Att lyfta ett område är lätt – att göra det utan att tränga undan människor är svårare

Amanda Reneland och Anders Westerström.
Amanda Reneland och Anders Westerström.

På söndag kväll deltog jag i Vänsterpartiet Kortedala-Gamlestan-Bergsjöns medlemsmöte, som hölls i kollektivhuset Stackens matsal, för att lyssna på ett föredrag om gentrifiering och berätta lite om arbetet som ordförande i Poseidon. Det var kulturgeograferna Amanda Reneland och Anders Westerström som höll i föredraget. 

Med på mötet var även Jörgen Kristensen, ordförande i Hyresgästföreningen Norra Göteborg. Det var ett riktigt intressant föredrag och det blev bra diskussioner. Sammanfattningsvis kan man säga att det är ganska enkelt att ”lyfta” ett område men eftersom detta sällan innebär att alla som bor där också får högre löner leder denna process till undanträngning. Det är också så man kan definiera gentrifiering: undanträngning baserat på klass.

Undanträngningen kan ske spontant och oavsiktligt men också ingå i den officiella planeringen av en stad för att locka turister och attraktiv arbetskraft. Exempel på oavsiktliga processer kan vara när människor med stort kulturellt kapital, men kanske inte så stort ekonomiskt kapital, flyttar till ett arbetarområde med relativt låga hyror. Dessa människor lockar till sig andra med mer pengar som vill bo nära dessa spännande människor med kulturellt kapital. Ofta ses arbetarkaraktären på området en kvalité. Att ett område är lite ruffigt och nergånget tycks ge en slags attraktiv autenticitet i kombination med de hippa människorna med kulturellt kapital. När de lite bättre bemedlade lockas dit stiger fastighetspriserna och hyrorna. Då trängs de låginkomsttagare som bodde där undan.

Nuförtiden är ambitionen att attrahera den kreativa klassen, som Richard Florida kallar dem, en uttalad strategi i flera städer. Dessa ambitioner ligger som en bakgrundsklang i de flesta utvecklingsprojekt i Göteborg.

Så länge vi inte har en politik för full sysselsättning och att jämna ut villkoren genom att hindra eliterna från att öka avståndet till de mindre bemedlade kommer alla upprustningsprojekt leda till gentrifiering. Speciellt i en gravt segregerad stad som Göteborg. Samtidigt som man försöker rusta upp vissa områden och höja dess status borde kommunen aktivt försöka få bostadspriserna att sjunka i överklassområdena. På samma sätt som man säger att personer med försörjningsstöd inte får flytta in hos allmännyttan i några få områden i Göteborg borde man säga att personer med en för hög inkomst inte får köpa mark i vissa områden. När allmännyttan för in regler för hur många man får va i en lägenhet borde fastighetsnämnden införa regler för hur få man får bo i en villa, etc.

Jag är glad och tacksam att jag blev inbjuden till mötet. Riktigt bra diskussioner. Vi var överens om det övergripande men kanske inte i alla detaljer. Lagom motstånd för att utveckla tanken. Kommer att vara nyttigt i det fortsatta arbetet.

Fler bilder:

Liknande inlägg:

1. Skall vi riva eller renovera Askim, Örgryte och Torslanda?

2. Grundligt arbete krävs för att bryta segregationen

3. Hyresrätt en viktig byggsten i ett klimatsmart och rättvist samhälle

4. Socialdemokraterna och miljöpartiet spär på segregationen i ett av stans största problemområden Örgryte

5. Satsning i nordost är bra men för att bryta segregationen måste vi fokusera på överklassområdena

Läs alla mina inlägg om Poseidon, bostäder, gentrifiering, segregation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: