Den ekonomiska analysen måste hänga samman med fullmäktiges övriga mål

Ingbritt Holst var min bänkgranne under mötets första två timmar. I bakgrunden sitter Mats Pilhem försjunken i någon viktig rapport.

Uppföljningsrapport 3-2012 föranledde en lång diskussion, näranog en och en halv timme. Kan tyckas långt för ”bara” en rapport. Samtidigt är uppföljning ett viktigt moment i styrningen av vår verksamhet. Skall vi veta vart vi vill är det bra att veta var vi befinner oss.

Min ingång i debatten var att ekonomidelen i uppföljningsrapporten brister i analys och saknar koppling till våra mål. Att bilförsäljningen och nybilsregistreringen minskar kan inte beskrivas som något negativt. Det är en positiv utveckling i linje med fullmäktiges mål om minskat resande med bil. Bilindustrin kan mycket enkelt ställas om till produktion av vettigare saker.

Att skriva orden ljusglimt och Kina i samma mening är barockt:

Det finns också ljusglimtar avseende bedömningarna kring tillväxtländer såsom tex Kina där man bedömer att en vändning uppåt är på gång och att den politiska osäkerheten kan minska när situationen kring ledarskiftet har klarnat.

Mest besynnerligt är varningarna för att vi ännu inte behöver bromsa men vi behöver en beredskap i fall konjunkturen viker. Men är det inte viktigare att ha en beredskap för att öka den offentliga konsumtionen om konjunkturen viker? Om kommunen sparar som alla andra förvärras ju lågkonjunkturen. Vi kanske också behöver en beredskap att höja skatten och öka den offentliga konsumtionen och minska den privata konsumtionen för att nå våra klimatmål.

Lyssna gärna här:

Anjelica Hammersjö
Anjelica Hammersjö

För sent att avveckla Älvstranden Utveckling AB

De borgerliga riktade i diskussionen om nytt ägardirektiv för Älvstranden AB. Jag delar synen att det är bättre att driva stadsutvecklingen i den ordinarie organisationen. Det är mer demokratiskt och transparent att driva verksamheten i nämndform. Ett förödande exempel på hur misslyckat det kan bli är hanteringen av TV-huset synvillan.
Samtidigt delar jag Ulf Kamnes (MP) invändning, som även framfördes av Owe Nilsson (S) tidigare, att det nu är för sent att bryta upp bolaget. Med facit i hand kan man konstatera att det var ett misstag att starta Älvstranden Utveckling AB. Frågan är om det är rimligt att riva upp bolaget nu.
Monika Djurner funderar.

Kvällen inleddes med samråd med GR

Innan fullmäktigemötet höll GR – som är både ett kommunalförbund och ett kommunförbund – rådslag med Göteborg. Det innebär att GR:s förbundsstyrelse och en del tjänstemän kommer och diskuterar den framtida utvecklingen i GR.

Sammanfattningsvis kan man säga att Vänsterpartiet, tyvärr, har fått rätt på alla punkter i den kritik vi framförde när GR antog strategidokumentet ”Hållbar tillväxt” 2006.

Anjelica Hammersjö i fokus.

GR och dess medlemskommuner har inte förmått bryta segregationen eller minska klyftorna. Vi klarar heller inte våra, regeringen eller EU:s miljömål. Varken klimatmålen eller luftkvalitén. Det är bara att hoppas att de som röstade ner Vänsterpartiets förslag 2006 har ödmjukhet nog i kroppen att de lyssnar på oss denna gång.

Annita Boije i fokus.

En diskussion vi hade på rådslaget om GR berörde vilket geografiskt område som är mest lämpat att bedriva olika verksamheter på. Något jag tog med mig in i fullmäktigedebatten kring Göteborg Energis försäljning av aktier i Alingsås, Falbygden och  Lerum. För Göteborg Energi är det kanske bra att renodla verksamheten. För regionens infrastruktur kanske det är bra med ökad sammanflätning. Dessutom är det angeläget att aktierna vid en ev. försäljning hamnar i en demokratisk organisation och inte i privata händer.

Alla handlingar och ljudfiler från kvällens möte hittar du här.

Läs alla mina inlägg om GR, miljö, klimat och kommunfullmäktige.

5 kommentarer

Lägg till →

  1. Men om nu inte Volvo skulle tillverka några bilar längre… Hur skulle då ”vår store älskade ledare” och dennes förträffliga kloka och intelligenta medarbetare då tramsportera sig runt i landet långt där borta i östern ? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: