Hur kan vi integrera överklassen?

Örgryte är ett större strukturellt problem än Gårdsten.

Idag skriver jag i ETC om segregationen i Göteborg. Jag skriver också om Vänsterpartiet Göteborgs program #enadstad. Inspirationen kom bl.a. från en debatt i januari när jag frågade om vi skall riva eller renovera Askim, Örgryte och Torslanda. Ambitionen i texten är att försöka angripa problemet praktiskt – hur omställningen kan gå till – snarare än om den skall göras. Den diskussionen är redan förbi. Göteborg skall bli hållbart och rättvist. 

Läs texten hos ETC eller här:

Titt som tätt deltar jag i paneldiskussioner kring upprustning av miljonprogrammets lägenheter. Inte sällan ställer moderatorn eller någon i panelen frågan: Är det mest effektivt att renovera eller riva och bygga nytt? Att rusta upp miljonprogrammen och bekämpa arbetslösheten är enkelt om viljan finns. Det finns mer pengar än någonsin tidigare i Sverige. De räcker mer än väl till att ge alla människor ett jobb och en bostad. Pengarna räcker till och med till jämställda löner och miljöomställning. Det är en fråga om omfördelning.

Göteborg är en segregerad stad. Vad är det som placerar Göteborg i en särställning i Europa? I forskarrapporten Fattiga och rika – segregationen ökar, som presenterades för kommunstyrelsen våren 2009 kan man läsa:

”Totalt bor alltså mer än 85 procent av de egnahemsboende i (57 procent i Malmö och 69 procent i Stockholm) i mycket ensidiga egnahemsområden, vilket tveklöst placerar Göteborgsregionen i en särställning vad avser villaområdenas ensidighet. Denna profil – dvs. stark ensidighet i sammansättningen – är unik för just egnahemsbefolkningen.”

DET STÖRSTA PROBLEMET med Göteborgs segregation är de välbärgade områdena och inte de fattigaste miljonprogramsområdena. Har man som ambition att mildra de negativa konsekvenserna av segregationen fokuserar man på de fattigaste områdena och de människor som drabbas. Det är också ett naturligt perspektiv för vänstern. Vi och våra vänner bor i dessa områden. Vi måste organisera oss för att stå pall. Det är genom denna organisering Vänsterpartiet har arbetat fram ett program mot segregationen – #ENADSTAD – som vi presenterade i slutet av maj.

Att segregation handlar om en delad stad och inte enskilda utsatta ”segregerade områden” är tydligt i visionsavsnittet i avsiktsförklaringen för S, V och MP i Göteborg:

”Vi ska minska klyftorna och bryta segregationen i vår stad. Vi ska ha en mer blandad bebyggelse. Fler unga ska få jobb. Göteborgs Stad ska vara ledande i miljöarbetet där vi aktivt reducerar stadens klimateffekter.”

Den som menar allvar med ambitionen att bryta segregationen och nå kommunfullmäktiges mål om hållbara och rättvisa utsläpp av koldioxid måste också fokusera på de privilegierade, inte bara på de fattiga.

FRÅGAN ÄR BARA HUR vi ska komma till rätta med Göteborgs verkliga problemområden Askim, Örgryte, Älvsborg och Torslanda? Här hittar vi den mest ensidiga blandningen bostäder, de högsta trösklarna för arbetarklassen att skaffa bostad och den största miljöbelastningen.

Vad finns det för verktyg att sänka bostadspriserna där? Går det att dela upp de stora villorna på fler familjer? Ledtrådar hittar vi i diskussionen kring de fattiga områdena. Man kräver en viss inkomst för att få hyra en lägenhet. På vissa adresser får man inte flytta in om man har försörjningsstöd. Allmännyttan har infört tak för hur många man får bo i en lägenhet.

Går det att förbjuda folk med för höga inkomster att få köpa fastigheter i överklassområdena? Det finns gator där allt för många lever på andras arbete. Har vi verktyg för att hindra personer som har allt för höga inkomster från kapital att flytta in på de gatorna? Om man kan ha regler för hur många man får bo i en lägenhet eftersom slitaget på lägenheten annars blir för högt kan vi då införa regler för hur få man får bo i en villa eftersom slitaget på naturen är för högt? Även om energiförbrukningen per kvadratmeter kan vara högt i våra miljonprogramsområden är energiförbrukningen per person högre bland höginkomsttagarna.

Jag väntar fortfarande på den första inbjudningen till panelsamtal på temat: Ska vi renovera Askim, Örgryte och Älvsborg eller riva och bygga nytt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: