Det största hotet mot kommunens ekonomi är skenande klimatförändringar

Patrik Helgeson (V) bänkar sig för första gången i fullmäktigesalen.

Först ut av Vänsterpartiets ledamöter i kvällens fullmäktigesammanträde var Monika Djurner och Ingbritt Holst i debatten om kristdemokraternas motion om en enprocentsregel för sociala aktiviteter i äldreomsorgen.

– Det är mycket prat om att andra än den ordinarie personalen skall ge guldkant åt de gamla. Men det måste väl vara vardagen tillsammans med vår duktiga personal som skall ha en guldkant, sade Ingbritt.

Monika kritiserade den insinuanta tonen i motionen som finns i motionen: ”Genom att sätta upp ett riktmärke kan inte personal som saknar motivation eller saknar medvetenheten om betydelsen av socialt innehåll göra så att det inte blir av.”

Min första, och enda, debatt blev om uppföljningsrapport 2. Tillsammans med S och MP hade vi skrivit ett yttrande i kommunstyrelsen som efterlyste tydligare beslutsunderlag.

Min ingång i debatten var att ekonomianalysen var bristfällig. Det finns bara skrivningar av typen: ”Med tanke på de försämrade omvärlds- förutsättningarna och de nedåtrisker som lyfts fram i prognoserna framöver bör vi ha ökad uppmärksamhet på att den rådande planerade höga kostnadsutvecklingen inte är strukturellt långsiktigt hållbar. Än så länge behöver vi inte bromsa men beredskapen bör finnas på plats.”

Det finns inga skrivningar om att staden kanske behöver expandera verksamheten ännu mer för att investera i grön infrastruktur för att skapa gröna jobb. Eller att behovet av mer och bättre välfärd kan komma att öka framöver och vi därför behöver utöka verksamheten.

Mest markant är ändå bristen på analys av orsaken till det ekonomiska läget och de verkliga hoten mot stadens ekonomi. Att länder krisar i Europa beror främst på högerpolitik och EMU. Åtstramningarna orsakar arbetslösheten. Då är det extra problematiskt att prata om att ”bromsa”. Det är heller ingen utväg att fortsätta ”som vanligt” med ökad tillväxt. VI måste ställa om.

Här är mitt första inlägg:

Helene Odenjung (FP) tolkade min kritik av EMU som att vi vill lämna Europasamarbetet. Jag fick förtydliga med att Sverige har haft en folkomröstning om EMU, vi vann de förlorade, i en replik:

Mats Pilhem följde upp mitt inlägg med en riktigt vass kritik av borgarnas ansvarslösa ekonomiska politik som med skattesänkningar skulle ha försämrat ekonomin. När borgarna styrde Göteborg 1991–1994 ökade låneskulden till 7,5 miljarder kronor. En skuld vi fortfarande dras med.

Christian Larsson poängterade allmännyttans roll för att sätta kraft bakom policyn för att förhindra vräkning av barn.

– Till de privata hyresvärdarna kan vi bara vädja. Allmännyttan kan vi besluta om, sade Cristian.

Här hittar du alla handlingar från kvällens sammanträde.

Avslutningsvis var det både roligt och trist att Patrik Helgeson tog plats som ersättare i fullmäktige i kväll. Roligt därför att Patrik är en duktig kamrat som kommer att bidraga med mycket. Trist därför att förutsättningen var att Anna Gül Ogbeide lämnade sin plats på grund av bl.a. arbetsbördan på jobbet. Samtidigt som jag hälsar Patrik varmt välkommen till fullmäktigegruppen tackar jag Anna för hennes ovärderliga insatser för gruppen.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige.

7 kommentarer

Lägg till →

 1. Bengt: Det är inte konstigt alls. När resurserna blir mindre blir det viktigare än någonsin med omfördelning, solidaritet och samarbete. Det är därför socialismen hanterar problemen så mycket bättre. Vad gäller vulkanutbrott som boven i dramat så är det direkt felaktigt. Forskarna är i stort överens om att människan har den enskilt största påverkan på både klimat och naturresurser. Mycket större än naturen själv.

 2. Lite konstigt att alla ”omställningar” pga ”klimathotet” verkar vara omställningar i ”socialistisk” och kollektivistisk riktning.. 😉

  Vi i Sverige kan binda ris åt egen rygg, klä oss i säck, aska och vadmal och minska vår ekonomiska aktivitet till 95% UTAN att detta ens märks i klimatet. I klimatet verkar BETYDLIGT större faktorer där bl.a årliga vulkanutbrott spyr ut avsevärt större mängder växthusgaser än jorden biltrafik.

  Sedan så har vi variationer i solstrålningsintensitet beroende på solfläckar mm. men, att minska privatbilismen etc. är ju populärt i vissa politiska läger i syfte att lättare kunna ”styra” ”folket”.. Man har t.o.m gjort fullskaleförsök med detta
  i vissa länder men där har man även totalt och fullständigt avskaffat demokratin! Tyvärr håller man även på att avskaffa densamma även i Sverige i Göteborg men en folkomröstning kan förbättra den!

  • Jöran Fagerlund 09 november 2012 — 14:30

   Det är inte konstigt. Socialismen är en nödvändighet för att lösa miljöproblemen.

   • Ha ha ha! Du är för rolig du Jöran! I det ”socialistiska” samhället har naturresurser ju inte något pris och det finns heller inte några kostnadsincitament för att hushålla och spara på resurserna. Utan att dessa ses som fria och allmänna tillgångar / kommoditeter likt luften vi andas. Har för mig att Lenin uttryckte det som att socialismen byggs med elektricitet. Men om det kan du säkert bättre än jag!

    Dock…
    Några av de ABSOLUT VÄRSTA miljöförstöringarna såg vi tidigare i de socialistiska länderna och idag i dagens Kina. I båda fallen totalitära socialistiska samhällen där all opposition, ett öppet debattklimat och klagan slogs ner, om inte med hårda brutala fysiska metoder så med starka repressalier

 3. Tack för de värmande orden Jöran !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: