Ospektakulärt men viktigt om internkontroll och öppenhet

Jan Persson, förste stadsjurist Göteborgs Stad.
Jan Persson, förste stadsjurist Göteborgs Stad.

Igår deltog jag i en workshop om internkontroll och öppenhet. Kanske inte de mest spektakulära inslagen i en förtroendevalds vardag men ändå nödvändigt för att demokratin skall fungera. Med på utbildningen var även partikamraterna Ann-Britt Bodin, Lena Hammarström, Johan Svensson och Mikael Wallgren.

Mikael hade en viktig poäng i diskussionen: vikten att vi förtroendevalda besöker verksamheter och pratar med medborgare för att med egna ögon se om det finns fog för det som påstås i tjänstemännens rapporter. Inte för att vi inte litar på tjänstemännen eller skall hänga över deras axlar och lägga oss i deras jobb.

Samtidigt blir det svårt att säga att nämnder och styrelser verkligen utövar internkontroll om allt arbete med internkontrollen sker av tjänstemän på delegation. Även om förtroende för våra förvaltningar är en förutsättning för att medarbetarna skall göra ett gott jobb är det inte rimligt att den systematiska internkontrollen i gränsytan förvaltning och nämnd enbart skall bestå i tillit.

Den andra frågan om öppenhet är lika viktig den. Öppenhet är en förutsättning för demokratin och att medborgarna får sina rättigheter tillgodosedda. För egen del är denna blogg en del i arbetet för ökad öppenhet. Min dokumentation av förmåner har inte alltid varit till munterhet för alla. Jag fick en utskällning och ett antal sura miner på en konferens i Varberg som kommunstyrelsen och de politiska tjänstemännen hade för ett par år sedan.

När vi sedan skall på utbildning får vi lära oss att öppenhet är ett honnörsord och att kommunstyrelsen har skickat ut nya regler för representation på remiss. Vidare att det är svårt att styra helt med regler, omdömet måste alltid finnas med. Mitt bästa sätt att se om omdömet fungerar är att redovisa öppet och låta er läsare avgöra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: