Björn Söderberg besökte miljöförvaltningen

Björn Söderberg i samtal med Christer Owe efter föreläsningen.

En av årets mottagare av Göteborgspriset för hållbar utveckling, Björn Söderberg, besökte idag miljöförvaltningen för en lunchföreläsning. Det var inspirerande om hans arbete i Nepal

Björn Söderberg reste, som 19-årig, till Nepal som volontär. Där han mötte både fattigdom och en flod full av sopor. Björn Söderberg grundade Fair Enterprise Network som bygger upp och utvecklar ansvarsfulla företag i Nepal inom området hållbar avfallsåtervinning. Soporna blev en tillgång när han startade sitt första företag, Watabaran, som tillverkar papper av avfall. Nu driver han Shubha Briquettes Pvt Ltd, som tillverkar briketter av rester från industrier och fabriker.

Under föredraget beskrev Björn att han trodde mer på handling än på policydokument. Intressant och lite motsägelsefullt uppmanade han också deltagarna att inte titta på hur vi kan förbättra Göteborg med utgångspunkt i hur det är idag utan att börja med frågan hur vi vill att Göteborg skall vara när det är bra. Det låter ju lite som stadens arbete med lokala miljökvalitetsmål som till största delen är tillståndsmål: hur Göteborg är när det är bra.

I morgon hoppas jag att kunna rapportera mer om Göteborgspriset för hållbar utveckling. Då delas priset ut till de båda pristagarna: Björn Söderberg och Michael Biddle.

Fler som har bloggat är Christer Owe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: