2000 demonstrerade mot ACTA i Göteborg – lyssna på min Podcast

Drygt 2000 personer slöt, i går, upp vid Götaplatsen för att sedan tåga ner för Avenyn Gustaf Adolfs torg i protest mot Acta-avtalet (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) som högerregeringen och EU undertecknade den 26:e januari i år.

Kritiken mot avtalet har varit stor. Förhandlingarna har omgivits av stor sekretess, och processen har medvetet utformats för att hålla kritiska röster ute, vare sig det handlar om nätentusiaster, konsumentorganisationer eller regeringar i fattiga länder. Flera länder stoppar nu ratificeringen bl.a. Tyskland, Polen, Lettland, Tjeckien och Slovakien. Även Bulgarien och Nederländerna avbryter nu sina processer.

Med några dagars varsel fick jag rycka in som Vänsterpartiets talare i Göteborg. Konferencieren gav ordet till ”Vänsterpartiet och Ung Vänster” och för tio år sedan kanske jag hade kunnat dra en rövare och låssats representera ett ungdomsförbund men med Stetsonhatt och fyllda 40 lurar man ingen.

Då talarna från Miljöpartiet, Muf och Piratpartiet fokuserade på inskränkningarna av friheten på nätet valde jag att fokusera på den odemokratiska process som har lett fram till Acta-avtalet och konsekvenserna för de som är i behov av billiga mediciner. Du kan ladda ner eller lyssna på talet här:

Jag gjorde även en podcast från demonstrationen som du kan ladda ner eller lyssna på här:

Den riksdagsledamot som har drivit kritiken mot Acta hårdast i debatterna med regeringen är Jens Holm (V). Läs till exempel hans senaste interpellation till justitieminister Beatrice Ask. Du kan även se hela debatten här.

Läs mer om Acta på Jens Holms blogg eller på Vänsterpartiets hemsida. Läs alla mina inlägg om Acta och EU. Här är några bilder från i går:

Liknande inlägg

1. Lövin Schmidt och Wikström svek uppgörelsen om ACTA

2. Blir det champagne och inte integritet som stjälper ACTA?

3. Diktatorn Xi Jinping och Fredrik Reinfeldt överens om internetcensur

4. Full öppenhet i ACTA-förhandlingarna enda lösningen

5. 8 konkreta tips att göra datalagringsdirektivet verkningslöst

Andra som bloggat: Anne Kekki, Jacob, Christian Calsson,

Media: GP, SVTplay, SVT,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Är här och kikar på bilderna. Härligt att vi gjorde skillnad samt att jag uppskattar att vi samlas runt sakfrågor oavsett parti eller ej parti tillhörighet. *nice* me like

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: