Temporär ledarskribent på ETC Göteborg

Verksamheten är målet och pengarna medlet.

För en tid sedan efterlyste ETC skribenter via twitter. Jag nappade på erbjudandet och i går publicerades min text på ledarplats. Först skrev jag en text om arbetet med Göteborgs miljöprogram men sedan chockade jag mig själv och skrev en text som inte direkt handlar om miljö och klimat. Nu hänger allt samman och välfärdens finansiering påverkar naturligtvis klimatet.

Läs texten på ETC-webben eller här:

Vänsterpartiets kritik av vinster i välfärden har gett effekt. Problemen med att riskkapitalbolag driver skolor, förskolor och äldreomsorg diskuteras ofta i media. Vårt arbete ger resultat och spelplanen för debatten har ändrats även om debatten ofta kantrar åt att handla om ”avarter” och riskkapitalbolag.

Det är dags att flytta fram debattzonen ytterligare till att handla om vinsterna som sådana och driftsformerna. Det finns en avgörande skillnad mellan offentlig och privat verksamhet. Ett bolags syfte att tjäna pengar, medlet är verksamheten. I den offentliga verksamheten är förhållandet mellan syfte och medel det omvända. Syftet med den offentliga sektorn är verksamheten och medlet är pengar.

DET ÄR INTE KONSTIGT att verksamheten blir lidande och skandaler uppstår när syfte och medel kastas om utan någon som helst reflektion eller analys.

Det är därför ett allvarligt problem när den offentliga sektorn struktureras efter vinstdrivande företag. Det kan tyckas som en lek med ord när en förvaltningschef blir direktör. Det kan te sig oskyldigt när Göteborgs allmännyttiga bostadsbolag plötsligt omnämns som varumärken i stället för bolag. Men det har stor betydelse för tankeverksamheten. Pengarna tenderar att bli för viktiga i debatten. Naturligtvis är pengar viktigt i offentlig verksamhet men det är för att pengar är ett viktigt medel. Problemet är att det tenderar att ses som ett mål.

En kommun behöver en god ekonomi för att bedriva en bra verksamhet över tid men en kommun behöver inte varje år göra ett positivt resultat. Vissa år behöver man gå med förlust för att verksamheten behövs mer än någonsin. Det är intressant att ett av de viktigaste argumenten för den nuvarande budgetlagstiftningen som säger att kommunen alltid ska göra ett överskott är att man ska spara i ladorna till sämre tider.

Men lagstiftningen förhindrar ju just detta: att använda det man sparat i ladorna under dåliga tider. Ladorna ska alltid fyllas oavsett hur medborgarna faktiskt har det.

VÄNSTERN FALLER OFTA i fällan att prata om satsningar i termer av pengar: vi satsar så många miljoner på förskolan och si många miljoner på äldreomsorgen. Istället borde vi beskriva satsningarna i andra termer: maxstorlekar på barngrupper, hur många nya platser i äldreomsorgen vi skapar, berätta med ord och inte med siffror hur livet för de äldre blir bättre med vår politik.

Det finns två viktiga åtgärder som måste genomföras. För det första måste den offentliga sektorn rensas från vinstdrivande företag så mycket det går. För det andra måste den offentliga konsumtionen växa och den privata minska. Inte minst för att vi ska stoppa klimatförändringarna.

Mer verksamhet i egen regi och färre entreprenader och upphandlingar är ett självändamål. Då ställer vi den offentliga sektorn på fötter igen: verksamheten blir åter målet och pengarna medlet.

Jag hoppas att detta kan manifesteras i vårens budgetdebatt i kommunfullmäktige och att ekonomidelen lyfts bort från den inledande gruppledardebatten och läggs sist på kvällen. Först ska partierna berätta vad vi vill göra. Till sist kan våra kamrerer berätta hur vi har räknat fram siffrorna.

Lite förbryllande är dock att redaktionen lyckades klämma in palmeparafrasen ”Politik måste vara att vilja” i ingressen. Liknande inlägg:

1. Privatiseringar hindrar verklig valfrihet för de äldre

2. Barockt med miljardöverskott samtidigt som välfärden kvävs

3. Borgerligheten försvarar skattereduktion för överklassnära tjänster och förnekar vanligt folk hämtmat från förskolan

4. Ett försök att få in en evidensbaserad politik i måndagens maratondebatt på 13 timmar om fullmäktiges budget

5. Svenskt Näringsliv är det största hotet mot företagande, innovationer och arbete

Läs alla mina inlägg om ekonomi, klimat och kommunfullmäktige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: