Vindkraftsutbyggnaden i Hake fjord kommer att genomföras med öppenhet och god miljöanalys

Vindkraft behövs i såväl Gårdsten som Hake fjord.
Vindkraft behövs i såväl Gårdsten som Hake fjord.

Borgerliga debattörer gör i dagens GP gällande att vi i den rödgröna majoriteten har tystat miljöförvaltningen. En allvarlig anklagelse som dessbättre saknar grund.

Debatten gäller ett ärende om vindkraftsutbyggnaden i Hake fjord som vi behandlade i Miljö- och klimatnämnden förra veckan. Vad som hände var att förvaltningen hade skickat ut ett mer utförligt tjänsteutlåtande och när vi kom till nämnden hade det ersatts med ett kortare. Vad som hänt mellan utskick och nämndsammanträde var helt enkelt att det hade klarlagts vad kommunstyrelsen önskade svar på: huruvida kommunen skall använda sitt kommunala veto mot etableringen eller ej.

Till och med borgerliga politiker borde inse att verktyget kommunalt veto inte är det mest lämpliga mot ett helägt kommunalt bolag som skall bygga vindkraft i den egna kommunen. Eftersom en del av vindkraftsparken kan hamna i Öckerö kommun kan kommunalt veto vara ett instrument för dem. Det är anmärkningsvärt att Martin Wannholt (M) som är vice ordförande i Göteborg Energi inte inser att det är i bolaget miljökonsekvensbeskrivningar skall göras och i andra kommunala organ som kommunstyrelse och fullmäktige där han är ledamot som dessa skall granskas och värderas.

När den processen väl är i gång kommer Miljö- och klimatnämnden behandla ett fylligare tjänsteutlåtande från förvaltningen. Nämnden kommer att göra en bedömning utifrån förvaltningens förslag men vi kommer inte att lägga oss i förvaltningens professionella arbete eller försöka tysta någon. De borgerliga kan vara lugna i att arbetet med en vindkraftspark i Hake fjord kommer att präglas av genomgripande breda miljöanalyser och öppenhet. Men det är egentligen inte detta borgerligheten är intresserad av.

Det märks att valrörelsen närmar sig när borgerligheten försöker göra en höna av en fjäder och anklaga oss rödgröna för maktfullkomlighet. Anklaga oss gärna för att vi inte når de av fullmäktige antagna klimatmålen om hållbara och rättvisa utsläpp och kom med förslag hur vi skall nå målen bättre. Jag antar att borgerligheten avstår eftersom de har en politik som ökar såväl orättvisor och utsläpp.

Fler bilder från dagens lunchpromenad i Gårdsten:

Alla handlingar från nämnden sammanträde hittar du här. Läs alla mina inlägg om miljö, vindkraft, energi och Miljö- och klimatnämnden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: