Nya medlemmar lämnar remissvar på ekonomiskt-ekologiska programmet

Studiecirkeln hölls i Bergsjön i kollektivhuset Stackens gemensamhetslokaler.
Studiecirkeln hölls i Bergsjön i kollektivhuset Stackens gemensamhetslokaler.

Kongressen 2012 beslutade bland annat att Vänsterpartiet skall utarbeta ett ekonomiskt program som skall rymmas inom naturens gränser. Nu har arbetsgruppen lämnat sin första rapport och vill ha in synpunkter. Detta blev utgångspunkten för kvällens miljöföredrag i Bergsjön.

Nya medlemmar i partiföreningen Kortedala-Gamlestaden-Bergsjön har vid tre tillfällen tidigare samlats i Bergsjön i kollektivhuset Stackens gemensamhetslokaler för att prata organisation, marxism, feminism och nu den fjärde gången miljöpolitik.

I stället för att hålla en traditionell föreläsning om vad partiet tycker valde jag att ta tillfället i akt att diskutera rapporten med nya medlemmar. När partiet nu växer så det knakar är det angeläget att de nya medlemmarna snabbt involveras i partiets arbete med att formera politiken.

Här är de frågeställningar diskussionen kretsade kring i kväll:

 1. En ökad konsumtion av varor är en bidragande orsak till klimatförändringarna. Samtidigt vill vi att de människor som har det sämst både i vårt land och globalt ska få ökat konsumtionsutrymme. Hur ska de fattigaste kunna växa samtidigt som vi ska motverka den globala temperaturhöjningen?
 2. Tillväxt har bidragit till mycket gott i utvecklingen för välfärd och sysselsättning nationellt och globalt samtidigt som sambandet mellan tillväxt och den globala temperaturhöjningen är mycket tydligt. Hur kan vi hantera detta dilemma?
 3. Transporter i luft och på väg är en stor klimatbov. Hur kan vi minska transporterna samtidigt som människors behov av nödvändiga varor och livsmedel kan tillgodoses?
 4. Har ett mer jämlikt samhälle bättre möjligheter att motverka den globala uppvärmningen än samhällen som präglas av stora ekonomiska och sociala klyftor?
 5. På vilket sätt kan makt- och ägandefrågor vara viktiga för att värna välfärd och sysselsättning och för att motverka klimatförändringarna?
 6. De fattiga länderna i världen har minst skuld till klimatkrisen samtidigt som de drabbas allra hårdast av klimatförändringarna. Hur kan vi skapa större klimaträttvisa?
 7. Vilka lösningar behövs på lokal nivå? På nationell? På global?
 8. Går det att motverka klimatförändringarna med lösningar inom det nuvarande ekonomiska systemet eller behövs det något annat för att klara de enorma utmaningar som vi står inför?

Det blev riktigt bra diskussioner och deltagarna skal nu samla ihop sina reflexioner och försöka få ihop ett remissvar. Precis som ett parti som styrs av gräsrötterna skall fungera.

Ladda gärna hem rapporten och diskutera i era partiföreningar och skicka era synpunkter till ekoeko@vansterpartiet.se senast måndag 13 maj.

Läs alla mina inlägg om klimat, miljö, feminism och hållbar utveckling. Liknande inlägg:

1. Bra diskussioner om personligt ansvar för miljöarbetet på studiecirkel för nya medlemmar

2. Improviserade audiovisuella hjälpmedel vid miljöföredrag på grundcirkel för nya partimedlemmar

3. Diskussionen med medlemmarna är en förutsättning för att klara mina politiska uppdrag

4. Med Lars Henriksson på miljömöte

5. Att lyfta ett område är lätt – att göra det utan att tränga undan människor är svårare

6. Segregationsproblemen börjar i Älvsborg och inte i Bergsjön

7. Nytt vindkraftverk snurrar i Bergsjön

8. Satsning i nordost är bra men för att bryta segregationen måste vi fokusera på överklassområdena

9. Göteborg slits isär

10. Nytt vindkraftverk snurrar i Bergsjön

En kommentar

Lägg till →

 1. Intressant! 🙂
  Men är kollektivhuset ”Stacken” ett V-fäste där alla förväntas rösta på V(pk) ?
  En gammal bekant från ungdomen bodde där faktiskt ett tag på 90-talet ! 😉

  En ökad konsumtion , tillväxt och välfärd kan också ta sig uttryck i att VÄRDET på det vi konsumerar ökar! Att konsumera mer (värdemässigt) innebär alltså INTE att det måste rulla fler lastbilar med exv. ”grus” som i andra ekonomiska modeller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: