Nolltaxa ett av många förslag i Biskopsgården

Några av medlemmarna efter mötet.

Vänsterpartiet Biskopsgården bjöd in mig att prata klimat och miljö på deras medlemsmöte igår. Det var riktigt trevligt att komma till Sjumilahallen med utsikt över huset vid Friskväderstorget jag bodde i när jag flyttade till Göteborg 1994. En stor del av mötet ägnade jag åt att inte prata själv utan lyssna på medlemmarna vilka miljöfrågor Vänsterpartiet skall driva i budgetförhandlingarna och i arbetet med Göteborgs miljöprogram.

Kommunen jobbar på ett miljöprogram och det skall upp till behandling i miljö- och klimatnämnden i September. Några av de saker vi pratade om var nolltaxa i kollektivtrafiken. Den kan införas stegvis genom att fler grupper får samma villkor som pensionärer har idag dvs. gratis resor 8.30–15.00 och 18.00–6.00, samt dygnet runt på helger. Man skulle kunna börja med ungdomar och studenter. Den enklaste lösningen är naturligtvis att det gäller alla. Då skulle inga biljettkontroller behöva genomföras under dessa tider. Man skulle även kunna ha helt gratis under sommarmånaderna då det är många turister här. Det skulle vara bra PR för Göteborg och gagna turismen.

En annan fråga vi pratade om var kapacitetsbristen i kollektivtrafiken. Kommer det västsvenska paketet att räcka eller skall vi satsa stort på t.ex. ett tunnelbanesystem. Det har alltid avfärdats som dyrt och svårt. Å andra sidan måste väl både de tekniska och ekonomiska förutsättningarna vara bättre idag i Göteborg än när man fattade beslut om tunnelbana i Stockholm 1941.

Vi pratade även om badbussar sommartid. Det är märkligt att det är enklare att ta sig från Biskopsgården till Saltholmen med kollektivtrafik än att ta sig till kusten på Hisingen.

Åtgärda överklassområdena

Många intressanta idéer kom fram när vi pratade om hur vi konkret skall göra Göteborgs överklassområden hållbara. Stora delar av Askim, Torslanda, Örgryte och Älvsborg är totalt ohållbara socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Frågan är hur kommunen kan skaffa sig konkreta verktyg att ställa om dessa problemområden. Går det att dela för stora villor till bostäder för flera familjer? Går det att ställa krav på ett visst minimiantal bonde? Idag har allmännyttan regler att man inte får bo för många i lägenheterna, rimligtvis borde det finnas motsvarande regler för hur få man får bo i villor. Allmännyttan kan neka personer med försörjningsstöd att flytta in i områden med hög andel boende med försörjningsstöd. Kan man neka personer med inkomster över en viss gräns att köpa villor i områden med för hög andel höginkomsttagare?

Hur realistiska skall vi vara?

En diskussion som är viktig var hur ”realistiska” vi skall vara och vilken realism som skall gälla. Vi kan utgå från vad vi tror att väljare och andra politiska partier anser vara ”realistiskt” och göra ganska små förändringar. Vi kan också välja en realism baserad på vetenskapliga analyser av klimatförändringarna, klassklyftorna och ojämställdheten och lägga förslag som faktiskt löser dessa problem. Ta t.ex. den offentliga och privata konsumtionen. Sedan 1980 har den offentliga konsumtionens andel av BNP minskat. Privat konsumtion är mer miljöbelastande än offentlig. Ur klassperspektiv, jämställdhetsperspektiv och miljöperspektiv är det därför motiverat och realistiskt med skattehöjningar. Frågan är om det anses realistiskt av förtåsigpåare och andra partiet att lägga förslag på 2–3 procents kommunal skattehöjning i budget 2013 även om det är det mest realistiska ur ett miljöperspektiv, jämställdhetsperspektiv och klassperspektiv.

Ett annat exempel är köttkonsumtionen. Idag jobbar kommunen med att öka andelen vegetabilier, att det skall finnas vegetariska alternativ etc. En del kommuner jobbar med köttfia måndagar. Gott så men om det ur ett klimatperspektiv snarare är rimligt att ha kött en dag i veckan än vegetariskt en dag i veckan, eller kanske varannan vecka. Orkar vi driva den frågan då? Blir vi populära på stadens skolor om vi driver igenom att barnen får kött en gång i veckan och fisk en gång i veckan?

Vi pratade även om att ta bort parkeringsplatser, starta ett kommunalt byggbolag, använda planmonopolet för att bryta segregationen, individuell mätning av el och varmvatten, attityder och livsstilsfrågor. På et hela taget ett mycket intressant möte. Tack Vänsterpartiet Biskopsgården för att jag fick komma och tack för alla bra idéer.

Uppdatering: mot slutet av mötet efterlystes en kort genomgång av det vetenskapliga läget. Kort kan man säga att det klimatpanelen fårutsåg händer snabbare än man då trodde. En bra sammanfattning finns på Rikard Warlenius blogg. Läs för övrigt hans bloggpost om arbetstidsförkortning som en del i lösningen av klimatkrisen.

Min presentation hitter du här. Läs alla mina inlägg om miljö, segregation, klimat, hållbar utveckling och Göteborgs miljöprogram.

6 kommentarer

Lägg till →

 1. Tänk! Ibland tror jag att ni kommunister vill ha 100% i skatt och så skall ni ”politruker” pytsa ut ”kuponger” som människorna enbart kan byta mot de varor och tjänster som ni bestämt att de skall efterfråga! Lika mycket för varje helt oberoende av hur mycket skatt var och en betalar in. En slags ”allmän medborgarlön” där alla, oavsett vad de gör eller inte får samma summa i ”kuponger”.

 2. Synnerligen EXTREMISTISKA förslag som ingen ”politruk” med självaktning skulle ställa om denne ville bli omvald! I en diktatur hade det däremot varit fullt ”förståeligt”!

  Men nu Fagerlund så ÄR Sverige inte någon diktatur i den mening som du vill driva landet till!

  Dina förslag är så EXTREMISTISKA och så OERHÖRT OREALISTISKA att man baxnar!

  * Styra människor att maximera deras boendeytor och ”tvinga” dem som enligt
  dig bor för ”stort” att låta andra bo i deras hem.

  * Förbjuda människor med en inkomst över en viss nivå att köpa sig egna hus
  (och tvinga dem att bosätta sig i allmännyttans områden?)

  * Påstående att ”privat konsumtion” är mer miljöbelastande än den offentliga…
  Skulle en maträtt tillagad i den kommunala restaurangen (en av dina
  käpphästar) vara mer ”miljövänlig” än den du själv köpt hos den lokala
  familjedrivna kvarterskrogen?

  * Tvinga människor att äta ”rätt” enligt din uppfattning

  Frågan är hur mycket du vill styra och ställa i vanliga människors liv egentligen? Undrar just hur du själv skulle reagera om någon försökte styra DIG på motsvarande sätt…

  Vill du äta vegetariskt så helt ok för mig och många andra. Vill du inte göra det så likaså! Det är INTE någon som tvingar dig att äta kött!

  Det är INTE någon som tvingar dig att bo där du bor idag. Det har du själv valt.

  Vad jag förstått så bor du både i eget hus och har tillgång till bil i familjen. Vill du FÖRMENA andra människor att leva på ett liknande sätt? Om så är fallet så är du Jöran ta mig F! lika mycket hycklare som de i Orwells ”Djurfarmen”…

  Det enda land eller de länder som mig veterligen genomfört en del, ja, jag skriver EN DEL av dina uppenbart tokiga och helt orealistiska förslag är dels DPRK dvs Nord-Korea och Kambodja under Pol-Pot! I båda fallen leds/leddes landet av despotiska diktatorer som lever ett liv i extremt välstånd och lyx, hummer och champagne värre än den värsta ”pascha” (eller Joakim von Anka Kapitalist) du kan tänka dig

  Men det kanske är en sådan samhällsutveckling du eftersträvar?

  Jag börjar starkt tvivla på din demokratiuppfattning!

  • Jöran Fagerlund 15 mars 2012 — 21:20

   Det är Naturvårdsverket som har räknat ut att privat konsumtion ger upphov till större utsläpp än offentlig.

   Nej jag har inte själv valt var jag vill bo. Jag kan inte bosätta mig var jag vill i Göteborg. Jag har helt enkelt inte råd att bo i Askim, Örgryte eller Älvsborg. Jag bor i Gårdsten för att jag trivs här och att vi har råd.

   • Är du medveten om att du påstår att om exv. en TV, säng, matvaror etc. inköptes ”offentligt” och sedan ”fördelades” till behövande så skulle detta vara ”miljövänligare” än om den enskilde själv införskaffade sig en dylik apparat?

    Cheesus !!
    :-O

    • Jöran Fagerlund 15 mars 2012 — 21:44

     Nej det påstår jag inte. Jag påstår att offentlig konsumtion som t.ex. skola och äldreomsorg är mindre miljöbelastande än privat konsumtion av varor. Sedan finns det vissa fall t.ex. matlagning där stordriftsfördelar gör kollektiva lösningar är mer effektiva än privata. Det går åt mindre energi att laga mat i storkök än om var och en lagar mat på egna spisar. Det gäller ofta också restauranger.

 3. Tunnelbana är vansinnigt dyrt och bara till för att vissa politruker vill skapa sig ett monument över sig själva i betong! Pss som ”Västlänken”..

  Nej, satsa istället på en nedgrävd spårväg i city som i Hannover och trådbussar, en fungerande ringled och lägg ner idiotiska lekstugeprojekt som ”trängselskatter” vilka bara, liksom 20-30 miljardersprojekt som Västlänken kommer att leda till att pengaströmmar letar sig ut via ”sidovägar” till privata projekt och sommarstugor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: