Spela Monopol med miniräknare på SABO-dag

Även om man använde miniräknare bestod övningarna mer av matematik än av strategi.

Dagen tillbringades på Svenska Mässan där SABOanordnade en konferens för förtroendevalda. Konferensen bestod i två delar. Först gjorde Lars Matton, jurist på SABO, en genomgång av den nya lagstiftningen för allmännyttiga bostadsföretag. Sedan ledde Kalle Liljeberg, PwC Sverige, och Rolf Andersson, Reagens, en simuleringsövning med ett påhittat bolag.

Lars Matton

Den första juridiska genomgången var intressant men kort. Det hade varit bra med mer tid för frågor. Jag hann dock med ett par frågor under lunchen och det ser verkligen dystert ut. SABO, Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna gjorde bort sig rejält när de accepterade den nya lagen som en kompromiss för att Fastighetsägarna skulle dra tillbaka den anmälan de gjorde till EU-kommissionen. Någon kanske tycker att jag skulle säga att svenska folket gjorde bort sig när det röstade ja till EU. Statsstödsreglerna kommer med EU-medlemskapet men jag menar att SABO skulle ha tagit strid och försvarat de allmännyttiga bolagens rätt att jobba enligt självkostnadsprincipen.

Avkastningskraven i den nya lagen kommer att leda till höjda hyror. De allmännyttiga bolagens hyror baserade på självkostnadprincipen är inte längre hyresnormerande. I stället är det alla kollektivt förhandlade hyror som skall utgöra normen.

Risken är också stor att det skapas en press på privatiseringar eller ombildning till bostadsrätter då de allmännyttiga bolagen förväntas agera som vilket privat bolag som helst.

Kurt Eliasson, VD SABO.

Det finns fortfarande möjlighet för allmännyttiga bostadsbolag att ta ett stort socialt ansvar men möjligheten för kommunen att skjuta till medel för detta är avskuren. Historiskt har väl ofta det omvända hänt: kommunerna har använt de allmännyttiga bolagens kassa till sådant som rimligtvis hela skattekollektivet skall stå för. Risken att en privat värd skulle klaga om allmännyttan rustar upp ett torg är minimal eftersom det ökar kostnaderna och inte snedvrider konkurrensen. Det är inte det som är problemet utan det motsatta. Min principiella hållning är att om allmännyttan gör investeringar som är företagsekonomiskt lönsamma skall företaget betala. Om allmännyttan gör investeringar som är samhällsekonomiskt lönsamma skall samhället betala, inte bara allmännyttans hyresgäster.

Simuleringen var i ärlighetens namn mest slöseri med tid. Den var på samma gång för omständlig och för förenklad. Det tog en timme att bara körklara regelverket. Sedan gick mycket tid att räkna manuellt. Det var närmast en matematiklektion än en övning i att tänka strategiskt. Vi skulle haft god hjälp av en dator som skötte beräkningarna så att vi kunde fokusera på besluten och gärna ha möjlighet att testa flera olika beslut och se deras konsekvenser på sikt. Läs för övrigt ett intressant blogginlägg av Jonas Linderoth om det motsatta: när IT i skolan riskerar att slå stjälpa lärandet.

Om du själv är förtroendevald och får möjlighet att deltaga i denna SABO-övning råder jag dig att avstå. Det är mest som ett komplicerat monopolspel med miniräknare.

Läs alla mina inlägg om Poseidon, SABO, hyresrätt, bostäder och ekonomi. Liknande inlägg:

1. SABO kryper för EU

2. Mats Odell (KD) vill höja hyrorna

3. Allmännyttan i Göteborg är stabil men går stora utmaningar till mötes

4. Hyresrätt en viktig byggsten i ett klimatsmart och rättvist samhälle

5. Podcast från HSB-seminarium om klimatomställning och fler bostäder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: