Vegetarisk för alla på vårmöte med FAH Kommunerna och miljön

Alla fick veggo. Klimatsmart och gott.

FAH Kommunerna och Miljön har inlett sitt vårmöte. En liten framgång jag hade i styrelsen var att vi skulle bjuda på vegetariskt åt samtliga 120 deltagare i konferensen. Det blev blomkålsbiffar med ris och linser och bönor.

Carina Ohlsson, ordförande FAH Kommunerna och miljön.
Carina Ohlsson, ordförande FAH Kommunerna och miljön.

Vårmötet inleddes av FAH:s ordförande Carina Ohlsson (S) som hälsade deltagarna välkomna och informerade om den nya broschyr FAH har tagit fram.

Leif Markfjärd.
Leif Markfjärd.

Tre kommuner i Västmanland och Dalarna – Avesta, Fagersta och Norberg – har en gemensam förvaltning: V-Dala Miljö- och byggförvaltning. Intressant lösning då de har två länsstyrelser som vägleder dem i tillsynsfrågor. Leif Markfjärd, miljöinspektör, berättade om möjligheten att ställa energikrav i det lokala tillsynsarbetet. Han började med att konstatera att det finns stöd i lagen för att ställa krav på energieffektivisering vid tillsyn. Sedan berättade Leif att de i sitt arbete kanske fokuserade för mycket på kostnadseffektiviteten i deras arbete. Som exempel nämnde han att man ställde krav på att investeringar som var lönsamma efter tre år skulle genomföras men att man inte hade samma krav på åtgärder som är lönsamma på längre sikt eller kanske inte lönsamma alls. Leif menade att det är lätt att bli för mycket energirådgivare och hamna i lönsamhetsfällan. Det är viktigt att betona miljönyttan.

Förtroendevalda måste samordna sig när tjänstemännen gör det

Lars Püss och Katarina Pehlin
Lars Püss och Katarina Pehlin.

Katarina Pehlin, miljödirektör Malmö, och Lars Püss (M), ordförande i miljönämnden i Halmstad, samtalade kring samarbete mellan olika professioner i kommunerna. Lars Püss (M) pekade på vikten av möjligheten för samordning bland de politiska företrädarna ökar i takt med att tjänstemännens samordning ökar.

Peter Wenster.
Peter Wenster.

Peter Wenster, SKL, berättade om kommunernas miljömålsarbete. SKL har genomfört en enkätundersökning. Det är främst inom energieffektivisering, miljötillsyn och avfall som miljömålsarbetet har lett till åtgärder. I mer än 70 procent av Sveriges kommuner har miljömålen lett till aktiviteter inom dessa områden. Däremot har miljömålen haft betydelse för upphandlingen i färre än hälften av Sveriges kommuner.

Kerstin Blom Bokliden och Ann-Sofie Eriksson.
Kerstin Blom Bokliden och Ann-Sofie Eriksson.

Ann-Sofie Eriksson och Kerstin Blom Bokliden, SKL, berättade om vad som är på gång inom lagstiftning och ute i kommunerna. Kostnadstäckningsgraden inom livsmedelstillsynen har ökat till över 70 procent inom livsmedelstillsynen. Inom miljötillsynen är kostnadstäckningsgraden fortfarande under 50 procent.

Läser att Vänsterpartiet i Norrköping driver på för mer vegetariskt. Bra! Läser också att en svensk professor, bosatt i Oslo, har presterat den mest korkade artikel jag läst på mycket länge. Mindre bra!

Läs alla mina inlägg om FAH. Fler bilder:

2 kommentarer

Lägg till →

 1. Alla fick veggo. Klimatsmart och gott. ????

  Det vore bättre om det fanns valbara alternativ.
  Vegetariskt eller icke.
  Varför detta tvång?
  Så oerhört barnsligt.

  • Jöran Fagerlund 29 mars 2012 — 10:40

   På konferenser brukar det sällan finnas några val. Det finns en rätt till alla. Sedan får man beställa specialkost. På den första lunchen var det blomkålsbiffar på den andra var det Wallenbergare. Enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: