Vi röstar på vårt förslag om krogtiderna

Löpsedeln, torsdag morgon, efter kommunstyrelsens sammanträde i onsdags.

Vänsterpartiets fullmäktigegrupp beslutade i går att vi fullmäktige på torsdag skall rösta på samma sätt som vårt kommunalråd Mats Pilhem röstade i kommunstyrelsen i onsdags i frågan om alkoholservering: ingen servering efter kl. 03.00. I media framställs det som att vi kommer att lägga ner våra röster. Så är inte fallet.

Vi hade ett eget yrkande i kommunstyrelsen som vi röstar på. När det föll stod huvudomröstningen mellan det borgerliga och det socialdemokratiska förslaget. Eftersom vårt inte fanns med avstod Mats Pilhem från att rösta. På torsdag gör vi likadant om inte vårt förslag finns med i huvudvoteringen. Vi ser ingen anledning till att ändra uppfattning. En uppfatttning som motiveras väl i vårt yrkande från 2010.

Att alkoholserveringen skall upphöra kl. 03.00 har vi hävdat länge. När frågan behandlades i kommunstyrelsen i maj 2010 bildade Socialdemokraterna allians med Kristdemokraterna för att låta krogarna fortsätta sälja alkohol till 05.00. Miljöpartiet röstade för stängning 03.00 och reserverade sig mot beslutet. I sociala resursnämnden var vi rödgröna överens att alkolserveringen skall avslutas 03.00 men i kommunstyrelsen lade Socialdemokraterna fram en s.k. kompromiss som innebär att alkoholförsäljning tillåts fram till 03.00 på fredagar och 05.00 på lördagar. Miljöpartiet stödjer det nya förslaget.

Nu riktas frågor till oss varför vi inte stödjer det Socialdemokratiska förslaget och låter borgarnas förslag gå igenom. Det är mycket enkelt: om vårt förslag inte fins med i huvudvoteringen finns det inget för oss att rösta på. Mer rimligt är att fråga varför Socialdemokraterna och Miljöpartiet lämnar den uppgörelse vi hade i Sociala resursnämnden när de vet att de inte har majoritet för förslaget i kommunfullmäktige och det borgerliga förslaget då kommer att segra.

Jag tror nämligen att det är så det kommer att bli. Enda möjligheten för Socialdemokraterna att få igenom sitt förslag är att fullmäktiges ordförande Lena Malm (S) utser kommunstyrelsens förslag, dvs. Socialdemokraternas förslag, till huvudförslag och S och MP stödjer vårt förslag som motförslag. Nu är det inte troligt att de gör så. Dessutom har en miljöpartist aviserat att hen stödjer det borgerliga förslaget.Det gör att det bara finns 40 säkra röster för vårt förslag om motförslag. Nå, det är kanske bäst att inte ge sig in i vad som kan uppfattas som ett trixande med voteringen.

Det har heller aldrig varit vår ambition. Vi lägger fram våra förslag och röstar på dem. När våra förslag inte längre är med avstår vi. Precis som i andra ärenden t.ex. budgeten. Under valår lägger alla partier fram sin egen budget och röstar på dem i slutvoteringen ställs Socialdemokraternas budget mot Moderaternas. De röstar på sina respektive budgetar och vi andra partier avstår.

Media: GP, Metro, SR, SR, Vårt Göteborg, Vårt Göteborg,

6 kommentarer

Lägg till →

 1. Håller inte med dig om krogtiderna. De stänger när de siste gästen har gått. Så enkelt är det.
  Därmot håller jag med dig om en allvarligare fråga. Att hela vårt fosterland är igång att islamiseras nu.
  Där bör alla partier sätta in alla krafter på att stoppa den avsvenskning och islmanisering. Vår EU-minister har ju rent av sagt, att hon önskar ett folkyte i landet.

 2. Krogtiderna är helt ovessentligt för mig, då jag är helnykterist. Och aldrig går på krogen. Är det ingen, som ser viktigare saker. Att hela vårat, fosterland är i full gång med att islamiseras totalt nu. Till exempel.
  Eller hur?…

 3. Anser inte att lokala myndigheter skall lägga sig i när restauranter öppnar och stänger, var de ligger och vad de serverar.

 4. Ska man ändå inte alltid rösta på det minst dåliga? När vårt förslag fallit så står ju valet da facto mellan 03 på fredagar och 05 på fredagar. Vi låter det bli 05 på fredagar.

  Jag tycker inte att det gör något, som många sagt – den här frågan har blivit sjukt upphissad. Dessutom är det en märklig kompromiss – olika tider på det sättet låter väldigt ogenomtänkt. MEN har svårt att förstå att vi inte röstar trots allt.

  Om det hade varit en viktigare fråga- säg budgeten och vi hade föreslagit 1kr skattehöjning, borgarna 1kr skattesänkning och s+mp föreslagit oförändrat. Skulle vi då låta en drastisk skattesänkning gå igenom?

  Nja, jag är inte säker på att jag tycker våra argument håller.

  • Jöran Fagerlund 09 maj 2012 — 11:57

   Det kan tyckas enkelt att vi skall rösta på det minst dåliga men det är inte enkelt att avgöra vad som är minst dåligt. Det är inte nödvändigtvis så att det är bättre att gå halva vägen. Sociala resursnämnden föreslår stängning 03 båda dagarna. I vårt yrkande från 2010 finns statistik över våldsbrott som talar för stängning 03. Vad jag har hittat i de olika handlingarna finns det ingen som har tittat på konsekvenserna av olika tider. Det kan vara så att tidigare stängning på fredagar innebär halverade problem och då är detta ”det minst dåliga.” Det kan också vara så att stängning tidigare på fredagar koncentrerar stöket till lördagar och förstärker problemen (klusterbildning förstärker inte enbart positiva egenskaper) och då är förslaget inte det minst dåliga.

   Den s.k. kompromissen från socialdemokraterna för inte fram någon argumentation för varför det skulle vara bra att stänga vid olika tider. Den är heller ingen kompromiss mellan t.ex. folkhälsointresse och krögarnas intresse. Den är en kompromiss mellan två olika åsikter inom Socialdemokraterna.

   Det är, som så ofta annars, inte ett enkelt ställningstagande. Många goda argument finns för båda ställningstagandena. Måndagens diskussion i fullmäktigegruppen slutade i alla fall med att fullmäktigegruppen beslutade sig för att rösta på samma sätt som vårt kommunalråd Mats Pilhem gjorde kommunstyrelsen: först bifall till stadsledningskontorets förslag och sedan avstå i huvudvoteringen.

   Din jämförelse med budgeten får jag svara på hypotetiskt. Vi har aldrig ställts inför det valet så länge jag har varit med. Vi har aldrig röstat på en socialdemokratisk budget vi inte har förhandlat om. Borgarna har heller inte presenterat en gemensam budget och Moderaterna har aldrig varit större än Socialdemokraterna. Så den situationen har inte uppstått så länge jag har varit med. Denna mandatperiod kan situationen uppstå om Moderaterna får med sig Folkpartiet i ett gemensamt förslag och det rödgröna samarbetet spricker. Då skulle vi ställas inför det valet. I dagsläget framstår det som helt hypotetiskt och därför omöjligt att svara på.

   När vi lämnade samarbetet förra mandatperioden berodde det ju på att Socialdemokraterna och Miljöpartiet sänkte skatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: