Frukostseminarium om plast i haven

Daniel Hansson, oceonograf, har startat #plastriot på Twitter.
Daniel Hansson, oceonograf, har startat #plastriot på Twitter.

Plast har varit, och kanske är, en framgångssaga på många sätt. (Några av de första plasterna hade dock en benägenhet självantända). Plaster orsakar många stora problem men vi kanske skulle haft ännu större problem utan dessa plaster. En svårlöslig paradox kan tyckas men egentligen är det enkelt: plaster måste användas på ett helt annat sätt än idag. Därmed börjar det svåra.

Daniel Hansson, oceonograf, höll ett intressant frukostseminarium på miljöförvaltningen idag. Han berättade att det tillverkas 300 miljoner ton plast per år. Det är i stora drag lika mycket som köttproduktionen. Även om köttproduktionen har stora miljökonsekvenser ville Daniel belysa skillnaden att kött bryts ner medan de flesta plaster inte gör det.

Mer eller mindre all plast som har tillverkats finns kvar. Endast de senaste åren har det kommit nedbrytbart plaster. Endast en liten del bränns. Många plaster försvinner inte. De bryts bara sönder i mindre bitar. Det är fortfarande plast och i lika stora mängder. Först när plasten är i form av riktigt små bitar har bakterier någon möjlighet att börja omvandla plasten till något annat än plast. Andra plaster oxiderar och då bildas nya ämnen. Ibland bryts plasterna ner till sina urprungsämnen och då kan t.ex. bisfenol A frigöras.

Vad är då bra med plast? Till exempel är 50 procent av förpackningarna av plast. Plastförpackningar utgör dock ndast 17 procent av vikten. Hade det varit tyngre material hade utsläppen från transporter ökat med upp till 30 miljoner ton.
Tsunamin i Japan tillförde lika mycket skräp till havet som hela världen under ett år. Å andra siden var plastförpackningar för mat och vatten viktigt för de nödställda.

Fiskelinor tar 600 år för att brytas ner till mikroplaster och bakterierna kan börja bryta ner på riktigt. Glas tar några miljoner år men gör inte samma skada i naturen. Plast orsakar skador på djur. Det kan handla om att djur äter plaster eller trasslar in sig i plastsaker och dör. Plast är fett. Gift älskar fett. Studier har påvisat upp till en miljon gånger högre halter gift i mikroplaster än i det omgivande vattnet. Misstanke finns att giftena tar sig in i näringskedjan där människan är högst.

Nedskräpning är ett stort problem. Kommunerna i Bohuslän städar bort uppemot 500 ton skräp varje år. Plast har hittats på alla kontinenter inklusive Antarktis. Även på 5000 meters djup i Arktis innan någon människa varit där. Eftersom plast bryts ner hamnar väldigt mycket förr eller senare i vattendrag och eftersom vattendragen förr eller senare når haven hamnar plasterna förr eller senare i haven.

Mikroplaster i haven kommer från många olika källor:

  1. Nedbruten stor plast
  2. Råplast ”nurdles”
  3. Industrier/avlopp inkl. Fleece. (1900 fibrer per tvätt frigörs under hela fleecekoftans livslängd) även andra syntetfibrer släpper mikroplaster men fleece är värst.
  4. Flagor från borrande organismer
  5. Kosmetiska produkter/rengöringsmedel t.ex. granulat och glitter.

Det är uppenbart att dagens plasthantering måste upphöra. Vad som krävs är flera saker tror jag. Allt från att ersätta plaster med biologiska material. Helt enkelt minska mängderna. De plaster som ändå används skall antingen vara enkla att sortera ut och återvinna eller vara enkelt nedbrytbara. Inte som idag till mikroplaster utan fullständigt nedbrytbara till ofarliga ämnen på kort tid. Dessa plaster måste hållas åtskillda från de långlivade plasterna som skall återvinnas. Precis som vi idag behöver skilja på kartong och papper när vi källsorterar. Vid varje återvinning blir pappersfibrerna kortare och kortare. Korta fibrer duger till kartong men inte till finare papperssorter. På samma sätt som vi måste hålla kartong utanför tidningsinsamlingen måste framtida generationer hålla snabbt nedbrytbara plaster utanför cirkulationen av plaster med lång livslängd.

Fler bilder:

Läs alla mina inlägg om havmiljö, plast och miljönämnden i Göteborg. Liknande inlägg:

1. Göteborgspriset för hållbar utveckling till de som sluter kretsloppet

2. Bland solceller och odlat kött på Chalmers med Jens Holm

3. Björn Söderberg besökte miljöförvaltningen

4. Trippelstrategi mot nedskräpningen

5. Marint avfall skadar havsmiljön och innebär stora kostnader

6. Givande seminarium om havsförvaltning med Ken Sherman

7. Havsmiljön i fokus vid utdelningen av Göteborgspriset för hållbar utveckling 2010

8. Stolt att vara med och lägga en byggsten i Göteborgs arbete för hav i balans

En kommentar

Lägg till →

  1. Tydligen ett intressant föredrag som jag gärna hade gått på om jag hade haft tid och varit inbjuden !

    Var frukosten god förresten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: