Samtal om allmännyttans framtid på AB Framtidens bolagsdag

Helene Odenjung (FP) och Mats Pilhem (V)

Idag höll alla bolag i allmännyttiga koncernen AB Framtiden bolagsstämma. Själva stämmorna är odramatiska tillställningar och rena formaliteter som klaras av på en kvart.

Det är rimligt. Göteborgarnas bolag skall styras av kommunfullmäktiges ägardirektiv och de förtroendevaldas styrelsebeslut, inte på bolagsstämmorna.

Det intressanta var föredragen och paneldiskussionen ledamöterna i AB Framtidens styrelse hade under ledning av Jan Edshage. De styrelseledamöter som deltog var Helene Odenjung (FP), Owe Nilsson (S), Mats Pilhem (V), Thomas Martinsson (MP), Dario Espiga (S) och Shadiye Heydari (S).

Mats Pilhem betonade att vi inte bara kan titta på miljonprogrammet när vi pratar om segregation. Det är staden som är delad – segregerad – och de välbärgade områdena är minst lika problematiska. På många sätt är de svårare att rätta till eftersom vi har väldigt lite allmännytta där.

En vänsterpartistisk idé som Mats nämnde och AB Framtidens VD Anneli Snobl plockade upp var att koncernen skulle sätta upp tydligare mål hur många bostäder varje bolag i koncernen skall bygga.

När arbetet med medborgardialogen kring utvecklingen av Hovås presenterades tänkte jag att det är väl gott så men det är ju inte bara folk från Hovås som skall flytta till de nya bostäderna. Hovåsbor finns det ju redan för många av i Hovås. Det som behövs är väl snarast en dialog i Hjällbo, Biskopsgården och Gårdsten vad vi som bor här skulle vilja ha för att kunna flytta till Hovås.

Projektet som pågår är mycket intressant och positivt. Nästa gång vi gör något liknande kanske det är Gårdstensbostäder som skall samarbeta med Egnahemsbolaget och utveckla ett segregerat överklassområde och låta boende i Gårdstensbostäder få förtur till de nya bostäderna.

Läs alla mina inlägg om bostäder, segregation och Bostads AB Poseidon.

 

En kommentar

Lägg till →

  1. Apropå segregation.. Det behövs byggas fler egnahem / småhus i exv. Angered och om kommunen sålde småhustomter mycket billigt där så skulle många många som gärna skulle vilja satsa på att bygga ett eget hus göra detta!
    Även dem som annars inte av ekonomiska skäl skulle kunna göra detta!

    Den grundläggande tunga och dyra infrastrukturen i form av VA och el finns ju redan då dessa planerades och byggdes för minst 150 000 invånare en gång i tiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: