Höghus, konst, sporthall och kulturhus skall lyfta Araby

L1050966

Den andra dagen på SABOs kongress inleddes med en rundtur i Växjö. Vi besökte bl.a. Arenastaden, universitetet och Araby ett miljonprogramsområde med upprustningsbehov.

När jag ser alla arenor samlade på en plats funderar jag på om det verkligen är rätt strategi vi har i Göteborg med evenemangsstråket. Det är möjligt att det är bra men lika lite som det är troligt att någon i Växjö tar en helkväll med fotboll, innebandy och friidrott är det troligt att besökare eller göteborgare värmer upp inför en Springsteen-konsert med att gå på bio.

Vissa anläggningar passar utmärkt tillsammans som Universeum och Liseberg. Annars kanske vi skall sprida ut våra arenor över staden och försöka få in mer av vanligt stadsliv intill dem.

Vi körde bara förbi arenorna i Växjö och fick ingen mer detaljerad presentation av bevekelsegrunderna varför de låg så tätt samlat. Kanske är det ett sätt att optimera parkeringsplatser och kapacitet i kollektivtrafiken.

Å andra sidan var en av anledningarna till att man placerade en sporthall och ett kulturhus i Araby att få människor från andra delar av staden att resa dit. Man hade till och med planer på att öppna upp området för biltrafik. Utifrån den korta presentation vi fick framgick egentligen inget som riktigt motiverade öppnandet för bilvägar. Att området är bilfritt torde vara en kvalité värd att bevara.

Att placera attraktioner som den kombinerade sporthallen och kulturhuset i området är positivt men de borde kunna göras tillgängliga för människor från hela Växjö utan att man öppnar upp området för genomfartstrafik. Det kanske fanns poänger med genomfartstrafiken som jag inte fattade.

I övrigt är Araby ett traditionellt miljonprogramsområde med renovringsbehov och en social problematik och relativt hög arbetslöshet.

Förutom upprustning har allmännyttan placerat Växjös första 16-våningarshus i området. Detta för att öka attraktionskraften och signalera att man satsar på området.

Vidare har man gjord en konstutställning längs en gångväg med både skulpturer och fasadmålningar. På olika sätt har medborgarna involverats. Ett av verket består av motiv barn på en förskola har föreslagit. En annan väggmålning är ett kollage av fotografier tagna av boende i området.

På många sätt ett ambitiöst arbete samtidigt som kritik har framkommit i utvärderingen. En del av åtgärderna tycks vara saker som tjänstemän har spånat fram och kan genomföras i den egna organisationen utan större kostnader i stället för samarbeten som tar rätt på den stora potential som finns när flera aktörer går samman.

En reflexion jag gör är att även om insikten finns att det inte enbart är Araby som är segregerat utan staden Växjö som är delad pågår inga långsiktiga systematiska projekt för att sänka trösklarna för vanligt folk att flytta in i överklassområdena. Precis som i Göteborg hanteras den sociala problematiken i stans överklassområden lättvindigt.

Fler bilder:

Läs alla mina inlägg om Poseidon, SABO och allmännyttan.

En kommentar

Lägg till →

  1. För att minska segregationen i exv. Angered anser jag att Gbg kommun bör upplåta billiga tomter till den nya generationen av egnahemsbyggare! Precis på samma sätt som man gjorde på 30-talet och där man lät även vanliga människor med högst normala inkomster få möjligheten att bygga sig sin gen bostad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: