Republik i Sverige är bara ett penndrag bort – Mats Einarsson besökte Göteborg

L1048735

Republikanska föreningens Göteborgsavdelning hade idag bjudit ner Mats Einarsson för att presentera boken ”…bara ett penndrag” som han skrev tillsammans med Jesper Svensson. Mats Einarsson var riksdagsledamot för Vänsterpartiet 1998–2006 och satt i konstitutionsutskottet.

Han representerade även Vänsterpartiet i grundlagsutredningen 2004–2008. Eftersom direktiven till utredningen förbjöd utredningen att föreslå något som rörde statsskicket började Mats skissa på ett eget förslag till hur en grundlag för republik i Sverige skulle kunna se ut. Titeln anspelar på Olof Palmes tal till SAP:s kongress 1972 där Torekovskompromissen och de grundlagsförändringar som skulle träda i kraft 1975 diskuterades.

Intressant att notera att mer än hälften av de 21 förändringar som föreslås i utredningen enbart är kosmetiska. Som att t.ex. skriva in ”republiken Sverige” där det enbart står ”Sverige” eller byta ut ”statschefen” mot ”presidenten” Boken går att beställa i tryckt form eller läsa i sin helhet på Republikanska föreningens hemsida.

Det är en riktigt bra utredning och den enda invändning jag har är att man inte har med alternativet att inte ha en statschef eller att låta talmannen vara statschef. Samtidigt förstår jag ambitionen, och tycker att den är rimlig, att förändra så lite som möjligt jämfört med idag. Bara få bort det otidsenliga och osmakliga att det är arvsmassan som avgör statschefen och inte folkmassan. Med Republikanska föreningens utredning är, bokstavligt talat, republik enbart ett penndrag borta. Majoritet finns ju i riksdagen.

Lyssna på föredraget här:

Vuxenskolans lokaler vid Redbergsplatsen var inte direkt fullsatta under föredraget. På ett sätt tråkigt samtidigt som det är förståeligt att många finner andra saker viktigare att engagera sig i. Jag tror inte att det behövs någon större massrörelse för republik i Sverige. Det räcker med att de etablerade partierna gör vad de har skrivit i sina program. Jag tror heller inte att man skall överskatta styrkan i opinionen för monarki. När opinionsinstituten frågar är det många som säger sig vilja ha monarki. Skulle frågan bli aktuell genom en proposition för en ny grundlag. Hamnar vi i ett skarpt läge. Då är jag övertygad om att majoriteten snabbt skulle svänga till republikens fördel. Det finns inga hållbara argument för monarki om man är demokratiskt sinnad.

Ur det demokratiska perspektivet är det därför glädjande att två folkvalda – Anneli Hulthén (S) och Kia Andreasson (MP) – hamnar på första och andra plats på GP:s lista över Göteborgs 100 mäktigaste personer idag. Förvisso trist att inte någon vänsterpartist är med i toppen av listan men idag får vi glädjas åt att den toppas av folkvalda i alla fall. Med tiden får vi se till att det blir färre kapitalister och fler folkvalda på listan.

Fler bilder:

Läs alla mina inlägg om demokrati, monarki och republik.

Annonser

Om inlägget

Politik

12 Comments

Lägg till →

 1. Och så är även Mats Einarsson.

 2. Nej, den ärvda monarkin med kungen & Silvia skall vi ha kvar! De drar faktiskt in en hel del pengar i form av PR mm för Sverige vilket i slutändan ger arbetstillfällen!
  Men sedan kan man ge kungen och hans släktingar en ”landshövdingelön” i proportion till deras PR-värde! Tjänstebostad på slottet skall också ingå! 🙂

  • Jöran Fagerlund 14 januari 2013 — 06:38

   Se där. Nu får vi se mer av dina antidemokratiska tendenser, Bengt.
   Har du några belägg för dina påståenden att:
   1. Kungen ger bra PR för Sverige.
   2. Att denna PR ger intäkter till statskassan.
   3. Att detta ger arbetstillfällen.
   Länka gärna till trovärdiga rapporter och källor.

   • ”Antidemokratiska tendenser”? Nu tycker jag att du verkligen skall lugna ner dig en smula! För vilket parti är det som långt in i modern tid hyllade totalitära diktaturer där demokratin VERKLIGEN var satt på undantag..

    Ja, kungen ger bra PR för Sverige vilket i sin tur ger både intäkter och arbetstillfällen! Betydligt mer än vad en landshövding gör! Ett ämbete med rötter i 1600-talet men som likt kungahuset fått se sin ”makt” minska rejält

    Klädsamt undviker DU också att svara på mitt förslag om att ge medlemmarna i kungahuset just en ”landshövdingelön” i förhållande till sin PR-status

    • Jöran Fagerlund 14 januari 2013 — 10:41

     Att hota folkvalda med stryk, om än förtäckt, ingår knappast i vad man brukar anse demokratiskt. Att ämbeten går i arv brukar heller inte anses demokratiskt.
     Du pratar om mitt partis historia. Jag pratar om hur du beter dig idag.

     • Vänligen! Håll dig till saken och gå inte till personangrepp! 🙂

      När det var val (2006) så var det ju en ”mobb” som ville ge en viss fullmäktigeledamot stryk eftersom dennes ideologiska bas och parti inte passade ”mobben”… I denna mobb vilken som vanligt bestod av ”virrpannor” från diverse olika bokstavskombinationer på vänsterkanten!
      Fullmäktigeledamoten tvingades smita in via en bakdörr …

      Sedan kan man tycka ILLA om denne valde representants parti och dess värderingar men INTE att via en ”mobb” handgripligen försöka utföra detta! Detta är ju dock en tidigare använd taktik av såväl kommunister som nazister i 30-talets Tyskland!

      Demokrati herr fagerlind! Demokrati! 🙂

      • Jöran Fagerlund 14 januari 2013 — 11:26

       Kom till saken själv. Jag har varken kommenterat SD:s intåg i kommunfullmäktige 2006 eller öststaterna. Detta handlar om dig, Bengt, att DU hotar folkvalda med stryk. Nu försvarar du även att ämbeten går i arv.

      • Du har heller inte fördömt de ”socialistiska mobbar” som förstörde sta’n 2001 eller de likaledes ”socialistiska mobabr”som MOT ALL DEMOKRATISK kompetens försökte hindra en FOLKVALD att inta sin plats!

       Och VAD är det för ”fel” med ett kungahus? Om det skulle vara ”val” tills tatschef så kan jag ge mig på att nuvarande skulle få ett rungande JA!

       Hur ställer du dig till mitt förslag om att ge dem en ”landshövdingelön” i proportion till resp. PR-värde?

      • Jöran Fagerlund 14 januari 2013 — 11:42

       Jag fördömer dig för de hot DU utfärdar mot folkvalda.

       Jag försvarar yttrandefriheten: https://pamflett.wordpress.com/2010/09/16/forsvara-motesfriheten/

       Presentera nu dina belägg för:
       1 Kungen är bra PR
       2 Det är positivt för ekonomin.
       3 det ger jobb.

      • Det gläder mig att du i skrift är positiv till mötes- och yttrandefrihet! Dina partikamrater har dock vid upprepade tidigare tillfällen visat prov på att ”hylla” despotiska diktatorer såväl i Sveriges närhet som i periferin där såväl yttrande- som mötesfrihet varit starkt begränsade och styrda för att inte säga ”förbjudna” så länge de inte höll sig inom ramarna för det styrande Partiets ideologi!

       Presentera gärna belägg för att kungafamiljen INTE skulle vara bra PR för Sverige, INTE skulle vara positivt för ekonomin eller heller INTE ge några arbetstillfällen!

      • Jöran Fagerlund 14 januari 2013 — 13:38

       Varför skall jag presentera belägg för att kungen inte ger bra PR? Jag är mot monarkin av principiella skäl, inte ekonomiska. Det var du som påstod att monarki ger bra PR. Visa dina belägg för detta.
       Vilka andra demokratiska principer är du beredd att offra för god PR eller ekonomisk nytta om det visar sig att du har belägg för dina påståenden om monarkin?

      • Men nu skall jag gå och ära några hamburgare! Åt dock faktiskt vegetariskt i Lördags med en härlig kryddning till! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: