Framgångsrik utfasning av bisfenol A

Annita Boije och Patrik Helgesson i fullmäktigesalen.

Kvällens viktigaste debatt i kommunfullmäktige var för min del rapporten om utfasningen av bisfenol A. Kommunfullmäktige fattar beslut i stort och smått. Vi fattar även små beslut i stora frågor. Ett sådant litet beslut i en stor fråga jag är mest stolt över är utfasningen av bisfenol A.

Kvitton kan innehålla bisfenol A.
Kvitton kan innehålla bisfenol A.

Läkartidningen rapporterade i november från en konferens anordnad av Läkare för miljön där Olle Söder, barnendokrinolog och ordförande i Barnläkarföreningen, berättade atthar man har hittat över 280 kemikalier i navelsträngen hos nyfödda.

Olle Söder gav även exempel på epidemiologiska observationer som kopplas till tidig exponering för hormonstörande ämnen som exempelvis ftalater och bisfenol A. Det handlar om tidigare pubertet hos flickor, minskad spermieproduktion hos män och ökande frekvens av missbildningar av könsorganen hos pojkar.

Bisfenol A används i många plastprodukter för att göra plasten hård. När fullmäktige behandlade frågan om utfasning första gången 2010 vände borgerligheten på Folkpartiets initiativ och förhalade arbetet genom en minoritetsåterremiss. När ärendet kom tillbaka var kommunstyrelsen enig igen. Gott så.

Även miljöminister Lena Eek har givit upp sitt hårdnackade motstånd mot utfasning av bisfenol A och har meddelat att hon vill att ”Sverige skall ta strid mot EU” och ”att i alliansen driva att Sverige ska gå längre än Frankrike och ta fram ett förslag som innebär en total utfasning av bisfenol A”.

Lyssna på mitt inlägg här:

Innan debatten om bisfenol A hade jag ensam ett kort inlägg kring verksamhetsområde för vatten, spillvatten och dagvatten 2013. Det viktigaste med beslutet i år var att även Trafikverkets vägar kommer in i verksamhetspmrådet precis som de kommunala vägarna. Då lyfts kostnaderna för vägarnas dagvatten från taxekollektivet till Trafikverket. Det är en riktig och viktig princip att förorenaren betalar. Förhoppningsvis ökar incitamentet för att Trafikverket skall ordna mer lokalt omhändertagande av dagvatten. Lyssna på mitt inlägg här:

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige, kemikalier och miljö. Alla handlingar, protokoll och ljudfiler från kvällens möte hittar du här.

En kommentar

Lägg till →

  1. Detta torde vare exempel på en typisk ”cykelställsfråga”!

    Hur många gram av denna kemikalie förbukar Göteborgs kommun?
    Är det verkligen Gbg KF som _kan_ besluta i denna fråga eller är detta i så fall inte en fråga för Sverige och EU ?

    Eftersom alla vägar, såväl statliga som kommunala används av alla medborgare så torde därför det avrinnande dagvattnet från dessa även vara en ansvarighet för alla, dvs alla medborgare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: