Miljöprogram och årsrapport 2011 i fokus på miljö- och klimatnämnden

Nämndens vice ordförande Axel Darvik (FP) fick leda sammanträdet då ordförande Kia Andreasson (MP) var på sammanträde med Göteborg Energi.

Vi hade inte speciellt många ärenden på dagens sammanträde med miljö- och klimatnämnden. Innan vi började med beslutsärendena fick vi en dragning om arbetet med Göteborgs miljöprogram som jag även skrev om i förrgår.  Jag tror att det finns goda förutsättningar för att få fram ett bra miljöprogram.

Det behövs något som kompletterar Stadens miljömål som beskriver hur miljön i Göteborg ser ut när den är bra, budgeten som beskriver vad vill göra för att nå målen det kommande året och miljörapporten som följer upp hur arbetet har gått under året som gick. I diskussionen betonade jag att miljöprogrammet måste innehålla tillräckligt många och starka åtgärder så att vi faktiskt når målen. Det andra är att vi måste ha konsekvensanalyser utifrån kön, klass och ett barnperspektiv. För att åtgärderna skall få en bred acceptens måste de uppfattas som rättvisa och eventuella uppoffringar främst skall bäras av höginkomsttagare som orsakar störst miljöbelastning och har störst möjligheter att ändra sitt miljöskadliga levene.

Liten men viktig ändring av årsrapporten

När vi behandlade årsrapport 2011 fick jag med mig hela nämnden på en liten men viktig ändring på sidan sju: orden ”…politisk enighet…” ändrades till ”…politisk vilja och enighet i Staden…”. Det är främst en enighet i hela staden som är önskvärd, inte enighet över blockgränserna. Det är klart att det är positivt om vi kan hitta en samsyn men vi rödgröna får inte tveka att lämna borgarna på perrongen när de tvekar att hoppa på tåget mot framtiden. Vi har helt enkelt inte tid att vänta på de långsammaste och bakåtsträvarna på högerflanken när staden skall ställas om och planeten räddas.

Årsrapporten är på flera punkter en dyster läsning. Göteborg når inte flera viktiga mål: segregation, nedskräpning och minskad biltrafik för att nämna några. Sedan kanske vi rödgröna behöver tänka om när det gäller arbetet med tilläggsbudgetar. I slutet av 2011 gav fullmäktige miljö- och klimatnämnden 1,2 miljoner i extra kommunbidrag. Vi hann inte använda dessa extramedel och nu återredovisar vi 4 miljoner till kommunfullmäktige. Inte optimalt. Vi måste hitta bättre sätt att hantera konjunktursvängningar och förändringar i ekonomin. Det är helt enkelt inte rimligt att kommunen skall ha noll i resultat varje år. Vi måste tillåtas ha överskott vissa år och underskott andra år. Att vi inte långsiktigt kan gå med underskott är självklart men det borde räcka med ett nollresultat över en konjunkturcykel.

Du hittar alla handlingar från dagens sammanträde här. Läs alla mina inlägg om miljö- och klimatnämnden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: