Välinvesterad morgontid — miljömöte i Linköping

Passande presenter till den som föreläser om kommunal miljöpolitik

Det blev en blixtvisit i Linköping idag. Befinner mig redan på tåget hem till Göteborg igen. Genom att ta tåget 06.30 har jag dock hunnit med en föreläsning och diskussion om kommunal miljöpolitik.

Det var Vänsterpartiet Östergötland som hade bjudit in mig till deras utbildningsdag för förtroendevalda i landstinget och i kommunerna. Trots, eller troligtvis tack vare, en brokig bakgrund blev det riktigt bra diskussioner. Flera av deltagarna jobbade med renodlade miljöfrågor, andra med sociala frågor. Dessutom var ett par folkhälsopolitiker på plats.

Det är också så jag tycker att miljöfrågona skall drivas i kommunerna: tillsammans med sociala frågor. En miljöpolitik utan klasskompass blir tandlös eller i värsta fall skadlig. Socialpolitik och kommunal ekonomi utan miljöprofil riskerar att bli ohållbara.

Tack kamrater för att jag fick komma och tack för era synpunkter. Det gav mig mycket. Om ni fick något ut av att lyssna på hur vi jobbar i Göteborg var det väl investerade morgontimmar att kliv upp innan fem i morse.

Läs alla mina inlägg om miljö, klimat, kommunfullmäktige, miljönämnden och Bostads AB Poseidon.

11 kommentarer

Lägg till →

 1. ”..Nu handlar det inte om länder, varken historiska eller nu existerande, utan om den människosyn som framträder i dina resp. mina kommentarer. Du ser till kollektiven och värnar dina egna privilegier. Jag ser till alla individer och betonar jämlikheten…”

  Nu blev mina frågor tydligen för svåra Jöran varför du abrupt byter samtalsämne!
  Ett klassiskt retoriskt knep! 😉

  • Jöran Fagerlund 27 januari 2013 — 09:36

   Nej det var du som bytte samtalsämnet. Från diskussionen om det är meningsfullt att Sverige gör något eftersom vi är så små till den förda miljöpolitiken i öststaterna fram till 80-talet.

   Jag återförde diskussionen till en om vi skall se till länder eller människor. Om kollektiv eller individer.

   Du ser till kollektiven och rättfärdigar din egen privilegierade position, jag ser till alla individers rätt och ansvar.

   Tror man på alla människors lika är man socialist och kämpar för ett samhälle av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

 2. Att åka tåg är trevligt! Speciellt X 2000 till Sthlm där man slipper trängas utan kan sitta själv utan att bli störd, kunna läsa ”svenskan”, dricka kaffe, bli uppassad, ta en tupplur mm.

  Därför skulle det vara många många gånger bättre om de pengar som tänks läggas på en ”Vä(r)stlänktunnel” istället satsades på 4-spår till Alingsås så att man slipper hamna bakom ett långsamt pendeltåg eller godståg.

  Ett likaså vansinnigt projekt är den s.k ”Norrbotniabanan” vilken väl endast är ett enda stort röstköp ..
  Nej, lägg pengarna på en Götalandsbana som avlastar VSB och skapar en alternativ resväg till Sthlm och de stora ”mellanmarknaderna” i Jkpg och Linköping/Norrköping mellan Gbg och Sthlm

  Förutom att kosta mindre än en ”Vä(r)stlänk” så skulle dessa båda projket ovan även vara till nytta för betydligt FLER medborgare vilket skulle göra Riksrevisionen glad och även du Jöran som skulle sluppit ett byte !

  • Jöran Fagerlund 26 januari 2013 — 19:08

   Skall vi kunna resa hållbart behövs både Västlänken och utökad spårkapacitet. Det finns ingen motsättning mellan dessa. Det är enkelt att finansiera genom att återställa de skattesänkningar regeringen genomfört och till största delen har gått till överklassen, storföretag och banker som redan idag gör ohemula vinster.

   • Har du någonsin funderat och reflekterat över hur mycket eller snarare hur litet CO2 vi i Sverige släpper ut i relation till vad som släpps ut i världen som helhet?
    Germanwatch har siffrorna och att tro att vi ”räddar världen och isbjörnarna” enbart genom att bygga en vansinnigt dyr och för samhällsekonomin negativ tågtunnel, en ”Vä(r)stlänk” så tror vi mycket, mycket fel!

    Och vad är det för ”fel” att företag gör vinster? Vinster som enbart visar att företagen går bra, ger arbete och välstånd till de människor och de länder de verkar i! Hur skulle du tro att det skulle se ut för Sverige i allmänhet och Göteborg i synnerhet om exv. Volvo tvingades flytta till något annat land för att det fanns politiker som ville socialisera företagen?

    • Jöran Fagerlund 26 januari 2013 — 22:10

     Man kan inte räkna per land. Man måste räkna per person. Som socialist ser jag individens behov som det viktigaste. Du ser olika kollektiv som länder som det viktigaste.

     Om Volvo socialiseras kan det ju inte flytta med mindre än att ett demokratiskt beslut av folkflertalet.

     Vinst i betydelsen överskott är inte nödvändigtvis problematiskt i många verksamheter. Men det är viktigt att komma ihåg att det är skilda logiker för privat verksamhet och offentlig. I privat verksamhet är målet pengar och medlet verksamheten. I offentlig demokratisk sektor är målet verksamheten och medlet pengar.

     Vinst i betydelse profit innebär alltid utsugning. Kapitalister lever helt enkelt på andras arbete.

     • Sorry att jag behöver göra dig besviken Jöran men socialism har aldrig genererat välstånd åt folkflertalet och än mindre några resurser till att skapa en bättre miljö! Nej, spåren från de stater som ”praktiserat” just socialismen förskräcker på mer än ett sätt! Nöd och brist åt folkflertalet och en förstörd miljö där inga som helst hänsyn tagits eftersom en fri debatt och ifrågasättande totalitärt har motarbetats med repressiva metoder!

      • Jöran Fagerlund 27 januari 2013 — 09:11

       Nu handlar det inte om länder, varken historiska eller nu existerande, utan om den människosyn som framträder i dina resp. mina kommentarer. Du ser till kollektiven och värnar dina egna privilegier. Jag ser till alla individer och betonar jämlikheten.

 3. Det pratas så mkt om global uppvärmning. Här i Sverige behöver vi mkt mer uppvärmning. Tycker vintrarna bara blir kallare och jävligare för varje år. Att det brinner i Australien skall inte tas som ngt bevis för uppvärning. Det brinner där regelbundet. Kom ner på jorden igen miljöpellar !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: