Kommuner och regioner kan påverka konsumtionen

Fr. v. Daniel Johansson, Martin Wannholt (M), Katarina Axelsson, Birgitta Losman (MP) och Rikard Warlenius.

Cogito – i samarbete med Camino Magasin, Ekocentrum, WWF och Studieförbundet Vuxenskolan – bjöd i kväll in till seminariet Vägval och visioner för klimatet på Världskulturmuseet. Eftersom sonen och Cecilia var på informationsmöte om Brunnsbo musikklasser tog dottern och jag bussen till stan. Det gick bra att ha med en treåring på ett kvällsmöte.

Här är rubrikerna i programmet som för övrigt spelades in och kommer att läggas ut:

Daniel Johansson, forskare vid avdelningen för fysisk resursteori, Chalmers tekniska högskola, pratade på temat Klimatförändringen – vad säger den senaste forskningen? Han uppehöll sig vid två rapporter han har varit medförfattare till. En från Naturskyddsföreningen och en från SMHI. Speciellt den för Naturskyddsföreningen om utsläppsbanor för att nå 1,5-gradersmålet var intressant. För att nå 1,5-gradersmålet med 50 procents sannolikhet krävs samma utsläppsminskningar som för att nå tvågradersmålet med 80 procents sannolikhet.

Rikard Warlenius, forskare vid humanekologiska institutionen, Lunds universitet och författare till flera böcker om global klimatpolitik uppehöll sig kring frågeställningen: Den globala klimatpolitiken – vad händer just nu, och vad innebär rättvisa utsläppsminskningar?

Katarina Axelsson, Stockholm Environment Institute, presenterade en rapport om Global miljöpåverkan och lokala fotavtryck – miljöpåverkan från Göteborg och ett antal svenska städer. Intressant läsning. Speciellt som vi har fått till ett konsumtionsbaserat klimatmål i Göteborg:

”2050 har Göteborg en hållbar och rättvis utsläppsnivå för koldioxid.”

Birgitta Losman, regionråd, Västra Götaland (MP) och Martin Wannholt, kommunalråd (M) fick fem minuter vardera att resonera om Visioner och konkreta förslag för ett klimatneutralt Göteborg innan en paneldiskussion tog vid.

En del intressanta frågor om hur kommunerna kan styra medborgarnas konsumtion kom upp men ingen av de två förtroendevalda – Birgitta Losman och Martin Wannholt – kommenterade ett område kommunen och regionen bestämmer helt på egen hand: skattepolitiken. Sedan 1980 har den offentliga konsumtionens andel av BNP bått nedåt. Den privata konsumtionen har ökat. Offentlig konsumtion är betydligt mindre miljöbelastande än privat konsumtion. Det borde ur det perspektivet vara angeläget att höja skatterna. Birgitta Losman nämnde den föreslagna skattehöjningen i regionen som ett sätt att bl.a. finansiera kollektivtrafiken men inte som ett sätt att begränsa konsumtionen.

Forskaren Rikard Warlenius berättade att han hade försökt räkna på vad den borgerliga regeringens skattesänkningar har genererat för klimatutsläpp som en direkt följd av att resurser förs från offentlig till privat konsumtion. Privat konsumtion genererar runt fyra gånger så stora utsläpp per krona som offentlig konsumtion. Skattesänkningarna motsvarar runt fem procent av Sveriges utsläpp.

Hur skatterna slår ekonomiskt för olika grupper beror på hur resurserna används. De kan användas till höjda kvinnolöner, lägre avgift och gratis kollektivtrafik. Som jag har skrivit om tidigare skulle en person som tjänar 25 000 i månaden och köper månadskort varje månad få oförändrad privatekonomi om man införde skattefinansierad kollektivtrafik och höjde skatten med två procentenheter. En procentenhet skulle gå till kollektivtrafiken och en procentenhet till välfärden.

Ett annat sätt för kommunen att stötta innevånarnas miljöambitioner i den privata konsumtionen är att börja sälja hämtmat vid förskolor och skolor som jag motionerade om i kommunfullmäktige för något år sedan.

Nu fick jag aldrig tillfälle att lämna dessa två kommentarer på mötet.

Bilderna från seminariet blev mitt bidrag till det globala fotoprojektet aday.org som samlar bilder från jordens alla hörn tagna den 15 maj 2012.

Läs Christer Owes bloginlägg från seminariet. Läs alla mina inlägg om miljö, klimat och konsumtion.

3 kommentarer

Lägg till →

 1. Rikard Warlenius 16 maj 2012 — 09:12

  Jöran! Kul att du uppskattade seminariet och jag hoppas att rapporten kan vara användbar i det kommunalpolitiska arbetet. En liten invändning dock. Jag lyfte faktiskt skatteperspektivet i en kommentar i paneldebatten. Jag sade att vård-skola-omsorg ger lägre utsläpp än bilen-biffen-bostaden, och att regeringens skattesänkningar på omkring 150 miljarder kan ha (osäkra siffror, men dock) ökat Sveriges utsläpp med ca 5 %. Dock kommenterade jag inte kommunalskatterna.

  • Jöran Fagerlund 16 maj 2012 — 09:19

   Tack för påpekandet. Det var ett slarvigt syftningsfel från min sida. Vad jag menade var att de två politiska företrädarna – Birgitta Losman och Martin Wannholt – som båda sitter i församlingar som beslutar om skattesatsen inte nämnde skattepolitiken som ett sätt att styra konsumtionen. Birgitta Losman nämnde den föreslagna skattehöjningen i regionen som ett sätt att stärka bl.a. kollektivtrafiken men inte som ett sätt att minska privatkonsumtionen. Jag uppdaterar bloggposten.

 2. mammaavidag 16 maj 2012 — 07:42

  Spännande! Rikard Warlenius lyssnade jag på i Uppsala i lördags då det var seminariet ”Ekonomisk demokrati och Ekologisk Ekonomi”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: