Göteborg inrättar en utvecklingsfond för sociala investeringar

Daniel Bernmar (V) ordförande i SDN Örgryte Härlanda deltog i fullmäktigedebatten för första gången.

Den första debatt Vänsterpartiet deltog i var interpellationen från Helene Odenjung (FP) om lärarlöner. I sitt svar beskrev Mats Pilhem (V) hur den rödgröna majoriteten har hanterat frågan.

– Vi kommer att följa kostnaderna för ingångna löneavtal när dessa avtal är klara i alla delar. Om det finns behov att ytterligare se över kostnaderna kommer vi att återkomma till detta i kommande kompletteringsbudget.

En seger för Vänsterpartiet är att Göteborg inrättar en utvecklingsfond. Det är ett sätt att skjuta överskott från ett år till ett senare år med underskott. De borgerliga hade allehanda invändningar mot fonden och jag kan hålla med om att fonden inte är optimal. Det bästa är naturligtvis om kommunallagen tillät att överskott från ett år kan fonderas och användas under sämre tider.

Själv deltog jag inte i någon debatt men jag ställde en fråga angående bergrummen i Syrhåla. Tjänsteutlåtandet skriver att de fyra bergrummen är en unik tillgång för staden. Frågan är om tjockolja och muddermassor är det mest lämpliga att fylla dessa med först tjockolja och sedan muddermassor.

I förrgår delades Göteborgspriset för hållbar utveckling ut till Björn Söderberg och Michael Biddle för deras insatser att sluta kretsloppen.

När Johan Rockström pratade om vikten av en Marshallplan för klimatomställning, att naturen går från att kompensera mänskliga aktiviteter till att förstärka dem, undrar jag om det är rimligt att hamnen planerar för ökad oljehantering. Är det inte mer rimligt att hamnen planerar för en avveckling av oljehanteringen?

Om det nu är så att Göteborgs hamn är så viktig för den lilla oljehantering som behövs de kommande åren är det naturligtvis viktigt att omlastningen sker på ett säkert sätt. Det är orimligt att pumpa olja mellan båtar till havs. Men om Göteborg och Sverige verkställer sina klimatmål att minska sina utsläpp av koldioxid med 40 procent fram till år 2020 borde det väl uppstå kapacitet i de befintliga anläggningarna? Göteborgs hamn hanterar i runda slängar hälften av all råolja som kommer till Sverige.

När Björn Söderberg lyckas producera briketter från jordbruksavfall och sågspån som är billigare än ved är det rimligt att Göteborg investerar 25 miljoner kronor i bergrum och sedan hyr ut dem för 30–40 öre per kubikmeter? Inte konstigt att biobränslen inte blir konkurrenskraftiga med sådana subventioner till oljan.

Michael Biddle talade om att vi inte ärver jorden av våra föräldrar utan lånar den av våra barn, är det verkligen detta vi vill lämna till våra barn? Säga ”en dag blir allt detta, 80000 kubikmeter muddermassor uppblandat med oljerester i ett enormt bergrum, ert.”

Fler bilder på Daniel:

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige, klimat och miljö.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: