1000 akademiker är fler än 3000 arbetare när Jan Björklund gör skillnad på folk och folk

Jan Björklund (FP) ger, med matematisk exakthet, klassföraktet ett ansikte.

När jag var barn på 70-talet tittade vi på Fem myror är fler än fyra elefanter och lärde oss bokstäver, siffror och språkliga begrepp som framför och bakom samt här och där. Titeln anspelade dåtidens ideal om rättvisa och demokrati sammantaget med en matematisk finurlighet att det blir olika resultat om man summerar antalet enheter än om man summerar exempelvis enheternas vikt eller volym. Det kanske är detta som är grunden till Jan Björklunds nästintill koleriska aversion mot den sammanhållna klassutjämnande skolan som han kallar flumskolan: den lurar i ungarna att de är lika mycket värda oavsett klassbakgrund.

Trots att Jan björklund, som ansvarig minister, lyckats förstärka segregationen i skolan har budskapet ändå inte gått fram så han tvingas säga det själv i Aftonbladet: en akademiker är åtminstone värd lika mycket som tre arbetare:

Björklund ville inte dra några paralleller till Saabs neddragningar i Trollhättan och tonade snarare ned effekterna av det här beslutet.

– Det man ska komma ihåg är att det finns stora skillnader. Det handlade om 3000 personer i Trollhättan, här handlar det om 1000 mycket välutbildade personer i Stockholm, sa han och fortsatte:

– Jag känner starkt för alla dem som i dag fått det här tunga beskedet. Det är jättetufft att bli av med sitt arbete.

Nog för att Jan Björklund är en ivrig anhängare av mätbara mål i skolan men jag visste inte att han med sådan matematisk precision kunde slå fast sitt klassförakt: 1 akademiker ≥ 3 arbetare. Det kanske skall införas i mängdläran i läroplanen.

Sedan upprörs borgerligheten över Överklassafarin till Solsidan.

Det finns lösningar på både SAABs och Astra Zenicas nedläggningar: socialistiska sådana. Låt staten eller arbetarna ta över verksamheten och ställ om den till produktiv produktion. Världen skriar efter hållbar energiproduktion, transporter och billiga mediciner. SAAB skulle kunna producera vindkraft, solceller eller spårvagnar. Ett statligt läkemedelsbolag skulle kunna suga upp den forskningskapacitet Atra Zenica lämnar ifrån sig och börja producera billiga patentfria mediciner till gagn för folkflertalet. Regeringen försitter chans efter chans, möjlighet efter möjlighet. I bästa fal hoppas de att det kinesiska kommunistpartiet skall lösa problemen åt dem.

Man kan även tänka att myrorna symboliserar de fattiga och elefanterna de mäktiga och rika. Fem arbetare är fler än fyra bankirer. Det fins bara en dag vart fjärde år då detta gäller: det är på valdagen. Den 14 september 2014 inträffar den dagen nästa gång. Då skall vi visa att folket är fler än eliten. Då skall vi sparka ut Björklund och hans kumpaner från Rosenbad. Några månader innan dess, i juni 2014, skall vi dessutom skicka ett antal EU-kritiker till EU-parlamentet.

Liknande inlägg:

1. Bilindustrin kommer inte att klara klimatmålen enligt bedömare

2. Diktatorn Xi Jinping bjöds på lunch av Maud Olofsson

3. Som om klimatförändringarna aldrig ägt rum. Vår tids ödesfråga frånvarande i partiledardebbatten

4. Använd Vattenfall för att bygga ut den förnyelsebara energin inte kärnkraften

5. Svenskt Näringsliv förstår inte det mest grundläggande när det gäller företagsamhet

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11, 12,13,14,15,16,17,18,19,20, 21,

Annonser

4 Comments

Lägg till →

 1. Fast menar inte Björklund att effekten inte är lika dramatisk för 1000 välutbildade akademiker i stockholm för att de har större chans att få ett nytt jobb snabbt utan några större konsekvenser? Alltså att det var värre för de 3000 arbetarna i trollhättan.

  • Jöran Fagerlund 03 februari 2012 — 13:32

   Björklund säger ju att han ”känner starkt för alla dem som i dag fått det här tunga beskedet.” (min kursivering) och stunden innan att det är stora skillnader mot Trollhättan. Varför gör han en sådan tydlig distinktion mellan de båda fallen och sedan bara sympatiserar med de som blivit av med jobbet idag dvs. akademikerna?

 2. Du kanske är för ung för att komma ihåg ”Norrkläder” som var ett ”arbetarkooperativ” vilket startades av resterna av Eiser Nord just för att förse ”..billiga modebefriade kläder till gagn för folkflertalet..” (men som mest kanske köptes av det som idag benämnes ”den performancevrålande ledande vänstereliten i innersta’n”

  hur det gick? ja, konkurs mycket snart!

 3. Om Astra nu skall tas över av ”arbetarna” och producera ”..billiga patentfria mediciner till gagn för folkflertalet..” så kommer Astra snart att konkurreras ut av motsvarande kapitalistiska fabriker i Indien som för en bråkdel av kostnaden och utan någon hänsym till miljö etc. vräker ut billiga generika.

  Utvecklandet av nya mediciner kommer att totalt tvärbromsas och Sverige sjunka än mer i värdekedjan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: