SABO föreslår moms på hyreslägenheter

L1051098

SABO-kongressens sista dag antogs ett uttalande som bl.a. föreslår att hyreslägenheter momsbeläggs som ett led att kunna sänka kostnaderna för nyproduktion och renoveringar. Tanken är att en låg moms på hyran gör att bolagen skall kunna dra av ingående moms.

Uttalandet lyder i sin helhet:

Det behövs fler hyresbostäder

I tre av fyra svenska kommuner råder brist på hyresbostäder. Detta drabbar främst ungdomar, men också äldre och barnfamiljer. Bostadbristen försvårar rekryteringen till det privata näringslivet och den offentliga verksamheten.

De allmännyttiga kommunala bostadsföretagen vill bidra till hållbar tillväxt genom att bygga nya hyresbostäder och renovera äldre bostäder. SABO har genom en entreprenadtävling tagit fram SABOs Kombohus Plus, ett hus med fem till åtta våningar som byggs till rimliga kostnader. Allmännyttiga bostadsföretag runtom i landet har visat intresse för att bygga 5000 lägenheter i SABOs Kombohus Plus.

Men det räcker inte. Om byggandet av nya hyresbostäder på allvar ska komma igång måste skattereglerna ändras. Nuvarande bestämmelser missgynnar hyresrätten. Olika avdragsmöjligheter ger egnahem och bostadsrätt en subvention på cirka 2000 kronor i månaden. Hyresrätten får inget sådant stöd. Det är hög tid att ändra på detta och införa balanserade villkor mellan de olika upplåtelseformerna.

Detta kan ske på olika sätt. Vi föreslår att en låg moms läggs på bostadshyror. Det ger fastighetsägare möjlighet att göra avdrag för den ingående högre momsen. En sådan reform skulle ha mycket positiv effekt på nyproduktionen. Om detta inte är möjligt på grund av EUs momsdirektiv måste andra reformer med motsvarande effekt genomföras.

På kort sikt finns tre åtgärder som regeringen och riksdagen kan fatta beslut om redan i år, och som skulle bidra till rättvisa och valfrihet:
– Avskaffad fastighetsavgift på bostadshyreshus
– ROT-stöd även för hyresrätten
– Möjlighet att göra skattefria avsättningar till framtida underhåll

Balanserade ekonomiska villkor mellan upplåtelseformerna skulle kraftfullt bidra till ökad nyproduktion och möjliggöra renovering av hyreshusen från 60- och 70-talen. Det skulle ge människor en möjlighet att välja bostad utifrån hur och var man vill bo, inte utifrån skatteregler.

Fler bilder från kongressen:

Läs alla mina inlägg om PoseidonSABObostäder och allmännyttan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: