Möten morgon middag kväll

Bra diskussioner.

Vissa dagar samlas mötena på rad. Det började med frukost på stadsmuséet då trafiknämnden, byggnadsnämnden och fastighetsnämnden bjöd in till information om de pågående utbyggnadsplanerna.

Ulf Kamne (MP) och Johan Nyhus (S)
Mats Arnsmar (S) och Ulf Kamne (MP)

Efter några timmars arbete var jag åter tillbaka på stadsmuséet. Denna gång för lunch med Mistra Urban Futures och en rapport om delprojektet affärsdriven hållbar stadsutveckling. Projektledarna Elin Eriksson, IVL Svenska Miljöinstitutet, och Anders Sandorff, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet, intressanta analyser kring samverkan mellan näringsliv och det offentliga.

Elin Eriksson, IVL Svenska Miljöinstitutet.

Näringslivet drivs av ett särintresse. Det offentliga drivs av ett allmänintresse. Marknadseffektivitet och hemlighetsmakeri ställs mot demokrati och transparens. Det finns en risk att kortsiktiga vinstintressen leder till suboptimeringar och det blir svårt att faktiskt stimulera exempelvis teknikutveckling. En annan stor utmaning är de sociala aspekterna av hållbar utveckling. Ekonomi och miljö är till vissa delar betydligt lättare att beräkna än sociala framsteg. En kvinna i publiken undrade om samverkan verkligen är det effektivaste sättet att nå hållbar utveckling. Går det inte snabbare med regler?

Jag är benägen att hålla med, eller i alla fall tycka att det är viktigt att ställa frågan ur åtminstone två perspektiv. Det första är tidsaspekterna. Vi behöver ställa om samhället snabbt. Utsläppen av växthusgaser måste kulminera och börja minska inom några år. Man kanske skall jämföra läget med hur den amerikanska bilindustrin på några månader ställdes om till krigsproduktion under andra världskriget. Konsekvenserna av skenande klimatförändringar kommer att bli betydligt allvarligare än andra världskriget så frågan är motiverad.

Anders Sandorff, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.

Det andra perspektivet är att ifrågasätta det ”självklara” i att storföretag skall få finnas och vara med och påverka samhällsutvecklingen. Om företag blir större ekonomier än kommuner eller länder är det då inte rimligt att de demokratiseras och tas över av det offentliga? Borde inte samverkansdialogen snarare handla om hur samhället stärker makten över företagen än om hur samhället skall anpassa sig till företagens villkor och önskemål?

Bra budgetdiskussioner

Kvällen avslutades på distriktsexpeditionen på andra långgatan där representanter från alla partiföreningar tillsammans med några ur fullmäktigegruppen pratade om budget 2013 för Göteborg och hur vi kan knyta samman det parlamentariska och det utomparlamentariska arbetet.

Lisbet Buzleta, distriktsstyrelsen.

Vi hade både presentationer och gruppdiskussioner. I min grupp pratade vi mycket om bostadsfrågan. Jag är övertygad om att det är lätt att koppla samman det parlamentariska och utomparlamentariska arbetet genom bostadspolitiken. Vi skulle t.ex kunna ordna stadsvandringar i våra bostadsområden för att hitta platser att förtäta på. T.ex. skulle Vänsterpartiet ta initiativ till att stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen ordnar dialog med de boende i Biskopsgården vilka platser i Torslanda de skulle vilja bo på. Sedan kan vi som sitter i de kommunala bostadsbolagen driva att vi skall bygga hyresrätter på de platserna.

Amanda Kappelmark och Daniel Bernmar.

Det är trots allt överklassområdena som är de stora utmaningarna i det segregerade Göteborg. Vi kan bygga småhus och bostadsrätter i miljonprogramsområdena. Vi kan bygga nya hyresrätter centralt och det är inte ett ett oöverstigligt problem om dessa hyresrätter blir lite dyrare om de byggs i områden med billiga hyresrätter. Naturligtvis är det bästa att även de nyproducerade lägenheterna har rimliga hyror. Om exempelvis Familjebostäder bygger nytt i Majorna och två personer flyttar samman i en lite dyrare större lägenhet blir två billiga mindre lägenheter lediga.

Dessa resonemang om flyttkedjor fungerar inte i områden utan billiga befintliga hyresrätter. Om det bara finns dyra villor och bostadsrätter och man bygger nya dyra hyresrätter kommer ändå bara höginkomsttagare att ha råd att flytta in. Då bryter man inte segregationen.

Amanda Kappelmark och Daniel Bernmar.

Med det är en lång dag med möten morgon, middag, kväll till ända.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige, Poseidon och miljönämnden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: