”Nu försöker vi förhindra ett tredje Tjernobyl” Peace Boat besökte Göteborg.

Runt tusen aktivister besökte i måndags Göteborg när båten Peace Boat lade till i hamnen i går. Deltagarna från 52 länder, varav de flesta från Japan, gjorde olika studiebesök. Dessutom hölls en välbesökt presskonferens ombord på båten.  I presskonferensen deltog Noriko Hayakawa (boende i Fukushima), Tomas Kåberger (ordförande Japan Renewable Energy Foundation), Göran Bryntse (ordförande SERO, Sveriges Energiföreningars Riksorganisation) Komunfullmäktiges ordförande Lena Malm (S), Yu Tanaka (miljöaktivist) och Yoshioka Tatsuya (ledare, Peace Boat).

– Göteborg gick med i organisationen Borgmästare för fred 2010, berättade kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm (S) när hon hälsade deltagarna välkomna.
Initiativet togs i form av en motion från Vänsterpartiet som fick uppbackning av alla partier i kommunstyrelsen.

Jag var där ett par timmar innan presskonferensen för att göra intervjuer och jag blev själv intervjuad med några meningar i radion. Vi får se hur jag kommer att använda materialet framöver. Det tar lite tid att redigera och översätta. Det mesta finns på film. Tyvärr regnade det och jag hade ont om tid att göra annat än att prata med deltagare så jag hann inte filma så mycket material att klippa in.

I december 2011 förklarade premiärminister Yoshihiko Noda att läget i reaktorerna var stabilt och att krisen nu var över. Yu Tanaka delar inte premiärministerns optimism.

– Krisen är inte alls över. För att vi skall kunna säga att krisen är över och läget är stabilt måste allt kärnbränsle avlägsnas från kraftverket, säger Yu Tanaka.

Han är övertygad om att förändringen måste komma underifrån i form av gräsrotsaktivism.

– Tidigare var det mest yrkesverksamma inom energisektorn som ifrågasatte kärnkraften. Nu ser vi demonstrationer med 50000 deltagare och rörelserna växer i styrka, berättar Yu Tanaka.

Det finns starka ekonomiska intressen i att starta de japanska kärnkraftverken igen. Kärnkraften levererade runt 30 procent av all el i Japan innan alla kärnkraftverk stängdes för en tid sedan. Det sägs att kärnkraften är billig men studier av kärnkraftens hela livscykel gör den till en av de dyraste energislagen i Japan.

– Flera energibolag har så stor andel av sina investeringar bundna i kärnkraftverk att de skulle gå bankrutt inom ett par år om de inte får starta verken igen, förklarar Yu Tanaka.

Noriko Hayakawa har i 60 år bott i Iwaki, 60 kilometer, från kärnkraftverken i Fukushima. Hon berättar om livet efter olyckan.

– Myndigheterna säger att det inte är någon omedelbar fara men hela vårt liv kretsar kring att minimera vår exponering för radioaktivitet. Det är det första vi tänker på när vi vaknar och något vi fortsätter tänka på varje dag.

Hon har i alla år haft en liten ekologisk odling. Nu är Noriko Hayakawa villrådig vad hon skall göra med grönsakerna. Om de går att äta eller ej.

– Min dotter bad mig en dag att jag inte skall ge mina egna grönsaker till mitt banbarn, berättar hon.

Det finns de i den äldre generationen som väljer att äta grönsaker med de högsta tillåtna halterna radioaktiva ämnen bara för att grönsakerna med de lägre halterna skall räcka till barnen.

– Är det inte ironiskt? Min kusin har i 30 år varit drivande i det lokala arbetet mot kärnkraft i Naraha, 2,5 kilometer från Fukushima 1. Hans drivkraft har varit att världen aldrig skulle få uppleva ett andra Tjernobyl. Nu drabbades vår hemtrakt och vi får kämpa för att världen skall slippa ett tredje Tjernobyl.

Fler bilder:

Läs alla mina inlägg om kärnkraft, energi, fred, Fukushima och kärnvapen.

Media: GP, TV4, SR, ND,

18 kommentarer

Lägg till →

 1. ”Fukushima visar också att kärnkraften är sårbar för relativt liten påverkan.” Hmmm, århundradets jordbävning och efterföljande tsunami var det som orsakade strömavbrottet (all infrastruktur skakades sönder eller sköjdes bort).

  Jag undrar vilken värld du lever i om du kallar det för ”relativt liten påverkan”. Hade jag levt i din värld skulle jag inte oroa mig för lite kärnkraftsolyckor (Fukushima olyckan har inte direkt dödat en endaste människa) medans din, ”relativt lilla påverkan” dödade >20 000 personer…

  Vad skulle du kalla katastrof? Jordnära asteroid slår ner i Stockholm och utplånar allt liv på jorden, solen sväller till en röd jätte med samma resultat eller LHC skapar ett mini-svart hål som slukar jorden i ett nafs?

  Proportioner, sa Bill, Hyperboler, sa Bull…

  • Jöran Fagerlund 28 juni 2012 — 11:02

   Elen kan slås ut av mycket mindre drastiska orsaker än jordbävning och tsunami.

   • Säger du det!? Jag antar att du åsyftar Forsmark 2006…?

    ”Ren tur att operatören tryckte på knappar i kontrollrummet på måfå och lyckades hitta rätt”, eller?

    Nä, det är ju det, det krävs en jordbävning och tsunami för att slå ut elen på ett kärnkraftverk helt. Men om du har något förslag på hur man kan slå ut all reservkraft på valfritt Svensk verk så är jag idel öra, realistiskt hamnar du dock på samma storleksordning eller mer…

    Visa gärna att jag har fel, så kan du till och med få en uppriktig och menad ursäkt! Men innan dess är du inget annat än en obildad och skrämd alarmist utan verklighetsanknytning.

    • Jag är också väldigt intresserad av att höra hur man slår ut all extern och intern el till ett svenskt kärnkraftverk under en vecka (och samtidigt sabbar haverifiltren).

     Hoppas Jöran kan redovisa för det….

  • Många gamla och sjuka evakuerades och dog för att de från början var för svaga för att klara av sådana strapatser. De som fastnade i tsunamin i evakueringsområden fick ingen hjälp eftersom brandmän och annan räddningspersonal också evakuerades på grund av strålningen. Somliga antas ha dött för att de inte fick hjälp. Något som gnager på omgivningens samvete. Det har också förekommit en hel del självmord bland de som fått sitt liv förstört. Och enligt IAEA är det 160 000 människor som behövde evakuera. Många kommer aldrig kunna återvända hem.

   • Att evakuera äldre var en dum ide. De borde fått stanna kvar där de är. Ännu ett exempel där folk lider och dör i onödan pga oberättigad strålskräck. Äldre har i princip obefintlig cancerrisk pga strålning eftersom inkubationstiden är längre än deras förväntade kvarvarande livstid.

    Stråldoserna i evakueringsområdet är för den delen inte högre än på många andra platser på jorden där folk bor (områden i Kerala i Indien, Ramsar i Iran), ingen inom miljörörelsen verkar dock föreslå att man ska evakuera miljontals människor från Kerala…..

    • Ska man lämna de gamla och evakuera den yngre personalen som tar hand om dem?

     • Alla i personalen lär inte vara tjugoåringar. Hade man bara lugnt och sansat tittat över situationen och sen förklarat för vårdpersonalen hur små risker lågdosstrålning har så skulle säkerligen den äldre halvan av personalen frivilligt stanna. Jag hade inte tvekat att stanna om jag vore i området så länge jag förses med en dosimeter och jag är inte ens gammal.

      Kan man tänka sig att åka till Brazilien och ligga på de toriumrika stränderna där så borde man inte vara rädd för att åka in i området runt Fukushima.

 2. Peace Boat, ja men visst, vi åker jorden runt i en stor lyxbåt driven av olja. Det gör ju självklart världen mycket bättre… Om man vill leva i lyx, visst inte mig emot, men att hävda att man gör det för att rädda världen är bara ynkligt!!!

  • Jöran Fagerlund 27 juni 2012 — 12:57

   Jag vet inte om miljöbelastningen hade blivit lägre om de hade bokat flyg för 1000 personer.

   En av aktiviteterna i Göteborg var faktiskt en diskussion med Chalmers om ett nytt mindre miljöbelastande skepp.

  • Efter att ha varit passagerare på båten i tre dygn kan jag intyga att det inte handlar om något lyxliv. Det är är god men ganska vardaglig mat och passagerarna lägnar sig åt kursverksamhet och kulturella aktiviteter under seglatsen, en mängd av dem anordnade av dem själva, som ett flytande ABF ungefär.

  • Problemet är inte båtens utsläpp i sig. Problemet är att kärnkraftsmotståndet är en klassisk ur-askan-i-elden samt en sila-mygg-och-svälja-kameler på samma gång. En liten yta i Japan har nu blivit obeboelig i nåt århundrade. Big Deal. För att förhindra att detta upprepas bygger vi upp en enorm klimatkastrof samtidigt som vi låter hundratusentals dö i fossilrelaterad cancer. Smart?

 3. Katastrofen i Tjernobyl berodde på det sovjetiska systemet där det gällde att pressa produktionsresultaten (elproduktion, krigsvinster etc.) till max utan åtanke eller någon som helst hänsyn till kostnaderna och förlusterna detta kunde medföra. Likaså ett system där om någon vågade protestera eller ifrågasätta metoderna så riskerade denne att bli skickad till fångläger i Sibirien som oliktänkande…

  • Jöran Fagerlund 27 juni 2012 — 08:19

   Nu var det främst konsekvenserna av olyckan hon menade.

   Även om det är stor skillnad på Sovjet och Japan får man väl säga att det finns liknande tendenser. Kärnkraften drivs med profithunger och den som protesterar hånas. Fukushima visar att en olycka kan hända även i en demokrati. Fukushima visar också att kärnkraften är sårbar för relativt liten påverkan. Varken jordbävningen eller tsunamin skadade reaktorn. Det var elavbrottet till följds av tsunamin som orsakade olyckan. Strömavbrott kan ske även i Sverige.

   • Tsunamin och jordbävningen slog ut de flesta reservkylsystmen och gjorde det omöjligt att transportera in ersättningar. Det är INTE samma sak som ”strömmavbrott” så et är att snacka gojja att komma med sådan a påståenden som du gör.
    för övrigt så är svenska verk bättre och skulle inte råkat ut för några a de problem som fukushima drabbades av.
    1) de svenska verken har passiva system för att rekombinera vätgas så inga sådana explotioner.
    2) de svenska verken har gas filter som absorberar MINST 99,8% av de radioaktiva particklarna så även om ett svenskt verk skulle släppa ut lika mycket som i fukushima så skulle detinte vara någon fara alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: