända räcker det inte med namn. Väljarna måste också få se bilder av våra företrädare. Det räcker heller inte med att partiet centralt profilerar riksdagsgruppen och partistyrelsen. Partiet centralt måste samordna resurserna med de lokala krafterna.

Ta mitt eget distrikt, Göteborg, som exempel. Vi har tusen medlemmar. Med tusen medlemmar, hundratals förtroendevalda och ett dussin partiföreningar är det klart att vi har minst en angelägen berättelse att berätta varje dag.

När aktiviteter planeras och ansvar för det praktiska fördelas måste vi varje gång fråga: vem tar bilderna?

Läs alla mina inlägg om foto. Liknande inlägg:

1. Försmak av det klasslösa samhället under fotokurs på sommarläger?

2. 13 tips gör Daniel och Eva till bättre bloggare

3. Bilder från Tillväxtforum 2011

4. ”Hälsan i Sverige idag är en klassfråga”

5. Bilder från London

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Håller helt med – bilder är oerhört viktiga! Jag älskar fotografering och har alltid kameran med. En bild säger mer är tusen ord!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: