Dags att tänka nytt kring kött och ökenutbredning?

Skärmavbild 2013-03-17 kl. 09.48.24

Allan Savory höll ett intressant föredrag på TED i februari. Han har studerat ökenutbredningen och genomfört försök med djuhållning. Genom att efterlikna hur flockar rör sig kan djurhållning minska ökenutbredning i stället för att påskynda den.

Allan Savory
Allan Savory

Kortfattat kan man säga att det nedtrampade gräset ger jorden skydd medan otrampat gräs torkar och exponerar jorden för sol och vind. Förmultningen skiljer sig också. I det nedtrampade gräset sker processer som binder koldioxid i marken, i det torra gräset frigörs koldioxid till atmosfären.

Om hans slutsatser stämmer får vi tänka nytt vad det gäller djurhållning i ökennära områden. Ökad djurhållning kan minska ökenutbredningen. Det skulle ge helt andra möjligheter till inkomst och livsmedelsproduktion i många delar av världen om det går att skapa rimliga arbetsförhållanden.

Observera att jag skriver tänka nytt och inte tänka om. Mycket av den djurhållning som har funnits hittills i ökennära områden har bidragit till ökenutbredning. Den köttproduktion som sker i bl.a. Sverige med foder från sojaodlingar i Sydamerika innebär en stor miljöbelastning. Det är fortfarande angeläget att minska köttkonsumtionen.

I föredraget finns inga beräkningar hur stora volymer kött som kan produceras hållbart i dessa områden och hur mycket som kan gå på export. Rimligtvis borde det under överskådlig tid användas för att skapa välstånd och mätta magar i närområdet snarare än exporteras.

Resultaten som Allan Savory visar bilder av i föredraget är under alla omständigheter imponerande. Det verkar heller inte behövas mycket gräs för att man skall kunna vända ökenutbredningen och få växtligheten att återerövra öknen. Mina egna insikter i ökenutbredning är för begränsade för att på djupet analysera Allan Savorys rön eller framföra kritik. Det överlämnar jag åt andra forskare.

Titta på föredraget här:

Läs alla mina inlägg om miljö, klimat och kött.

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: