Konstruktivt när Miljö- och klimatnämnden skrev inriktningsdokument på spa

Stenungsbaden i Stenungsund var skådeplatsen för budgetkonferensen.

Miljö- och klimatnämnden tjuvstartade med budgetarbetet. Trots att fullmäktige har ännu inte klubbat budgeten för 2013 (klubbas på måndag) hade Miljö- och klimatnämnden i går eftermiddag och i dag förmiddag budgetkonferens på Stenungsbaden i Stenungsund.

Alla budgetförslag är ju färdiga så det är inte så svårt att lista ut vad som kommer att gälla nästa år. Flera av målen på miljöområdet i S-V-MP-budgeten är omformulerade och innebär både möjligheter och fallgropar. Ett exempel är målet att vi skall bli en klimatneutral stad. Det är viktigt att också ha fullmäktiges mål om hållbara och rättvisa utsläpp av koldioxid 2050 i åtanke när detta diskuteras. Då blir klimatneutral ett ambitiöst mål. Om man struntar i konsumtionen och de utsläpp som därmed sker utanför kommungränsen blir det ett menlöst mål.

Samma sak gäller målet om att det hållbara resandet skall öka. För det första måste man tänka på att den mest hållbara resan är den som kan undvikas. Sedan är det tydligt i den förklarande texten att biltrafiken skall minska till förmån för kollektivtrafik, cykel och gång. Egentligen finns det inget tolkningsutrymme att säga att vi har måluppfyllelse om resor med kollektivtrafik och cykel ökar samtidigt som biltrafiken också ökar.

Nu är inte riskerna så stora att dessa mål feltolkas men min bedömning är att Miljö- och klimatnämndens ansvar som processägare för miljöarbetet ökar och ansvaret lyfts till en högre nivå. Vi måste ha betydligt bättre samverkan mellan förtroendevalda i berörda nämnder och inte enbart mellan tjänstemän på olika förvaltningar.

Det finns gott hopp att det blir så. Det var god stämning på konferensen. Alla i nämnden verkar taggade att driva på miljöarbetet i staden.

Några fler bilder:

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige, budget 2013 samt Miljö- och klimatnämnden.

En kommentar

Lägg till →

  1. Äntligen, så hörde jag på TV-nyheterna i morse, där det var en moderat-yngling, som hette Bo Frank,, som tyckte att 27 000 anhöriga från Somalia, blev liksom lite för durt.!
    Ingen av våra politiker i 7-klövern, har en aning om. Att de bygger upp för en ”katastrof”. Här i Sverige.
    Eller hur?… Ingvar i Gbg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: