Har den köpfria dagen någon betydelse?

Den köpfria dagen tycks ha gått IKEA-kunderna förbi. Bilden tagen genom bussfönstret.

Ombord buss 40 på väg från Kärra till Brunnsbotorget funderade jag om den köpfria dagen som infaller idag har någon betydelse. När dottern och jag passerade Bäckebol var köpcentrens parkeringar fulla av bilar.

Vi var på väg från Kärrabadet till Brunnsbotorget där resten av familjen hade pysseldag och tillverkade lotterivinster till lotteriet sonens skolklass arrangerar.

Det är tveksamt om den köpfria dafen märktes i försäljningsstatistiken i någon av köpladorna i Bäckebol eller i någon butik för den delen. Precis som Earth hour kanske det viktigaste är mediagenomslaget och inte en mätbar minskning av konsumtionen.

Det är diskussionen kring konsumtionen som är det centrala. Världen måste få radikalt annorlunda konsumtionsmönster om vi skall hålla oss innanför ramarna för vad planeten tål. Även om alla svenskar förbrukar mer än vad naturen tål bara genom att bo i detta land och de flesta behöver minska sin konsumtion finns det många låginkomsttagare som skulle må gott av att öka sin konsumtion. I alla fall i ekonomiska termer. Många behöver mer pengar för att kunna konsumera hållbara produkter som t.ex. går att reparera.

Många höginkomstagare har idag resurserna att minska sin miljöbelastning drastiskt men struntar helt enkelt i det och beter sig i stället som höginkomstagare brukar: helt ohållbart. Naturvårdsverket har hittat ett direkt samband mellan inkomst och miljöbelastning.

Själv bestod mina inköp denna köpfria dag i entréavgiften till Kärrabadet för dottern och mig, en bussresa på Hisingen och en pizza på den nyöppnade pizzerian Lollos i Brunnsbo. Får väl anses som relativt hållbart.

Familjen nappade på öppningserbjudandet 45 kr för valfri pizza.

 

4 kommentarer

Lägg till →

 1. Det ar ju den fria handeln som haller varldsekonomin i gang. En kopfri dag gynnar ingen.

  • Jöran Fagerlund 25 november 2012 — 09:21

   Japp, Handeln är en viktig del av den världsekonomi som skapar miljöförstöring, förtryck, fattigdom och utsugning. 21000 barn dör varje dag av enkelt åtgärdade sjukdomar. Allt medan de rika lever i ett oändligt överflöd.

   Just därför måste handeln och världsekonomin förändras i grunden. Naturligtvis skall vi inte sluta handla men handeln måste förändras. Därför är en köpfri dag en bra aktion.

 2. Ja du Fagerlund.. Du har nog aldrig reflekterat över det faktum att människor både kan och vill bestämma själva över sig och sina liv, sina vanor, vad de vill köpa och när de vill köpa eller införskaffa någonting som de själva anser att det behöver.

  De, verklighetens folk behöver helt enkelt inte någon som bestämmer över dem i deras dagliga val hemma vid köksbordet, de behöver inte någon som beskäftigt och förnumstigt mästrar, bannar eller på annat sätt försöker få dem att göra som någon vill att de skall göra och bete sig.
  Eller i kortare ordalag: De struntar / skiter i vad någon ”politruk” eller annan som anser sig ”veta bättre” åt dem tycker och anser!

  Ett sådant tänkande har fått hela länder på fall hösten 1989!

  • Jöran Fagerlund 25 november 2012 — 09:27

   Det finns ett stort tryck från människor som vill leva hållbart så att deras liv inte skall inkräkta på andra människors möjligheter att leva ett gott liv. Jag är en del av dessa folkrörelser och har även fått förtroendet att företräda dem i olika sammanhang.

   Det handlar inte om en vilja att bestämma över andra. Men det har du aldrig reflekterat över. Du har ju alltid förfäktat överklassens rätt att exploatera andra. Åsikter som hade bäst före datum 1789.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: