Nästan ett klassperspektiv i miljöpolitiken i Göteborg

Promenad till Angered för spårvagnsfärd till sammanträdet. Gårdsten i höstskrud.

I åratal har jag slitit för att få in ett klassperspektiv och ett jämställdhetsperspektiv i Miljö och klimatnämndens arbete. För ett par år sedan lyckades jag få majoritet för ett jämställdhetsresonemang, eller egentligen att den av fullmäktige redan beslutade jämstäldhetspolicyn skulle följas, men inget klassperspektiv. Nu börjar det dock röra sig.

I förslaget till miljöprogram står som en åtgärd: ”Beräkna och följ upp ekologiska fotavtryck per primärområde.” Inga åtgärder att motverka överklassens miljöskadliga beteende men en kartläggning är ändå alltid något. När vi i onsdags beslutade om budget för miljönämnden hade jag en mängd förslag på förbättringar men den enda som fick gehör var ett resonemang om konsumtionsstress. Efter ett mycket kompetent kompromissförslag från Michael Törnqvist (MP) kunde vi få ett stycke som låter:

Konsumtionsmönstren behöver ändras. För att detta ska bli möjligt måste staden aktivt arbeta mot konsumtionsstressen. Därför skall kommunikationsinsatser riktas till de grupper och aktiviteter som har störst miljöbelastning. Resurshushållningen behöver öka, köttkonsumtionen behöver minska och överkonsumtion och svinn ska undvikas.

Nu vet vi vilka grupper som har störst miljöbelastning: höginkomsttagare och män, men det får man inte säga uttryckligen i miljönämnden. Med dessa två embryon till klassanalys kan man säga att klassanlaysen har gått från att vara frånvarande till att vara försumbar i miljönämnden. Försumbar betyder ju som bekant med Tage Danielssons ord: ”Med det manas att den finns inte, fast bara lite.” Gott så.

När nämnden skulle yttra sig till Miljödepartementet över promemorian Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser hade vi rödgröna en kort diskussion om det är rimligt att miljöorganisationer skall ha varit verksamma i tre år innan de får rätt att överklaga. Jag tycker att det är rimligt annars är risken stor att ett gäng gubbar med inkomster över genomsnittet startar en ”miljöorganisatin” och överklagar varenda vindkraftsutbyggnad eller hyresrätt som skymmer utsikten eller riskerar att sänka villapriserna i området.

Miljöpartiet gick emot en gruppbostad med sex lägenheter i Kärra. Märkligt tycker jag. Inga viktiga naturvärden går förlorade men de boende får en fantastisk miljö att vistas i. Så vill jag att staden skall ta hand om Göteborgare med behov av extra stöd, inte bara de som har råd att köpa flotta villor eller har haft en tomt i släkten i generationer.

Läs alla mina inlägg om miljönämnden i Göteborg.

3 kommentarer

Lägg till →

 1. Slöseriet i allmännyttans miljonprogramsområden med varken individuell mätning av förbrukning av värme och/eller vatten då?
  Det är DÄR som effektiviseringar skulle göra störst nytta!
  Men vem skall / vill betala för detta? Skattebetalarkollektivet? De boende själva genom att de för en billig penning själva övertar fastigheterna och gemensamt äger och förvaltar dem? Frågan är öppen men svaret är enkelt!

  • Jöran Fagerlund 26 oktober 2012 — 22:52

   Kul att du dyker upp som vanligt när ordet klass kommer på tal, Bengt. Du har ju aldrig brytt dig om fakta eller forskning tidigare så det kanske är lönlöst att försöka igen. Men prata med John Holmberg på Chalmers om sambandet mellan inkomst och energiförbrukning.

   För övrigt är det inte nödvändigtvis optimalt med individuell mätning av värme i ett hyreshus. Lägenheterna värmer upp varandra. Om värmen sänks i ”fel” lägenhet kan förbrukningen öka i andra och den totala förbrukningen blir högre.

   • Jasså? Nej, jag ”dyker upp” för att det finns en e-postfunktion som mailar mig så fort du gjort något inlägg i din blogg! 😉

    Du kanske skulle gå ut i verkligheten i din omedelbara närhet litegranna i.st.f att hänvisa till en forskare på ”Tjalmers”..;-) Brukar vara nyttigt att komma ut i verkligheten!

    Hört talas om ”Solhusen” i Gårdsten? Det borde du nog ha gjort och de handlar om hur man med relativt enkla medel konverterat några energiläckande miljonprogramshyreshus till energieffektiva diton! Bl.a med luftsolfångar OCH individuell mätning av värme- och vattenförbrukning! Resultatet är att både vatten och värmeförbrukningen gått ner avsevärt och kan inte enbart hänvisas till gjorda isoleringar.

    Men detta med ett individuellt ÄGANDE och därmed följande ansvars- och risktagande är ju ett rött.. f-låt blått skynke för er kommunister! Dessutom kan det ju bli ”farligt” när enskilda människor får egenmakt och beslutsrättigheter över sina egna liv och börjar att tänka själv i.st.f att någon annan tänker åt dem!
    Något som inte minst egnahemsrörelsen visade 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: