Mistra Urban Futures söker lösningar men högerpolitiken beskär våra möjligheter att skapa hållbara städer

Ines Uusmann, Ordförande Mistra Urban Futures styrelse.
Ines Uusmann, ordförande Mistra Urban Futures styrelse.

Delar av eftermiddagen tillbringade jag på stadsmuseet där Mistra Urban Futures anordnade ett seminarium om hållbara städer. Ines Uusmann, ordförande Mistra Urban Futures styrelse, hälsade välkomna.

Lars Lillhed berättade om en analys av styrningen av ett antal utvecklingsprojekt. Sammanfattningsvis handlar studien snarare om ett koncept för ett kök snarare än en kokbok med färdiga recept.

Ulf Moback, stadsbyggnadskontoret, beskrev ett projekt om att bebygga frihamnen. Tre strategier för att möta höjda vattennivåer diskuterades i projektet: reträtt, försvar och attack. Reträtten går i huvudsak ut på att bebyggelsen drar sig undan och rekreationsområden som parker anläggs. I försvaret anlägger man upphöjda byggnader i utkanten av området som en vall för att skydda de inre områdena. I strategin attack bygger man ut i älven med hjälp av flytande byggnader som rör sig med förändringarna i vattennivå.

I redovisningen av processen kring Frihamnen förekom en del märkliga påståenden från deltagarna bl.a. att oron för höjda vattennivåer var överdriven samt att engagemanget för klimatet kan svalna framöver. Det senare skulle enligt redovisningen förespråka marknadslösningar.

Jag fick inget riktigt grepp om dessa påståenden hade fått något inflytande över den färdiga strategin. I så fall är det ju förfärligt. Extremt väder och vattennivåer handlar ju om kvalificerade gissningar och prognoser från forskare och inte en åsikt.

Vad som stod klart är att staten har avsagt sina egna, och beskurit kommunernas, verktyg att bygga billiga bostäder. Bostäderna i frihamnen kommer att bli dyra. Vad som återstår är att skapa mötesplatser för alla göteborgare. Frågan är om arbetarklassen nöjer sig med att flanera i en park eller gå på puben bland överklassens bostadsrätter. Tillåt mig tvivla. Utmaningen att bygga en blandad stadsdel där även låginkomsttagare har råd att bo måste vi rödgröna möta. Oavsett om vi vinner regeringsmakten 2014 eller om vi får lösa det själva i Göteborg. Det kanske till och med är så att vi genom att möta dessa utmaningar i kommunen kan påvisa en konkret skillnad gentemot det högerstyrda Stockholm och därmed bidra till att sparka ut regeringen Reinfeldt från Rosenbad.

Liknande inlägg:

1. ”Det är nu eller aldrig” arbetet med Göteborgs miljöprogram är i gång

2. Hundra procent lågenergihus 2011

3. På frukostseminarium med Camino

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: