41,7 miljoner japaner tvingas betala partistöd till LDP mot sin vilja

Partistödet i
Partistödet i Japan motsvarar en årlig skatt på ¥250 per person.

Inte nog med att Japans skeva valsystemet med enmansvalkretsar gynnar de stora partierna politiskt, de tjänar också en rejäl hacka på väljare som inte har röstat på dem. Som jag skrev förra veckan fick valsegrarna LDP 79 procent av mandaten med bara 43 procent av rösterna. Det påverkar också mandatstödet.

Japan Press Service har räknat ut att partistödet i Japan motsvarar ett årligt skatteuttag på 250 yen (runt 20 kronor) per person. De 14,6 miljarder yen LDP får i partistöd 2013 motsvarar skatten från 58,3 miljoner medborgare. I valet till de 180 mandat som fördelas proportionerligt fick LDP dock enbart 16,6 miljoner röster. Det innebär att LDP får partistöd från 41,7 miljoner fler japaner än de som röstade på LDP.

Även valets förlorare DJP får skattemedel från 24,6 miljoner medborgare som inte har röstat på dem. Japans kommunistiska parti, JKP, tar av principiella skäl inte emot partistöd är systemets hårdaste kritiker och kräver att partistödet avskaffas. JKP lyckas förutom sin partiaktivitet att driva en dagstidning med egna krafter. Imponerande.

Läs alla mina inlägg om Japan och demokrati.

Annonser

2 Comments

Lägg till →

 1. Fattar inte riktigt hur du räknar. På vilket sätt skiljer sig fördelningen av partistöd och dess skattefinansiering i Japan från vårt svenska system – bidrar inte jag via skatten också till de partier jag inte röstat på?

  • Jöran Fagerlund 04 januari 2013 — 16:56

   I och med att alla mandat i svenska församlingar fördelas proportionerligt är den effekten mycket mindre. Nästan obetydlig om du röstar på ett parti som får mandat.

   Mandaten i Sverige motsvarar väldigt väl röstfördelningen. Det är klart att några röster försvinner på slutet när mandaten fördelas.

   I Japan fördelas 300 av de 480 mandaten i underhuset via emansvalkretsar. Jämför med USA. De 47 procent som röstade på Mitt Romney (eller hur många de nu var) får betala för president Obamas uppehälle i Vita huset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: